naprawa sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
pakson
Nowy Forumowicz
Auto: CARISMA
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-06-2012, 01:36 naprawa sprzęgła
|
|
|
Witam serdecznie klubowiczów!!
Od niedawna jestem posiadaczem Carismy, tzn od jakichś 2 miesięcy i wystąpił mój pierwszy problem mianowicie SPRZĘGŁO...
Poprzedni właściciel wymieniał sprzęgło jakoś w sierpniu ubiegłego roku - kompletne niestety na nie fart mój sprzęgło zaczęło dawać znaki złego funkcjonowania (zgrzyt, piszczenie i bicie na pedale sprzęgła)
Po zdemontowaniu skrzyni i rozebraniu wszystkiego okazało się że sprawcą wszystkiego jest tuleja prowadząca łożysko oporowe, przez co rozleciało się łożysko i docisk... i teraz pytanie moje
Czy gdzieś dostanę taką tuleje prowadzącą a jeśli nie to proszę o wymiary fabryczne owej tulejki to sobie dotoczę:) bo moja tuleja jest trochę zjechana i nie wiem czy wymiary - długość i średnica zewnętrzna są prawidłowe
Proszę o pomoc
Pozdrawiam!! |
Ostatnio zmieniony przez pakson 24-06-2012, 22:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
|
Wysłany: 24-06-2012, 08:35
|
|
|
Jeśli masz skrzynie renault to masz problem kolego... i to nie byle jaki problem. Ta tuleja jest zintegrowana z łożyskiem wałka sprzęgłowego, dodatkowo w tym łożysku jest uszczelniacz oleju, również zintegrowany. Robiłem to ostatnio, koszt:
-łożysko (tylko oryginał, ja kupiłem w salonie renault) ~250zł
-tuleje prowadzące wybieraka wraz z uszczelniaczem (jeżeli cieknie, też tylko oryginał) ~90zł
Dodatkowo trzeba rozbierać skrzynię, wymienić inne łożyska jeżeli jest taka potrzeba (koszt około 100zł/szt. już nie musi być oryginał).
Tulei prowadzącej raczej nie dorobisz, nawet gdybyś chciał ją dospawać to możesz zepsuć uszczelniacz w łożysku, bo znajduje się zaraz za osadzeniem tulei. |
_________________ Carisma 1.6 R4 '99 4G92 moja http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Galant 2.0 V6 '94 6A12 MIVEC brata http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47575 |
|
|
|
 |
pakson
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2012, 13:24
|
|
|
nic nie cieknie wszystko jest a mógłbyś mi pokazać jak ma wyglądać ta tuleja prowadząca?? bo kurde szukam na necie i nie mogę tego znaleźć albo chociaż oznaczenie skrzyni biegów bo serwisówka do carismy tutaj co jest to jest trochę uboga... |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
|
|
|
 |
pakson
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2012, 16:40
|
|
|
znalazłem już dokładną serwisówke do tej skrzyni biegów...i teraz widze dokładnie jak to jest zbudowane...
Czyli reasumując nie wiedzieć czemu rozwaliło moją tuleje prowadzącą na dwie części - część która jest na wałku sprzęgłowym oddzieliła się od tulei w której znajduje się łożysko...;/ masakra normalnie powinni zabić tego projektanta - jakby nie mógł zrobić tulei która jest montowana to obudowy;/ masakra...;/
Czyli samej tulei nie kupię? i tego łożyska tam nie przełożę? |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
Wysłany: 24-06-2012, 20:03
|
|
|
Nom, sama koncepcja tej skrzyni jest beznadziejna. Łożysko wałka sprzęgłowego ma same wady:
-jest zintegrowane z tuleją prowadzącą
-jest zintegrowane z uszczelniaczem oleju
-chodzi bezpośrednio po wałku (przy wymianie łożyska pasowałoby wymienić cały wałek sprzęgłowy)
-wałek sprzęgłowy nie ma podparcia w kole zamachowym, a przecież tarcza "wisi" na końcu wałka (co najlepsze w kole zamachowym JEST otwór w którym mógłby wspierać się wałek sprzęgłowy)
TEORETYCZNIE dało by się wymienić łożysko bez rozbierania skrzyni, bo nie ma ono żadnego zabezpieczenia - jest tylko wprasowane. W praktyce bardzo ciężko wykonać taki manewr bo trzeba jakoś to łożysko wyciągnąć ze skrzyni i później nowe włożyć a przecież zawadza nam wałek sprzęgłowy.
Nie, samej tulei nie kupisz. Wszystko jest jako jedna całość, a łożysko jest nierozbieralne - jest zaprasowane z obu stron jak widać na zdjęciach. |
_________________ Carisma 1.6 R4 '99 4G92 moja http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Galant 2.0 V6 '94 6A12 MIVEC brata http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47575 |
|
|
|
 |
pakson
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-06-2012, 22:30
|
|
|
scoratir napisał/a: | Jeśli masz skrzynie renault to masz problem kolego... i to nie byle jaki problem. Ta tuleja jest zintegrowana z łożyskiem wałka sprzęgłowego, dodatkowo w tym łożysku jest uszczelniacz oleju, również zintegrowany. Robiłem to ostatnio, koszt:
-łożysko (tylko oryginał, ja kupiłem w salonie renault) ~250zł
-tuleje prowadzące wybieraka wraz z uszczelniaczem (jeżeli cieknie, też tylko oryginał) ~90zł |
no ale wcześniej napisałeś że tuleja to koszt ok. 90pln a łożysko 250pln wiec wywnioskowałem że da rade kupić te rzeczy osobno... to w końcu jak za 90pln jest możliwość że dostanę to co pokazałeś na zdjęciu? bo już się troszkę zamotałem...
[ Dodano: 24-06-2012, 22:51 ]
teraz znalazłem na necie w częściach do renault skrzynia jb3
http://sklep.salko.pl/pro...szcz.-40mm.html
Prosze powiedzcie że to jest to:) |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
|
|
|
 |
ahalek23
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 16V 4G92
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Cze 2010 Posty: 58 Skąd: Rymanów
|
Wysłany: 25-06-2012, 17:46
|
|
|
Jeśli można zapytać skąd te opiłki na zdjęciach tuleja łożysko ? |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 25-06-2012, 20:56
|
|
|
U mnie na luzie trochę skrzynia rzęzi i wyje na piątce, macie może jakiś pomysł co może być?
Myślę jednak, że dokładnie się okaże po rozbiórce. |
|
|
|
 |
scoratir
Forumowicz

|
Wysłany: 25-06-2012, 22:12
|
|
|
U mnie na luzie stukała... po wymianie łożyska dalej stuka, ale mniej i ciszej. Na jedynce wcześniej stukało dość mocno jak ostro przyspieszałem a teraz jest w miarę cisza. Na innych biegach nic się w zasadzie nie działo.
Ale że wyje na piątce? Olej wymieniałeś? Może zębatki piątego biegu już mają dość... tak jak napisałeś, wszystkiego dowiesz się po rozbiórce. Trochę mnie dziwi że piąty bieg wyje, wydaje mi się że jest najmniej obciążony, chyba że masz już mocno łożysko wałka sprzęgłowego zniszczone. |
|
|
|
 |
pakson
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-06-2012, 22:43
|
|
|
Siema,
Udało mi się część zlokalizować, jest dostępna bez problemu, skrzynia rozpołowiona tylko teraz mam problem, mianowicie chodzi mi o pierścień magnetyczny... a raczej to co do niego się przykleiło... jakieś takie bardzo drobne małe wałeczki i za chiny nie mam pojęcia z czego to mogło wylecieć...;/ |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24337 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 26-06-2012, 07:14
|
|
|
pewnie igiełki z łożyska - jak masz silnik 1.6 z francuską skrzynią, to mogło się rozpaść łożysko na krzyżaku przegubu wewnętrznego - bo dzieje się to w tych skrzynkach nagminnie |
|
|
|
 |
|