Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Grandis 6os. 2.0 DID z niemiec
Autor Wiadomość
PIOTR_FOTO 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5V6 i PajeroII 3.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-01-2013, 10:21   

Cytat:
Ja mam model 2008, data produkcji to 06.2007 i też mi pękła przy 140 kkm

A czy podczas pęknięcia głowicy ucierpią też inne elenty silnika (np zawory tłoki). Czy kiedy już to się stanie to naprawa jest droga (chodzi o koszt części)?

patrycjuszek 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 v6 150 ps
Wysłany: 03-01-2013, 14:02   

Zależy gdzie ci pęknie i ile tak będziesz jeździł.

Mi pękła tak że płyn uciekał razem ze spalinami, gorzej jak idzie do oleju wtedy łożyska w turbie szybko padają. No i ogólnie masz smarowanie silnika mixem oleju z płynem. Dlatego ważne jest żeby tak długo nie jeździć i nie pałować auta.

Sam odlew nowy głowicy to koszt 1500 netto, jak ktoś dbał o zmiany oleju to wszystkie ruchome części przekłada się ze starej głowicy plus nowe uszczelki i robocizna to wyjdzie z 2500 netto.

PIOTR_FOTO 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5V6 i PajeroII 3.5 V6
Wysłany: 03-01-2013, 14:52   

Dzięki, tak pytam bo się cały czas waham czy wziąć Grandisa z dieslem z vw czy 2.4 benzynę mivec i zagazować. A tak na marginesie to gdzie Grandis ma koło zapasowe-pod spodem auta?

patrycjuszek 
Forumowicz

Wysłany: 03-01-2013, 16:52   

Tak, z tyłu po lewej stronie, w Holandii właśnie w tym miejscu zakładają butle w kształcie koła i osłonę z grubej blachy żeby nie zabierać bagażnika.

Butla w bagażniku zabiera miejsce i nie pozwala schować trzeciego rzędu siedzeń.

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 18-01-2013, 23:20   

ja właśnie mam butlę w bagażniku i fakt lipa z tym rozwiązaniem. Dobra strona,że butla jest duża i nie trzeba często tankować. Auto ogólnie jest super ,tylko z wyposażeniem to Mitsubishi dziaduje,żeby w tej klasie auta kontrola trakcji czy też klimatronic nie było w standardzie to... :pottytrain2:

juar_78 
Forumowicz

Auto: MitsubishiLancerKombi2.0 2006
Wysłany: 19-01-2013, 15:46   

patrycjuszek napisał/a:
Tak, z tyłu po lewej stronie, w Holandii właśnie w tym miejscu zakładają butle w kształcie koła i osłonę z grubej blachy żeby nie zabierać bagażnika.

Butla w bagażniku zabiera miejsce i nie pozwala schować trzeciego rzędu siedzeń.

A ile wtedy taka butla może mieć pojemności, bo kiedyś coś czytałem, że symboliczną.

patrycjuszek 
Forumowicz

Wysłany: 20-01-2013, 21:03   

Zbiornik troidalny o średnicy 650mm i wysokości 200mm ma pojemność 50 litrów czyli 43 powinno wejść. Jest to wymiar prawie jak dojazdówka tylko prześwit ci zmaleje o 3 cm ze względu na osłonę z blachy. Czyli zasięg na trasie to ok 400 km. To chyba nieźle.

Zbiornik zrobiony z 3-ech walców o średnicy 200mm i długości 700mm będzie miał pojemność 60l. Także są teraz różne opcje trzeba tylko dobrze pomierzyć i z gazownikiem dogadać.

Możesz nawet wywalić końcowy wspawać samą rurę i wtedy masz full miejsca. ;)

Odpowiedz do tematu