Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Montaż klimy - prośba o pomoc
Autor Wiadomość
nc 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6, 90 KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-05-2013, 17:45   Montaż klimy - prośba o pomoc

Cześć.

Moja Cari 1.6 90KM nie ma klimy. Z tego co wyczytałem na forum jest możliwe wstawienie. Interesuje mnie manualna klima, jak najprościej i taniej. Czy któryś z forumowiczów byłby w stanie mi pomóc przy montażu? Przedsiębiorca to mnie skasują jak za zboże i jeszcze skórę zedrze. Oczywiście dogadamy się - nic za darmo. Części jeszcze nie mam, ale na allegro widzę, że są.

Z góry dziękuję za odzew.

p.s. jestem z Żor.

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 11-05-2013, 18:14   

nc, jakby to określić. Na ile możemy Ci pomóc. Zadaj konkretne pytanie.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

nc 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-05-2013, 19:30   

Nie dysponuję garażem ani placem przy domu. Pod blokiem ciężko to zrobić :) Chodzi mi o to, aby podjechać do kogoś kto już przerabiał ten temat i ma takowe możliwości.

EleKtrOmaX 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 97" 1.6
Wysłany: 18-05-2013, 15:11   

Szczerze mówiąc to porywasz się z motyka na słońce. Bardziej opłacało by się sprzedać samochód i kupić taki z klimatyzacją.
Już sam montaż parownika wymaga wyprucia całej konsoli. Do tego dochodzą jeszcze przewody, sprężarka, wiązki elektryczne, chłodnica, wentylator, osuszacz, uchwyty, etc. Jeszcze niech w trakcie montażu coś nie pasuje, a na koniec coś nie zadziała....
Całość wyniesie Cię lekką ręką powyżej 1tyś zł. Tą kwotę lepiej dołożyć do auta z klima.

nc 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-05-2013, 15:07   

Faktycznie. Przemyślałem to i szukam innej Cari z klimą. Szkoda mi mojej, ale nie chcę się smażyć.

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 19-05-2013, 16:50   

EleKtrOmaX napisał/a:
Szczerze mówiąc to porywasz się z motyka na słońce. Bardziej opłacało by się sprzedać samochód i kupić taki z klimatyzacją.
Już sam montaż parownika wymaga wyprucia całej konsoli. Do tego dochodzą jeszcze przewody, sprężarka, wiązki elektryczne, chłodnica, wentylator, osuszacz, uchwyty, etc. Jeszcze niech w trakcie montażu coś nie pasuje, a na koniec coś nie zadziała....
Całość wyniesie Cię lekką ręką powyżej 1tyś zł. Tą kwotę lepiej dołożyć do auta z klima.

Nie wiem jak w carismie ale w colcie CA klimę można założyć bez prucia deski, bez kanału itp. W zaszłym roku pomagałem montować i nie było żadnych problemów. Wystarczyło odkręcić schowek i osłonę konsoli środkowej. Element z chłodnicą klimy pod deską jest tak zrobiony że można go wyjąć bez problemu. Rurki pod maską mocowaliśmy w oryginalne uchwyty. Żeby zamontować chłodnicę klimy nie było trzeba nawet demontować chłodnicy silnika a tylko odkręcić górne jej mocowania i wsunąć chłodnicę. Wentylator przykręcało się obok wentylatora silnika więc też bez problemu. Najgorzej było ze sprężarką bo lepszy dostęp był od dołu więc wystarczyło podnieść auto lewarkiem. Instalacja elektryczna była już w aucie i wystarczyło podpiąć wtyczki.
Jeśli masz okazję kupić kompletną klimę to kupuj, ale najlepiej od kogoś zaufanego żebyś dostał wszystkie mocowania, przekaźniki, rurki itp.

tomicarisma 
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Wysłany: 21-05-2013, 01:30   

Albo zrób jak ja. Kupiłem drugą Cari z klimą na części za 1250zł - sprzedałem od razu silnik i skrzynię za 1100 za komplet i reszta mi została. Będziesz miał klimę i mnóstwo części. Nie martw się - montaż klimy to nie problem. Na forum jest opisane jak użytkownik to montował - ja nie robiłem historii. Ale jak coś służę pomocą i informacjami. Na początku zorientuj się z częściami i jak już kupujesz klimę to ja bym brał z auta jeszcze jeżdżącego - żeby sprawdzić czy ona działa. Jak stała długo nieużywana albo rozszczelniona to może być z nią problem i może nie ruszyć. Jeszcze jedno - ja u siebie wszystko przełożyłem, poskręcałem itd. w ostateczności okazało się, iż nie ma w skrzynce bezpiecznikowej wyjścia na klimę i z tego względu chłodnica klimy mi się wcale nei załącza ale ta fabryczna chłodnica jest tak wydajna, że od klimy druga jest zbędna. Taka uwaga:) Owocnej pracy. Ja w tamtym roku po montażu klimy pojechałem w 670km trasę - nie ma to jak klima.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 27-05-2013, 22:09   

Bo klima ma osobną skrzynkę bezpiecznikową i przekaźnikową, podrugiej stronie komory silnikowej, tuż przy łapie silnika.

tomicarisma 
Forumowicz

Auto: CARISMA 1,6 '96 + LPG
Wysłany: 27-05-2013, 22:17   

Wiem o tym. Cała skrzynka została też przełożona ale w głównej skrzynce bezpiecznikowej jest także bezpiecznik odpowiadający za włączenie wentylatora klimy - i jest to jako opcja więc w moim nie było w ogóle wyjścia na ten bezpiecznik tylko zwykły zabudowany plastik.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 28-05-2013, 10:34   

Kolego, ja sam zakładałem, nie ma z tym jakiegoś szczególnego problemu, nic nie trzeba aż tak rozbebeszać. Jak coś to pisz na prif z pytaniami. Zdjęć niestety z montażu nie mam ale w zasadzie wszystko pamiętam więc nie ma problemu. W jednym z postów w miar opisałem swój montaż.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73667
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73592
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=72709
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=37685
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=62656

Odpowiedz do tematu