Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie działa podświetlenie zegarów i deski rozdzielczej
Autor Wiadomość
bouncy1 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 1999r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 03-02-2014, 17:17   Nie działa podświetlenie zegarów i deski rozdzielczej

Witam mam problem, ostatnio montowałem nowy moduł centralnego bo nie miałem pilota od starego, wszystko poszło bez problemów ale, przestało działać podświetlenie. Sytuacja wygląda tak: radio działa normalnie, zegary, wszystkie guziki na desce łącznie z tymi od klimy i nawiewu nie świecą, zapalniczka działa ale nie ma też podświetlenia. Jeszcze jest coś takiego że jak przekręce kluczyk to wyświetlacz od klimy i zegarek się podświetlają ale jak przekręcam włącznik od świateł na pierwszą pozycje tzn postojowe to gasną. Bezpieczniki wszystkie dobre, sprawdzałem już wszystkie po koleji, jak odpinam ten nowy moduł od centralnego to też nic to nie daje. Model to galant 2.0 B 1999r. po lifcie, ma ktoś jakieś pomysły???

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 03-02-2014, 17:35   

Zerknij w poniższe tematy, może znajdziesz rozwiązanie, podobne wartki były poruszane wielokrotnie ;-)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=73607
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=12011
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Witek vel Mysza 
Forumowicz
Artysta rzeźbiarz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16v '97
Wysłany: 03-02-2014, 19:48   

A może się przyciemniło? :)

bouncy1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-02-2014, 20:19   

Mi właśnie beeper działa, spalenie się też raczej wykluczam (1- wszystkie na raz by nie padły, 2- podświetlenie wyświetlacza klimy działa dopóki nie włączę postojowych) Przyciemnianie też kręciłem, muszę jeszcze sprawdzić czy pokrętło od przyciemniania nie padło bo w sumie wszystko idzie przez nie...

Łysy88 
Mitsumaniak
Pasjonata

Auto: Mitsubishi Galant EA5W Avance!
Wysłany: 03-02-2014, 20:37   Re: Nie działa podświetlenie zegarów i deski rozdzielczej

bouncy1 napisał/a:
Witam mam problem, ostatnio montowałem nowy moduł centralnego bo nie miałem pilota od starego, wszystko poszło bez problemów ale, przestało działać podświetlenie. Sytuacja wygląda tak: radio działa normalnie, zegary, wszystkie guziki na desce łącznie z tymi od klimy i nawiewu nie świecą, zapalniczka działa ale nie ma też podświetlenia. Jeszcze jest coś takiego że jak przekręce kluczyk to wyświetlacz od klimy i zegarek się podświetlają ale jak przekręcam włącznik od świateł na pierwszą pozycje tzn postojowe to gasną. Bezpieczniki wszystkie dobre, sprawdzałem już wszystkie po koleji, jak odpinam ten nowy moduł od centralnego to też nic to nie daje. Model to galant 2.0 B 1999r. po lifcie, ma ktoś jakieś pomysły???

Objawy typowe dla uszkodzonego bezpiecznika pod maską koło aku - którysz od świateł pozycyjnych. Sprawdź czy masz i prawą i lewą pozycję, jeśli którejś nie ma to upalony bezpiecznik o którym pisze.

Pokrętło od ściemniania można sprawdzić mostkując środkowy do któregoś ze skrajnych, nie pamiętam czy do lewego czy do prawego, ale metodą prób i błędów możesz sprawdzić, oczywiście mostkujesz we wtyczce bez podłączonego regulatora. Też to przerabiałem, aktualnie jeżdżę na takim mostku właśnie bo nie mogę się zebrać żeby kupić taki regulator :P Hugo mi przysłał ale po lifcie są 2 wtyczki a u mnie 1. Po podłączeniu zachowuje się jak z walniętym regulatorem.

Ale stawiam na bezpiecznik 10A pod maską;)

bouncy1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-02-2014, 20:42   

Bezpieczniki sprawdziłem już wszystkie, to nie ich wina, jutro rozbieram ten regulator i podpinam na krótko, dam znać czy to była przyczyna :)

Łysy88 
Mitsumaniak
Pasjonata

Wysłany: 03-02-2014, 20:44   

Szczerze Ci powiem że naprawdę dużo walczyłem z podświetleniem. To co opisałeś to jest 100% wywalony bezpiecznik. Zwłaszcza jeśli na zapłonie podświetla Ci ekran cliatronika i po włączeniu świateł gaśnie. Sprawdź czy masz obydwie pozycje :)

bouncy1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-02-2014, 21:35   

Dobra, co prawda wyciągałem już wszystkie i żaden nie wyglądał na spalony ale skoro tak piszesz to teraz wezmę zworke i będe sprawdzał na niej, może jest tak przepalony że tego po prostu nie widać, znając swoje szczęście może tak być ;) Lepiej mieć pewność żeby nie rozkręcać kokpitu na marne

Łysy88 
Mitsumaniak
Pasjonata

Wysłany: 03-02-2014, 21:49   

Do regulatora nie musisz nic rozkręcać :P

Sprawdź bezpieczniki zaznaczone kółkami, wydaje mi się że to ten środkowy gdzie w rzędzie są 3 szt. Napewno sprawdzałeś pod maską bezpieczniki czy tylko pod deską?

[ Dodano: 03-02-2014, 21:50 ]
Bezpieczniki najlepiej sprawdzać miernikiem z brzęczykiem, czasem nie wyglądają na spalone a tak w rzeczywistości jest.

bouncy1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-02-2014, 20:26   

Problem rozwiązany, winny był ściemniacz-regulator, dla potomnych: jak nie działa regulator to trzeba zmostkować pin środkowy z tym w którym nie ma napięcia :) Dzięki za zainteresowanie i sugestie, temat do zamknięcia.

Witek vel Mysza 
Forumowicz
Artysta rzeźbiarz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16v '97
Wysłany: 05-02-2014, 06:15   

Sugerowałem regulator parę postów wyżej :)

Odpowiedz do tematu