[EA5A/W 2.5] Trzy pytania dotyczące elektryki |
Autor |
Wiadomość |
Tudor
Nowy Forumowicz
Auto: Galant
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-04-2014, 11:52 [EA5A/W 2.5] Trzy pytania dotyczące elektryki
|
|
|
Witam, mam trzy pytania, które mnie ostatnio drażnią:
1) Wskaźnik paliwa "zamarzł". Wskazuje prawidłowo, ale nie opada po wyłączeniu zapłonu.
2) Przy uzbrajaniu i rozbrajaniu zamiast kierunkowskazów miga mi oświetlenie wnętrza. Tak powinno być? Już tak zimą załatwiłem stary akumulator. W garażu w dzień słabo to widać.
3) Jak najprościej sprawdzić czy dobrze działa czujnik temperatury przepływomierza? Kabel do kompa posiadam. |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
gawron
Mitsumaniak gawron

Auto: Galant 01' 2.5v6 Avance Sedan
|
Wysłany: 08-04-2014, 12:23
|
|
|
To pakiet komfort jak niektórzy mawiają mruga tylko lampka w środku dwa razy. |
|
|
|
 |
Wajcheusz
Mitsumaniak Ratownik

Auto: Galant Kombi 2.5 Avance K25AV
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sty 2014 Posty: 125 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 08-04-2014, 12:34
|
|
|
U mnie miga tylko środek -
Tudor napisał/a: | Już tak zimą załatwiłem stary akumulator. |
Jakim cudem?
Przecież tam jest mniej Watt niż w kierunkach, poza tym, musiał byś NON STOP otwierać i zamykać auto, albo go nie domknąć. |
_________________ Ele-GALANT-cik 2.5 V6
Nie jeżdżę szybko, jeszcze nigdy nie miałem więcej niż na liczniku
 |
|
|
|
 |
Tudor
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-04-2014, 12:45
|
|
|
Tudor napisał/a: | Już tak zimą załatwiłem stary akumulator. |
Jakim cudem?
Przecież tam jest mniej Watt niż w kierunkach, poza tym, musiał byś NON STOP otwierać i zamykać auto, albo go nie domknąć.
Teraz to sam sobie odpowiedziałeś. Nie domknąłem tylnych drzwi i słaby, stary akumulator mrozie dał powód do jego wymiany.
Proszę w takim razie w miare możliwości na odpowiedź na reszte pytań. |
|
|
|
 |
Tomasz87
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 561 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 08-04-2014, 13:10 Re: Trzy pytania dotyczące elektryki
|
|
|
Tudor napisał/a: |
3) Jak najprościej sprawdzić czy dobrze działa czujnik temperatury przepływomierza? Kabel do kompa posiadam. |
na początek podłącz się kompem, sprawdź czy wskazania tego czujnika w ogóle mają sens... |
|
|
|
 |
komarsnk
Mitsumaniak mocno uzależniony
Auto: Galant '02 Avance A/T
Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 1908 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-04-2014, 15:40 Re: Trzy pytania dotyczące elektryki
|
|
|
Tudor napisał/a: | 3) Jak najprościej sprawdzić czy dobrze działa czujnik temperatury przepływomierza? Kabel do kompa posiadam. |
Jak masz kabel to sprawdź czy w ogóle czujnik działa. Jeśli temperatura się będzie zmieniać to znaczy, że działa. Jeśli będzie zblokowana na 25st.C to znaczy, że czujnik jest walnięty.
Czy wskazania są prawidłowe to już musisz postępować wg manuala - strona 13A-113 - Code no. 13. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 08-04-2014, 22:02
|
|
|
Tudor napisał/a: | 1) Wskaźnik paliwa "zamarzł". Wskazuje prawidłowo, ale nie opada po wyłączeniu zapłonu.
| Ten typ tak ma Tudor napisał/a: | 2) Przy uzbrajaniu i rozbrajaniu zamiast kierunkowskazów miga mi oświetlenie wnętrza. Tak powinno być? Już tak zimą załatwiłem stary akumulator. W garażu w dzień słabo to widać.
| Wymień aku, zmierz lewe prądy, zamykaj drzwi. Tudor napisał/a: | 3) Jak najprościej sprawdzić czy dobrze działa czujnik temperatury przepływomierza? Kabel do kompa posiadam.
| Podpinasz kabel, wrzucasz program diagnostyzny i sprawdzasz temperature powietrza zasysanego, na zimno powinna być mniej więcej zgodna z temperatura otoczenia. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Tudor
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-04-2014, 23:41
|
|
|
Robertdg dzięki. Jak możesz napisz coś więcej na jakim programie to najlepiej ogarnąć. Mam doświadczenie tylko w vagami.
[ Dodano: 08-04-2014, 23:45 ]
Robertdg dzięki. Jak możesz napisz coś więcej na jakim programie to najlepiej ogarnąć. Mam doświadczenie tylko w vagami. To, że mam skorzystać z programu diagnostycznego to wiem, mi chodzi o szczegóły. Uwagę, że mam zamykać drzwi to już mogłeś sobie darować. Mam nowy aku dlatego pytam czy ktoś może przerabiał instalacje, aby mrugały także kierunki. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 09-04-2014, 00:01
|
|
|
Tudor, wystarczy poczytać. Vag kkl np od viakena plus program evoscan. W kabelku musisz zewrzeć pin 1 z 4. Reszta tak jak pisali koledzy. |
|
|
|
 |
Tomasz87
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Pomógł: 5 razy Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 561 Skąd: mazowieckie
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 09-04-2014, 08:08
|
|
|
Tudor napisał/a: | na jakim programie to najlepiej ogarnąć. |
Owczar napisał/a: | Vag kkl np od viakena plus program evoscan. W kabelku musisz zewrzeć pin 1 z 4 | a jezeli Twoje auto jest po wrześniu 2000 to do odczytania błedów wystarczy np ScanTool Tudor napisał/a: | To, że mam skorzystać z programu diagnostycznego to wiem, mi chodzi o szczegóły. | Tomasz87 podał bardzo konkretny wątek co do programu Tudor napisał/a: | Uwagę, że mam zamykać drzwi to już mogłeś sobie darować. | Często powtarzane rzeczy się utrwalają, to nie było złosliwe/uszczypliwe, etc Czasami trzeba też zwrócić uwage na reakcję krańcowki przy zamykaniu drzwi, w nich lubi się zbierać wilgoć i lubi je zżerać od środka
Tudor napisał/a: | Mam nowy aku dlatego pytam czy ktoś może przerabiał instalacje, aby mrugały także kierunki. | Kabelki od migaczy znajdziesz w okolicach kolumny kierowniczej, musisz jedynie zlokalizować centralke sterującą - stwierdzić czy jest fabryczna czy dodatkowa, przy dodatkowej wystarczy dorwać schemat i przepiąc odpowiednie kabelki, przy fabrycznej bez schematu lepiej nie podchodzić - znajduje się ona w konsoli centralnej przykrecona od wewnatrz podpory deski rozdzielczej strony pasażera |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|