[MSS] Naprawa wycieraczki tylnej szyby. |
Autor |
Wiadomość |
darcun4
Forumowicz
Auto: MSS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 9 razy Dołączył: 23 Sie 2013 Posty: 216 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 11-04-2014, 19:25 [MSS] Naprawa wycieraczki tylnej szyby.
|
|
|
Działała coraz wolniej, aż wczoraj ruszyła tylko ok. 5-10 cm i .....się zatrzymała.
Dzisiaj się naprawiło.
1. Odkręcamy dwie śrubki w uchwycie zamykania tylnej klapy.
2. Następnie "wyrywamy" osłonę tapicerską z klapy. Do tej operacji najlepiej użyć kawałek płaskownika. Tapicerka trzyma na kilku uchwytach (u mnie dość mocno). Uważać na ostatnią, okrągłą spinkę przy samym silniczku.
forum image hosting
upload an image
3. Po zdjęciu tapicerki widzimy silnik. Śruby do odkręcenia też widoczne.
photo hosting
4. W zasadzie przed punktem nr 3 powinniśmy zdjąć ramię z piórem odkręcając je od napędu, następnie odkręcić mocowanie napędu do szyby.
how to take a screen shot
5. Po wyjęciu silnika, na fotce zaznaczyłem gdzie musimy się dostać. Najlepiej robić to na czymś płaskim (stół, warsztat itp). Praktycznie należy cały napęd rozbebeszyć i umyć.
upload gifs
6. Teraz widzimy wnętrze przekładni, na czerwono zaznaczona oś, która się zapieka. Nakręcając nakrętkę na gwint, musimy ją wybić (czerwona). (Jak zapieczona, że silnik nie ma siły obrócić, to mooocno trzyma). Na zielono zaznaczona oś mimośrodu, która wyskoczy jak podważymy śrubokrętem.
photo storage
7. Kolejne dwie fotki pokazują co czyścimy. Tu trochę się spóźniłem ze zdjęciem ośki, bo już w sumie prawie czysta ale jak wybiłem, to była ....czarna. Zresztą na kolejnym zdjęciu widać kolor szmatki w trakcie czyszczenia gniazda osi.
photo uploading
imgur
8. Po zakończeniu czynności czyszczących, smarujemy oś napędu gęstym smarem i składamy wsio do kupy.
9. Wycieraczka ponownie odżyła. |
Ostatnio zmieniony przez darcun4 11-04-2014, 22:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-04-2014, 19:54
|
|
|
darcun4, najlepiej jakbyś zamiast bezpośredniego odnośnika do zdjęcia wstawił hotlink na forum .
Lepiej się to ogarnia jak zdjęcia są widoczne między tekstem .
Jeśli się na tej stronce z hostingiem nie logowałeś to pewnie za jakiś czas fotki znikną . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
darcun4
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2014, 22:10
|
|
|
Poprawiłem |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-04-2014, 23:00
|
|
|
Teraz jest ok . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Bagiusz
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.8 GDI
|
Wysłany: 16-04-2014, 06:23
|
|
|
Robiłem to jakiś czas temu ... Po około roku wycieraczka staje ponownie. |
|
|
|
 |
krzywin
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi space star 1,3
|
Wysłany: 31-12-2015, 17:00
|
|
|
Czy ramię z piórem się odkreca, czy się jakoś ściąga , bo u mnie mimo użycia sporej ilości WD 40 nie mogę jej zdjąć, a boje się uszkodzić szybę , temat stary ale może ktoś pomoże . Dzięki |
|
|
|
 |
_Mani_
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 wagon
|
Wysłany: 31-12-2015, 18:50
|
|
|
Ramię jest przykręcone tylko nakrętką. Najlepiej do ściągnięcia użyć ściągacza żeby nie pękła szyba. |
|
|
|
 |
darcun4
Forumowicz
|
Wysłany: 01-01-2016, 12:11 ,
|
|
|
krzywin napisał/a: | Czy ramię z piórem się odkreca, czy się jakoś ściąga |
W zasadzie powinno zejść po kilkukrotnym poruszaniu ale u kolegi w Peugeocie zejść nie chciało. Na szybko w garażu musiałem mu zrobić taki ściągacz:
print screen windows xp
P.S.
Teraz widzę, że w kwietniu miną 2 lata od momentu mojej regeneracji. Ciągle działa bez problemów. |
|
|
|
 |
krzywin
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi space star 1,3
|
Wysłany: 01-01-2016, 16:10
|
|
|
Dzięki wielkie za informacje , chyba u mnie bez dorobienia jakiegoś ściągacza się nie obejdzie , tak jest za pieczone , jutro podejde do tematu . Spawarka jest trochę żelastwa tez się znajdzie coś się uspawa. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
[ Dodano: 03-01-2016, 19:21 ]
Wycieraczka naprawiona. Ramię z piórem ściągnięte do robionym ściągaczem, mechanizm rozebrany , wyczyszczony i złożony . Nakrętka pod piórem cala zgnila, a czpien trza było dobrze nawalac mlotkiem od strony nakrętki by zeszło. |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 347 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 18-08-2016, 08:17
|
|
|
U mnie nakrętka trzymajaca trzpień w szybie leżała luzem tak ją rdza zeżarła, więc z wyjęciem wycieraczki z szyby nie było problemu gdyż nie było co odkręcać.
Przy wybijaniu trzpienia pękła obudowa aluminiowa a trzpień ani drgnął. Dodatkowo zgodnie z instrukcją nakręciłem nakrętkę na trzpień i w nią waliłem młotkiem. Nakrętka od uderzania młotkiem zjechała cały gwint na trzpieniu. Mi się nie udało. Muszę szukać całego silnika wraz z trzpieniem. Czy pasuje od Carisma? |
|
|
|
 |
darcun4
Forumowicz
|
Wysłany: 18-08-2016, 20:39
|
|
|
cakp napisał/a: | Czy pasuje od Carisma? |
Nie wiem |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 18-08-2016, 20:48
|
|
|
Silniki powinny być takie same. |
|
|
|
 |
garu47
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.6 2001, Mazda RX8
|
Wysłany: 28-06-2018, 19:06
|
|
|
Witam.
Aby nie tworzyć nowego posta odgrzewam ten.
Mam problem z odkręceniem tej nakrętki trzymającej silniczek przy szybie. Jest ostro zasyfiona. Po oczyszczeniu i wlaniu kilkakrotnie wd40 ani drgnie. Boję się przyłożyć większą siłą żeby mi szyba nie pękła. Czy mam się bać, czy cisnąć ostro? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
darcun4
Forumowicz
|
Wysłany: 29-06-2018, 17:11
|
|
|
Oprócz WD40 z ogólnodostępnych środków dobre efekty daje Coca Cola. Polewać i kilka(naście) minut odczekać.
Nakrętka puści na pewno, inna sprawa, że prędzej może puścić gwint na silniczku (ukruszy się), który jest zrobiony chyba z duraluminium. Stąd taki problem z odkręceniem tej nakrętki ponieważ pomiędzy nią (stal) a tym amelinium tworzy się nalot. |
|
|
|
 |
|