Bordowy Lancer C66A |
Autor |
Wiadomość |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

Auto: Lancer C66A, Sigma Kombi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2014, 21:59 Bordowy Lancer C66A
|
|
|
Kiedy miesiąc temu czerwone BMW rozwaliło mi cały tył w moim E88A, nie wiedziałem, że dzisiaj będę właścicielem C66A
Tutaj poprzedni wątek od 2010 r
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=53289&postdays=0&postorder=asc&start=0
Po prostu uznałem, że a dużo inwestuję w samochód a pasuje też mieć życie. Druga rzecz, że po prostu nie było mnie stać włożyć w niego aż tyle, ile bym uznał za stosowne i utrzymywanie go w „zadowalającym” stanie już nużyło.
Ja oraz moja druga połówka po naradzie uznaliśmy, że potrzebne jest auto „na przetrwanie”. Obejrzeliśmy jedno, planowaliśmy obejrzeć drugie ale przypomniałem sobie, że ktoś miał na sprzedaż pięknego Lancera IV. Po jednodniowej wymianie fotek i kilku telefonach auto zostało zakupione praktycznie o północy. Wróciło 240 km do domu ze średnią prędkością ponad 100km/h bez najmniejszego zająknięcia.
Lancer posiada silnik 1,6 113 km (4G92) oraz manualną skrzynię piątkę. Niestety (albo stety) ma baaaaardzo długie biegi i przyspieszenie średnie. Liczę jednak na rozsądne spalanie.
Jest jeszcze jedna ogromnie dla mnie ważna rzecz – Lance kompletnie skradł serce mej wybranki (będę zazdrosny) bo po prostu się jej podoba – dotąd była przeciwna rzeczom nietypowym ale tutaj po prostu nie może się oprzeć. Nawet posprzątała w środku i wrzuciła zapaszek oraz pomogła zamontować radio. Ogromnie też lubi nim jeździć. Nawet bardziej niż Galantem.... Wprawdzie silnik nie ten ale jakoś tak przyjemniej jest.
Zakupiłem sobie to autko od Mitsumaniaka o ksywce Mithirill – pamiętacie ten wóz ?
Tak – to ten. Niestety przeszedł gradobicie i wygląda teraz tak.
Zasadniczo nieźle – dostałem w gratisie do niego maskę i planuję ją wykorzystać. Resztę wgniotek się jakoś może ogarnie w przyszłości.
Zasadniczo autko jest całkowicie zdrowe od spodu (powierzchowne naloty rdzy) – jedynie dach oraz prawe tylne drzwi są trochę skorodowane. Ogólnie do ogarnięcia.
Pierwszą zrobioną rzeczą była naprawa instalacji LPG. Na miejscu – 20 minut i 60 zł
Potem zabawa z naprawą oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej. Spalone obie żarówki ale dostanie się do nich bez uszkodzenia czegokolwiek zajęło mojemu mechanikowi dobre dwie godziny (zardzewiałe śrubki). Do tego doszło tylne światło przeciwmgielne (spalił się przełącznik). Po tych operacjach auto przeszło przegląd śpiewająco
Obecnie do wymiany są tylne łożyska kół (jedzie się jak tramwajem ), przednie przeguby zewnętrzne – niestety są wibracje czasami. Do tego zamówiłem tylne simerbloki wahaczy bo stukają oraz prawą gałkę kierowniczą. Luzu nie ma jeszcze ale osłona rozerwana...
Wszystko to ma być zrobione w tym tygodniu i maszyna ma śmigać aż miło. |
_________________ Lancer 1,6 C66A
Nasza Sigma Kombi |
Ostatnio zmieniony przez Wojciech Bogacz 27-03-2018, 10:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 28-04-2014, 22:25
|
|
|
Piękny jest
Wojciech Bogacz napisał/a: | Pierwszą zrobioną rzeczą była naprawa instalacji LPG. Na miejscu – 20 minut i 60 zł |
Nieźle |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-04-2014, 22:31
|
|
|
Technicznie to powinno się na dzień dobry rozrząd robić, ale ten ma dopiero 20 000 km więc jest git. Coś mi się jednak widzi, że trzeba wymienić plecionkę wydechu bo coś z pod auta spaliny słychać hehe |
Nasza Sigma Kombi |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20963 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 28-04-2014, 22:37
|
|
|
Te lancerki mają w sobie coś .
Bezawaryjności . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Zielu
Forumowicz

Auto: Lancer'C60project&Eclipse
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Kwi 2010 Posty: 747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-04-2014, 22:44
|
|
|
Jest przecudowny, znam te auto z forum. Dbaj o niego
Ogarnij tą niewielką rdzę, zakonserwuj go i się ciesz. Opisuj na bieżąco, nieskromnie dodam że o tych Lancerach wiem wszystko.
Tylne tuleje nie powinny się wybić, aż mi ciężko uwierzyć. Poza tym zamienniki są niedostępne. Jeśli coś stuka z tyłu, możliwe że to amortyzator.
Mithrill, coś ty zrobił.. |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 29-04-2014, 00:40
|
|
|
Wspaniały Lancery C6x oraz CB0 to najlepsze wózki na swiecie |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
Wojciech Bogacz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-04-2014, 08:27
|
|
|
Dziś moje kochanie dostało kluczyki i pojechało Lancerem do pracy - sądzę, że autostradka mu dobrze zrobi
Zielu napisał/a: | Jest przecudowny, znam te auto z forum. Dbaj o niego |
Zasadniczo ma jeździć - ale że się podoba nam, a także bardzo lubimy jak robi się zbiegowisko to będziemy o niego dbać
Bizi78 napisał/a: | Bezawaryjności . |
Dzięki Bizi !
Zielu napisał/a: | Tylne tuleje nie powinny się wybić, aż mi ciężko uwierzyć. Poza tym zamienniki są niedostępne. Jeśli coś stuka z tyłu, możliwe że to amortyzator. |
Z tulejkami dobrze wiedzieć - natomiast stuki są z przodu i przez zużyte simerbloki na wahaczach - już mam je kupione.
rosomak1983 napisał/a: | Wspaniały Lancery C6x oraz CB0 to najlepsze wózki na swiecie |
Nooo - mój kombiaczek mechanicznie jest praktycznie niezniszczalny - nawet ruda traktuje go szacunkiem i nie gryzie nadmiernie |
Nasza Sigma Kombi |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
krzysiakxxx
Forumowicz
Auto: nie mitsu
|
Wysłany: 29-04-2014, 11:34
|
|
|
Widziałem na żywo od razu po zakupie. Jak Wojtek ogarnie te kilka ognisk rdzy, wgniotki po gradzie i pryśnie fele na biało (obłazi z nich lakier więc i tak pasuje prysnąć) to będzie kocur |
|
 |
Mithrill
Mitsumaniak Łukasz

Auto: Lancer 1.6 16V (C66A)
|
Wysłany: 30-04-2014, 19:27
|
|
|
Zielu napisał/a: | Mithrill, coś ty zrobił.. |
Oddałem w dobre łapcie.
U mnie tylko by się niszczył i popadał w zapomnienie, ponieważ po tym gradobiciu całkowicie straciłem zapał.
A tak, być może, dostanie "trzecią młodość".
I na zlotach będzie się częściej pojawiał.
Felgi to była opcja awaryjna, kiedy po wsadzeniu zacisków od GTi okazało się, że poprzednie kółka nie pasują.
W planach była renowacja i biały kolor - miał to być zestaw na zimę.
Na lato mam 17" z Carismy Dynamics. Może wykorzystam je w następnym wózku...
Z tyłu chyba nic nie powinno stukać. Ja miałem wrażenie, że to zwoje sprężyn czasami się o siebie obijają.
Na 100% stuki są na przodzie. Sprawdź wszelkie gumy itd.
Troszkę pracy jest, więc powodzenia i oby dostarczył tylu cudownych wrażeń i wspomnień, co mnie.
Uwielbiałem nim jeździć po okolicy i na dłuższe trasy.
Strasznie dużo osób zaczepiało mnie na parkingach, stacjach bezn. itd. i wypytywało o Lancelota.
Kawał pięknego auta.
Japa cieszy się człowiekowi zwłaszcza w momencie, kiedy wychodzi ze sklepu, a Lancuś jest najcudowniejszym cacuszkiem na całym parkingu.
PS
Co do przyśpieszenia - on w tym momencie nie ma 113 koni. Nie ma takiej opcji.
Osiągi ma zbliżone do wycyckanego 1.5 Mousemana. Czyli jakieś 20 kucy poszło w las.
Jak robiłem mu taki pseudo test przyśpieszenia, to miał 11s do 100km/h.
Pełna butla LPG niestety strasznie go przymula.
A także niestandardowej wielkości koła.
Na węższych gumach jest całkiem fajnie.
Ja byłem na etapie szukania innego silnika z Eclipse do swapu.
Ale można zrobić większy remont obecnej jednostki i cieszyć się oryginałem.
EDIT
AAAaaa! Zapach spalin w kabinie - sprawdź czy uszczelka kolektora nie jest do wymiany.
Mówiłem Ci o tym... jak robiłem porządek z wydechem to była jedyna rzecz, której nie mogłem nigdzie dostać i trzeba było wsadzić starą uszczelkę.
Możliwe, że to ona przepuszcza.
Plecionki jednak nie wykluczam.
Równie dobrze ten delikatny spadek mocy może się brać właśnie z nieszczelności starej części wydechu. |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
mouseman
Mitsumaniak Krzyś :)
Auto: Z16A; C62A; C68A; CX4A
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 801 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 30-04-2014, 23:23
|
|
|
No Wojtku w końcu poważne auto Dbaj chłopie
Mithrill napisał/a: | Osiągi ma zbliżone do wycyckanego 1.5 Mousemana. |
No to tutaj sprawa diametralnie się zmieniła, po wizycie u DJ Bartek, okazało się że mam całkowicie zapłon przestawiony + dziura w dolocie. Po ustawieniu wszystkiego jak trzeba, nigdy bym się nie spodziewał że te 84 konie potrafią takie rzeczy. Zdrowe 113 koni w tej wadze, powinno dawać usmiech na twarzy. Proponuje wizyte na hamowni. |
_________________ -=Galeria=-
W rodzinie:3000GT VR4 99 Italia edition, LANCER C68A 1.8 GTi, LANCER C62A 1.5 8v, LANCER Sportback Ralliart CX4A |
|
|
|
 |
promatti
Mitsumaniak bziuuuuuum

Auto: EA5A '00 / CW7W '10
|
Wysłany: 01-05-2014, 10:00
|
|
|
Jezusicku ile ja wzdychałem do tego auta jak je pierwszy raz widziałem na forum, mam nadzieje że zobacze kiedyś na żywo!!!! Auto pierwsza klasa, jak z salonu, ten kolor to serce w nie włożone i fajnie że zostanie na forum xD ahhhh |
_________________ Mitsubishi Lancer Sportback 1.8 Mivec + LPG '09, 2016.10 - ...
Mitsubishi Pajero II 3.5 V6 '97, 2016.10 - 2017.10
Mitsubishi Colt CJ0 1.3 '03, 2014 - 2016
Mitsubishi Outlander II 2.2 DID '10, 2015 - 16.10.2016
Mitsubishi Galant 2.5 V6 '00 2013 - forever - Galeria
 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11104 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 02-05-2014, 01:44
|
|
|
Gratki dobrego wyboru |
|
 |
Jackall
Mitsumaniak

Auto: EA5W, Actros 1841
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2010 Posty: 1244 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-05-2014, 07:31
|
|
|
Gratuluję Wojtku! Zawsze mi się podobały te lancery
Może częściej będziesz się pojawiał na spotach?
I ciekawe czy będziesz teraz taki ważny przy wjeżdzaniu na góre w Wierchomlii |
_________________ Prawo jazdy to nie dowód osobisty - nie każdy musi je posiadać;)
Renault Megane RXT 1.6 '99 - jest Myszki
Mitsubishi Galant 2.5 '98 - jest
Suzuki Swift 1.3 GS mk3 '94 - był
Opel Omega A 2.0 GL '91 - był
Fiat 125p 1.5C ' 86 - był NAJLEPSIEJSZY
Nie ma ciemnej strony księżyca, w rzeczywistości jest cały ciemny
 |
|
|
|
 |
|