|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CSx Ogólne] Kontrolka ABS włącza się przy 100km/h |
Autor |
Wiadomość |
aduko
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS0 Sport Wagon
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-02-2015, 11:00 [CSx Ogólne] Kontrolka ABS włącza się przy 100km/h
|
|
|
Wczoraj odebrałem samochód od chłopaków z serwisu MM, wymieniono mi tylne tarcze z klockami i okładzinami oraz ukręcona szpilka. Zaraz po odbiorze, pojechałem w dłuższą trasę i zaraz po rozpędzeniu do około 100 km/h, zaświeciła się kontrolka ABS i wyłączył się.
Po uruchomieniu silnika i przy normalnej miejskiej jeździe, ABS działa, dopiero przy przyspieszeniu do ww. 100km/h ABS się wyłącza.
Wcześniej tylne zaciski były nie sprawne i hamowała tylko jedna strona na tarczę.
W czym może być problem? |
Ostatnio zmieniony przez aduko 17-02-2015, 16:07, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 09-02-2015, 08:35
|
|
|
Trzeba sprawdzić kody błedów, może któryś czujnik źle odczytuje prędkość albo koronka ABS jest uszkodzona, zabrudzona. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
cobretti
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
|
Wysłany: 15-02-2015, 11:43
|
|
|
Również może być zasyfiony czujnik/koronką, ale wpierw diagnoza. |
_________________ Było
C10 1.5
Wiśniowa Sigma
626 sport coupe GD
E52A
626 GW
MX-6 GE
CS9W
To co proste prowadzi donikąd.
 |
|
|
|
 |
aduko
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-02-2015, 11:13
|
|
|
I już wiadomo podczas robót, wymieniano również ukręconą szpilkę i przestawił się nieznacznie pierścień ABS'u i przy większych prędkościach czujnik wariował.
Pierścień ustawiono i wszystko ok
Dobrze, że czujnik nie chciał wyjść łatwo, to mechanik rozkręcił koło i wtedy zauważył nieprawidłowość, a mówił, że nie możliwe jest aby coś uszkodzić przy wymianie i to na pewno czujnik ważne, że działa |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
Wysłany: 18-02-2015, 07:25
|
|
|
aduko napisał/a: | Dobrze, że czujnik nie chciał wyjść łatwo, to mechanik rozkręcił koło i wtedy zauważył nieprawidłowość, | Mówiąc krótko, nie warto iść na łatwiznę. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-02-2015, 13:46
|
|
|
Gwarancja rzecz święta
Ważne, że już działa |
Just think...
. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 18-02-2015, 17:40
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Gwarancja rzecz święta | A jak ma sie to do: aduko napisał/a: | Wczoraj odebrałem samochód od chłopaków z serwisu MM, wymieniono mi tylne tarcze z klockami i okładzinami oraz ukręcona szpilka. Zaraz po odbiorze, pojechałem w dłuższą trasę i zaraz po rozpędzeniu do około 100 km/h, zaświeciła się kontrolka ABS i wyłączył się. | Niby mechanik winien aduko napisał/a: | przestawił się nieznacznie pierścień ABS'u i przy większych prędkościach czujnik wariował.
| Rozsądnie patrząc na objaw to jakaś lipa z tym pierścieniem, koronki ABS są na tyle mocno osadzone, że nie powinny sie przestawiać, dopatrywałbym sie problemu po stronie koronki, możliwe że skorodowała i napękła - trzyma sie na "słowo honoru", wypadałoby to prześwietlić. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
aduko
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-02-2015, 00:10
|
|
|
robertdg napisał/a: | Rozsądnie patrząc na objaw to jakaś lipa z tym pierścieniem, koronki ABS są na tyle mocno osadzone, że nie powinny sie przestawiać, dopatrywałbym sie problemu po stronie koronki, możliwe że skorodowała i napękła - trzyma sie na "słowo honoru", wypadałoby to prześwietlić. |
Na 99% pierścień został przestawiony podczas wymiany szpilki, ponieważ tylko wtedy był odsłonięty na jakiekolwiek mechaniczne uszkodzenia.
robertdg napisał/a: | :?: Niby mechanik winien |
|
|
|
|
 |
|
|