Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
rozrusznik niekreci po wyjeciu skrzyni
Autor Wiadomość
listwa88 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi galant 2.0 98
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-07-2015, 15:25   rozrusznik niekreci po wyjeciu skrzyni

Witam po wyjeciu skrzyni w celu wymiany sprzegla i zlozeniu rozrusznik niekreci bendix wyrzuca i tyle kabel minusowy odrazu goracy,myslalem ze to aku spr inny to samo kupilem drugi rozrusznik i.dalej to samo czy do skrzyni idzie jakas masa bo ja nic niewidze jak wyjmiwalem skrzynie niewiem z kad znalazl sie cieniutki kabelek taku bez otuliny a przy rozruszniku widac ze byly lutowane jakies dodatkowe kable

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 10-07-2015, 15:35   

listwa88 napisał/a:
czy do skrzyni idzie jakas masa bo ja nic niewidze

Masa idzie na samej górze pod jedną srubą co skręca sie skrzynie z silnikiem
Sprawdz czy przy rozruszniku ten na samej górze dobrze podłaczony jest plusowy przewód z akumulatora ,cienki przewód idzie od stacyjki do automatu rozrusznika
listwa88 napisał/a:
przy rozruszniku widac ze byly lutowane jakies dodatkowe kable

Zrób fotke bedzie łatwiej

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

listwa88 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-07-2015, 15:51   

Tam jest wszystko dobrze spr ze sto razy ale masy zadnej niepodlanczalem przeoczylem tak to jest jak samemu sie wyciaga skrzynie i sklada o 2 w nocy z lampka od tel:-P moze tak sie dziac przez ta mase?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-07-2015, 17:09   

Tu masz temat o punktach masowych w komorze silnika http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=76557
U Ciebie z opisu wygląda tak jakbyś miał po pierwsze słabą mase główną a po drugie nie podłaczony kabel pradowy do rozrusznika (ten grubszy, jezeli automat jest podłaczony to przy masowaniu będzie wyrzucac bendix, ale rozrusznik nie zakreci bo nie będzie zasilania na stykach automatu)

Dodatkowo http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17569
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kozi-24 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant EA2W
Wysłany: 10-07-2015, 19:46   Re: rozrusznik niekreci po wyjeciu skrzyni

listwa88 napisał/a:
bendix wyrzuca i tyle kabel minusowy odrazu goracy,myslalem ze to aku spr inny to samo kupilem drugi rozrusznik i.dalej to samo

Mnie to nie wygląda na problem z elektryką, pierwsze bym sprawdził czy da się obrócić silnikiem za koło pasowe. Jeśli kabel minusowy od razu gorący to wygląda ze silnik jest zblokowany i rozrusznik nie da rady nim obrocic z tąd duzy prąd płynie i przewody się grzeją

listwa88 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-07-2015, 21:17   

Dzisiaj spr dwa rozruszniki na krotko kreca,po podl pod kable wyzuca bendix i kable sie grzejapo przekreceniu stacyjki wyrzuci bendix i kontrolki gasna,zadnej masy przy wyjmowaniu skrzyni niebylo ani z silnikiem ani skrzyni z karoseria jak w wiekszosci aut jedyne to po wyjeciu skrzyni na ziemi lezal kawalek druta jakby ale chyba cos nim bylo podwieszone bo na mase za cienki moze z 1mm grubosci ma

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 11-07-2015, 21:33   

listwa88, prosze o zedytowanie postów i wrzucenie przecinków w odpowiednie miejsca, przy okazji sprawdzenie prócz dodatkowego masowania:
kozi-24 napisał/a:
czy da się obrócić silnikiem za koło pasowe.

listwa88 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-07-2015, 21:48   

Powiedzcie gdzie jaki kabel powinien byc przykrecony moze ja zle ciagle mam podlonczone te kable ten od stacyjki to do wsuwki inaczej nieda rady,minus do sruby tej co idzie plecionka do rozrusznika a plus do drugiej sruby,czytalem na innych forach ze odwrotnie tam gdzie plecionka to plus ma isc.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 11-07-2015, 21:55   

listwa88 napisał/a:
minus do sruby tej co idzie plecionka do rozrusznika a plus do drugiej sruby
Tak być nie może, masz wogóle szczęscie że akumulator to wytrzymał a nie wybuchnął bo doprowadzasz do zwarcia

Minusowy kabel przykrecasz do obudowy skrzyni - fabrycznie pod śrubę która skrecasz skrzynię z blokiem silnika,
W rozruszniku na automacie są dwa grube styki M8 - nakretka 12 albo 13mm, jeden styk z tą plecionką zasila szczotkotrzymasz i przy nim nic nie ruszasz, ma być skrecony tak jak jest fabrycznie, do drugiego styku przykrecasz głowny kabel prądowy

Zdjęcie poglądowe

listwa88 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-07-2015, 22:22   

No to bym narobil problemow,tyle nerwow przy tym a ja gamon zobaczylem wolny kabel i miejsce zeby go przykrecic to tak zrobilem a puzniej kombinowalem i szukalem mase miedzy skrzynia a silnikiem i nieznalazlem,a to ten kabel ktury przykrecalem do automatu,tyle nerwow i godz a to jeden kabel tylko,ost raz rozbieram auto w nocy przy latarce od tel dzieki wielkie jutro podl tak jak ma byc,mam jeszcze jedno pyt z innym problemem zmienilem sprzeglo teraz pedal wpada bez oporu odpowietrzalem i dalej to samo czy teraz jak go wkoncu odpale to zmieni sie cos z tym sprzeglem i je odpowietrze czy na wyl silniku niema roznicy?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 11-07-2015, 22:27   

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=68292

Odpowiedz do tematu