rozrusznik niekreci po wyjeciu skrzyni |
Autor |
Wiadomość |
listwa88
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi galant 2.0 98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-07-2015, 15:25 rozrusznik niekreci po wyjeciu skrzyni
|
|
|
Witam po wyjeciu skrzyni w celu wymiany sprzegla i zlozeniu rozrusznik niekreci bendix wyrzuca i tyle kabel minusowy odrazu goracy,myslalem ze to aku spr inny to samo kupilem drugi rozrusznik i.dalej to samo czy do skrzyni idzie jakas masa bo ja nic niewidze jak wyjmiwalem skrzynie niewiem z kad znalazl sie cieniutki kabelek taku bez otuliny a przy rozruszniku widac ze byly lutowane jakies dodatkowe kable |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 10-07-2015, 15:35
|
|
|
listwa88 napisał/a: | czy do skrzyni idzie jakas masa bo ja nic niewidze |
Masa idzie na samej górze pod jedną srubą co skręca sie skrzynie z silnikiem
Sprawdz czy przy rozruszniku ten na samej górze dobrze podłaczony jest plusowy przewód z akumulatora ,cienki przewód idzie od stacyjki do automatu rozrusznika
listwa88 napisał/a: | przy rozruszniku widac ze byly lutowane jakies dodatkowe kable |
Zrób fotke bedzie łatwiej |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
listwa88
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-07-2015, 15:51
|
|
|
Tam jest wszystko dobrze spr ze sto razy ale masy zadnej niepodlanczalem przeoczylem tak to jest jak samemu sie wyciaga skrzynie i sklada o 2 w nocy z lampka od tel:-P moze tak sie dziac przez ta mase? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-07-2015, 17:09
|
|
|
Tu masz temat o punktach masowych w komorze silnika http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=76557
U Ciebie z opisu wygląda tak jakbyś miał po pierwsze słabą mase główną a po drugie nie podłaczony kabel pradowy do rozrusznika (ten grubszy, jezeli automat jest podłaczony to przy masowaniu będzie wyrzucac bendix, ale rozrusznik nie zakreci bo nie będzie zasilania na stykach automatu)
Dodatkowo http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=17569 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
kozi-24
Nowy Forumowicz
Auto: Galant EA2W
|
Wysłany: 10-07-2015, 19:46 Re: rozrusznik niekreci po wyjeciu skrzyni
|
|
|
listwa88 napisał/a: | bendix wyrzuca i tyle kabel minusowy odrazu goracy,myslalem ze to aku spr inny to samo kupilem drugi rozrusznik i.dalej to samo |
Mnie to nie wygląda na problem z elektryką, pierwsze bym sprawdził czy da się obrócić silnikiem za koło pasowe. Jeśli kabel minusowy od razu gorący to wygląda ze silnik jest zblokowany i rozrusznik nie da rady nim obrocic z tąd duzy prąd płynie i przewody się grzeją |
|
|
|
 |
listwa88
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-07-2015, 21:17
|
|
|
Dzisiaj spr dwa rozruszniki na krotko kreca,po podl pod kable wyzuca bendix i kable sie grzejapo przekreceniu stacyjki wyrzuci bendix i kontrolki gasna,zadnej masy przy wyjmowaniu skrzyni niebylo ani z silnikiem ani skrzyni z karoseria jak w wiekszosci aut jedyne to po wyjeciu skrzyni na ziemi lezal kawalek druta jakby ale chyba cos nim bylo podwieszone bo na mase za cienki moze z 1mm grubosci ma |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 11-07-2015, 21:33
|
|
|
listwa88, prosze o zedytowanie postów i wrzucenie przecinków w odpowiednie miejsca, przy okazji sprawdzenie prócz dodatkowego masowania:
kozi-24 napisał/a: | czy da się obrócić silnikiem za koło pasowe. |
|
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
listwa88
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-07-2015, 21:48
|
|
|
Powiedzcie gdzie jaki kabel powinien byc przykrecony moze ja zle ciagle mam podlonczone te kable ten od stacyjki to do wsuwki inaczej nieda rady,minus do sruby tej co idzie plecionka do rozrusznika a plus do drugiej sruby,czytalem na innych forach ze odwrotnie tam gdzie plecionka to plus ma isc. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 11-07-2015, 21:55
|
|
|
listwa88 napisał/a: | minus do sruby tej co idzie plecionka do rozrusznika a plus do drugiej sruby | Tak być nie może, masz wogóle szczęscie że akumulator to wytrzymał a nie wybuchnął bo doprowadzasz do zwarcia
Minusowy kabel przykrecasz do obudowy skrzyni - fabrycznie pod śrubę która skrecasz skrzynię z blokiem silnika,
W rozruszniku na automacie są dwa grube styki M8 - nakretka 12 albo 13mm, jeden styk z tą plecionką zasila szczotkotrzymasz i przy nim nic nie ruszasz, ma być skrecony tak jak jest fabrycznie, do drugiego styku przykrecasz głowny kabel prądowy
Zdjęcie poglądowe |
 |
|
|
|
 |
listwa88
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-07-2015, 22:22
|
|
|
No to bym narobil problemow,tyle nerwow przy tym a ja gamon zobaczylem wolny kabel i miejsce zeby go przykrecic to tak zrobilem a puzniej kombinowalem i szukalem mase miedzy skrzynia a silnikiem i nieznalazlem,a to ten kabel ktury przykrecalem do automatu,tyle nerwow i godz a to jeden kabel tylko,ost raz rozbieram auto w nocy przy latarce od tel dzieki wielkie jutro podl tak jak ma byc,mam jeszcze jedno pyt z innym problemem zmienilem sprzeglo teraz pedal wpada bez oporu odpowietrzalem i dalej to samo czy teraz jak go wkoncu odpale to zmieni sie cos z tym sprzeglem i je odpowietrze czy na wyl silniku niema roznicy? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 11-07-2015, 22:27
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=68292 |
 |
|
|
|
 |
|