|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] Skrzynia biegi, olej |
Autor |
Wiadomość |
domino1300
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-09-2015, 23:02 [Cari 1.9TD] Skrzynia biegi, olej
|
|
|
Witam. Od niedawna jestem właścicielem Carismy z 98r 1.9 TD. Martwi mnie skrzynia, jesli auto postoi z 10 godzin, i jest temp 19, czy 9 stopni na polu po odpaleniu widocznie ja slychac takie glosne rzężenie , po przejechaniu ok 10 km i zagrzaniu silnika ustaje, praktycznie nie slychac skrzyni, Następne problemy to wrzucanie jedynki przy toczących sie kołach słychac dosc glosne zgrzytanie , na zimnym silniku nawet przy podnienisonym kole do gory kreci ono sie dosc ciezko, tak jakby byl gesty olej w skrzyni. Chciałbym wymienic w niej olej ale nie wiem czy to pomoze. Oleju tam wchodzi ok 3,8 l , wiec potrzebuje 4 litry co kosztuje prawie 170 zł. Ktoś mi powie czy warto zmienic ten olej? Czy lepiej sie rozejrzec za inna skrzynia. Sam nie wiem. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 28-09-2015, 23:11
|
|
|
Olej na pewno warto zmienić. Znając życie strzelę, że jest tam oryginalny olej z 1998 roku.
A czy to pomoże ? Powiedzmy, że nie powinno zaszkodzić, a może pomóc. Ale gwarancji na to, że wszelkie niepokojące objawy ustaną nikt Ci nie da. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 29-09-2015, 03:30
|
|
|
Jedynka zawsze będzie zgrzytac przy próbie wrzucenia w toczącycm się samochodzie bo ten bieg nie jest synchronizowany, można pomóc sobie miedzy-gazem wtedy wskakuje bez problemu,o dodatkowo u ciebie może dawać o sobie znać łożysko na wałku w skrzyni, oceń sam czy warto wymienić olej, sprawdź podczas redukowania czy biegi ładnie wyskakują, jeżeli tak to pomysł nad wymianą łożyska i oleju. |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 29-09-2015, 07:55
|
|
|
rasiak1980 napisał/a: | Jedynka zawsze będzie zgrzytac przy próbie wrzucenia w toczącycm się samochodzie bo ten bieg nie jest synchronizowany, |
Od kiedy grubo się mylisz
domino1300 napisał/a: | Ktoś mi powie czy warto zmienic ten olej? |
Najpierw sprawdz jaki masz stan oleju ,wymiana jak najbardziej
domino1300 napisał/a: | Następne problemy to wrzucanie jedynki przy toczących sie kołach słychac dosc glosne zgrzytanie |
Odpowietrz układ może dobrze nie wysprzęgla
domino1300 napisał/a: | odpaleniu widocznie ja slychac takie glosne rzężenie , po przejechaniu ok 10 km i zagrzaniu silnika ustaje |
Może być za mało oleju |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
domino1300
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-09-2015, 09:15
|
|
|
Olej jest w skrzyni , pełny stan bo dolewałem, Tylko auto ma przejechane juz 265 tys i jak myslicie zalać go Transelfem 75w80?
EDIT
Panowie olej spuszczony czarny jak smoła, dzis podczas jazdy na 1 biegu az slyszalem rzężenie jak pchalo auto na biegu, postanowilem ze wymienie i zobacze, pomoze to pomoze, jesli nic nie pomoze bede jezdzil poki cos nie klęknie pozdrawiam, Po 23 dam znac co i jak
[ Dodano: 30-09-2015, 00:02 ]
Witam, Panowie jak obiecałem tak pisze co zrobilem, Spuszczony olej byl calkiem czarny i gesty jak hipol z jakiegos ciagnika, kupilem 3 litry 75w80 elfa tranself njf, moze i głupi pomysl ale wzialem tez 5 l benzyny i na dwa razy plukalem cala skrzynie, wlalem pokrecilem recznie oba kolami, spuscilem, za pierwszym razem benzyna byla czarna, za drugim razem prawie czysta, nastepnie opalarka i wygrzalem delikatnie caly srodek tak by benzyna odparowala , ladnie odtluscila powierzchnie by olej nie byl potem znow czarny moze zrobilem cos nie mądrze ale wydaje mi sie ze ok, wlałem olej próba, no i okazalo sie ze na zimnym silniku niebo a ziemia, skrzyni prawie wcale nie slychac owszem ktores lozysko halasuje ale tak delikatnie biegi duzo plynniej wchodza, i o dziwo auto jest zrywniejsze i szybsze, tamten olej byl gesty wiec mogl stawiac opor dla trybow, Zgrzytajaca jedynka jednak zostala ale w mniejszym stopniu, reszta biegow jak najbardziej ok. Problem mam jedynie z pierwszym biegiem gdy wracam z pracy , korki 2-1 2-1 1-2 , kiedy kola sie tocza musze wrzucic 1 i slychac zgrzyt, co proponujecie? Jakies porady? Wymiana oleju jak najbardziej dostarczyla pozytywnych efektow, Pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 30-09-2015, 07:53
|
|
|
domino1300 napisał/a: | kupilem 3 litry 75w80 elfa tranself njf, moze i głupi pomysl ale wzialem tez 5 l benzyny i na dwa razy plukalem cala skrzynie, |
Pomysł dobry na wyciszenie skrzyni można zalać olejem 80w90 na takim jeżdże i jest o wiele ciszej
domino1300 napisał/a: | kiedy kola sie tocza musze wrzucic 1 i slychac zgrzyt, co proponujecie? Jakies porady? |
Odpowietrz sprzęgło może dobrze nie wysprzęglać a najlepiej zmień płyn w układzie |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 30-09-2015, 07:57
|
|
|
rasiak1980 napisał/a: | Jedynka zawsze będzie zgrzytac przy próbie wrzucenia w toczącycm się samochodzie bo ten bieg nie jest synchronizowany | W maluchu tak |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 30-09-2015, 10:29
|
|
|
milo napisał/a: | Odpowietrz sprzęgło może dobrze nie wysprzęglać a najlepiej zmień płyn w układzie |
domino1300 napisał/a: | Od niedawna jestem właścicielem Carismy z 98r 1.9 TD |
Po kupnie używanego samochodu, jeśli nie jesteś tak na 300% pewny poprzedniego właściciela, to IMHO najlepiej jest wymienić wszystkie płyny eksploatacyjne. Plus oczywiście kompletny rozrząd. Dla mnie to podstawa |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
domino1300
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 30-09-2015, 11:23
|
|
|
jeśli chodzi o odpowietrzanie ukl sprzegla, to będe wymieniał przewod bo jest troche przyrdzewialy tylko nie wiem jakim plynem potem zalac , dot 4? |
|
|
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5W i moto
Pomógł: 57 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20738 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
|
|