[carisma GDI] irytujące stukanie w zawieszeniu |
Autor |
Wiadomość |
kolin17_71
Nowy Forumowicz
Auto: carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-04-2017, 23:45 [carisma GDI] irytujące stukanie w zawieszeniu
|
|
|
Witam ok miesiąc temu kupiłem Carisme 1.8 Gdi ma on kilka wada ale nie wielkich, wciąż je usuwam. największym problemem jest irytujące stukanie zawieszenia. pojechałem na stację diagnostyczną i nic nie stwierdzili. zdjąłem koła i montówką sprawdziłem luzy ( brak) jednak na nierównościach coś klepie. auto prowadzi się bez zarzutów pomimo wieku trzyma się na zakrętach jak przyklejone ( a przynajmniej w porównaniu do moich poprzednich aut ). dodatkowo podczas mocniejszego hamowania z prędkości powyżej 70 km/h bije kierownica. podejrzewałem krzywe tarcze ale konsultowałem się z mechanikiem i twierdzi że jak by to były tarcze zwichrowane to podczas mocnego hamowania skakał by pedał hamulca.
Proszę o pomoc co podejrzewacie??
dodam jeszcze moje typy. Uszkodzona "wybita" przekładnia tłumaczy bicie przy hamowaniu
uszkodzone łożysko mcpherson lub wybita guma na górze zwrotnicy. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 25-04-2017, 00:00
|
|
|
kolin17_71 napisał/a: | podczas mocniejszego hamowania z prędkości powyżej 70 km/h bije kierownica. podejrzewałem krzywe tarcze ale konsultowałem się z mechanikiem i twierdzi że jak by to były tarcze zwichrowane to podczas mocnego hamowania skakał by pedał hamulca. | Następny mądry. Pedał hamulca "skacze" jak są zwichrowane tylne tarcze hamulcowe (w GDI masz pewnie bębny), a kierownica "bije" jak masz krzywe przednie tarcze kolin17_71 napisał/a: | Uszkodzona "wybita" przekładnia tłumaczy bicie przy hamowaniu | Wątpię. Rzadka usterka w tym aucie. kolin17_71 napisał/a: | uszkodzone łożysko mcpherson | Stawiam na to. |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 25-04-2017, 00:17
|
|
|
kolin17_71 napisał/a: | irytujące stukanie zawieszenia. pojechałem na stację diagnostyczną i nic nie stwierdzili. |
U mnie też tak było, sprawdź czy końcówki drążków kierowniczych mają całe gumy, jak jest któraś lekko dziurawa, to wymień parę (nawet jak nie ma na niej dużych luzów), ustaw zbieżność i sprawdź czy jest już niema stukania, przy okazji powiedziałbyś z którego roku Carisma, jak jest głuche stukanie to sprawdź też tuleje na drążku stabilizatora
kolin17_71 napisał/a: | uszkodzone łożysko mcpherson |
(jeśli masz polifta)
Jak zdejmiesz koło, opuścisz osłonę i odbój na amortyzatorze i spojrzysz w miejscu gdzie jest blacha oporowa sprężyny, to możesz zobaczyć czy jest wybita, czy nie, jeśli jest to razem z łożyskiem plastikowym.
kolin17_71 napisał/a: | wybita guma na górze zwrotnicy. |
Chyba niema czegoś takiego, od góry zwrotnica jest montowana tylko na śruby do amortyzatora. |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 25-04-2017, 10:19
|
|
|
MichciuGT napisał/a: | (jeśli masz polifta) | W przedlifcie jest zwykłe łożysko zatopione w gumie. Też będzie stukać jak się wybije. |
|
|
|
 |
kolin17_71
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-04-2017, 12:59
|
|
|
Dzięki wielkie za pomoc
Carisma z 98r sedan
muszę ją na jakiś kanał wstawić bo jak ją podnoszę to nic nie stuka i nie znalazłem luzu.
mam pytanie czy jak odkręcę amortyzator od zwrotnicy to potem będę musiał ustawiać kąty. chodzi mi o to czy w zwrotnicy otwory na śruby są owalne czy nie. jak nie to wyjmę amortyzator i sprawdzę łożysko.
a co do drążków to nie wyczułem tam żadnych luzów. jeszcze może podjadę w sobotę do znajomego który ma lampy do zbieżności może on coś wynajdzie. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 25-04-2017, 13:41
|
|
|
kolin17_71 napisał/a: | będę musiał ustawiać kąty. chodzi mi o to czy w zwrotnicy otwory na śruby są owalne czy nie | Nie. |
|
|
|
 |
kolin17_71
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-04-2017, 17:41
|
|
|
Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników czy w Carismie jest problem z uszkadzającymi się poduszkami silnika lub skrzyni?? jeśli tak to która poduszka jest najbardziej narażona na uszkodzenie. pytam bo wydaje mi się że zaobserwowałem zależność z tym stukanie na "prostej" drodze nie stuka prawie wcale( ale zdarza się) ale w momencie wciskania sprzęgła albo zmiany biegu albo podczas puszczania sprzęgła słychać jedno stuknięcie. |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 26-04-2017, 19:43
|
|
|
Poduszki w belce silnika która jest wzdłuż samochodu, mocowana do skrzyni silnika z tego co pamiętam. |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
|