Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[carisma GDI] irytujące stukanie w zawieszeniu
Autor Wiadomość
kolin17_71 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-04-2017, 23:45   [carisma GDI] irytujące stukanie w zawieszeniu

Witam ok miesiąc temu kupiłem Carisme 1.8 Gdi ma on kilka wada ale nie wielkich, wciąż je usuwam. największym problemem jest irytujące stukanie zawieszenia. pojechałem na stację diagnostyczną i nic nie stwierdzili. zdjąłem koła i montówką sprawdziłem luzy ( brak) jednak na nierównościach coś klepie. auto prowadzi się bez zarzutów pomimo wieku trzyma się na zakrętach jak przyklejone ( a przynajmniej w porównaniu do moich poprzednich aut ). dodatkowo podczas mocniejszego hamowania z prędkości powyżej 70 km/h bije kierownica. podejrzewałem krzywe tarcze ale konsultowałem się z mechanikiem i twierdzi że jak by to były tarcze zwichrowane to podczas mocnego hamowania skakał by pedał hamulca.
Proszę o pomoc co podejrzewacie??
dodam jeszcze moje typy. Uszkodzona "wybita" przekładnia tłumaczy bicie przy hamowaniu
uszkodzone łożysko mcpherson lub wybita guma na górze zwrotnicy.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 25-04-2017, 00:00   

kolin17_71 napisał/a:
podczas mocniejszego hamowania z prędkości powyżej 70 km/h bije kierownica. podejrzewałem krzywe tarcze ale konsultowałem się z mechanikiem i twierdzi że jak by to były tarcze zwichrowane to podczas mocnego hamowania skakał by pedał hamulca.
Następny mądry. Pedał hamulca "skacze" jak są zwichrowane tylne tarcze hamulcowe (w GDI masz pewnie bębny), a kierownica "bije" jak masz krzywe przednie tarcze :roll:
kolin17_71 napisał/a:
Uszkodzona "wybita" przekładnia tłumaczy bicie przy hamowaniu
Wątpię. Rzadka usterka w tym aucie.
kolin17_71 napisał/a:
uszkodzone łożysko mcpherson
Stawiam na to.

MichciuGT 
Mitsumaniak

Auto: Galant Kombi 6A13
Wysłany: 25-04-2017, 00:17   

kolin17_71 napisał/a:
irytujące stukanie zawieszenia. pojechałem na stację diagnostyczną i nic nie stwierdzili.

U mnie też tak było, sprawdź czy końcówki drążków kierowniczych mają całe gumy, jak jest któraś lekko dziurawa, to wymień parę (nawet jak nie ma na niej dużych luzów), ustaw zbieżność i sprawdź czy jest już niema stukania, przy okazji powiedziałbyś z którego roku Carisma, jak jest głuche stukanie to sprawdź też tuleje na drążku stabilizatora
kolin17_71 napisał/a:
uszkodzone łożysko mcpherson

(jeśli masz polifta)
Jak zdejmiesz koło, opuścisz osłonę i odbój na amortyzatorze i spojrzysz w miejscu gdzie jest blacha oporowa sprężyny, to możesz zobaczyć czy jest wybita, czy nie, jeśli jest to razem z łożyskiem plastikowym.
kolin17_71 napisał/a:
wybita guma na górze zwrotnicy.

Chyba niema czegoś takiego, od góry zwrotnica jest montowana tylko na śruby do amortyzatora.
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 25-04-2017, 10:19   

MichciuGT napisał/a:
(jeśli masz polifta)
W przedlifcie jest zwykłe łożysko zatopione w gumie. Też będzie stukać jak się wybije.

kolin17_71 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-04-2017, 12:59   

Dzięki wielkie za pomoc
Carisma z 98r sedan
muszę ją na jakiś kanał wstawić bo jak ją podnoszę to nic nie stuka i nie znalazłem luzu.
mam pytanie czy jak odkręcę amortyzator od zwrotnicy to potem będę musiał ustawiać kąty. chodzi mi o to czy w zwrotnicy otwory na śruby są owalne czy nie. jak nie to wyjmę amortyzator i sprawdzę łożysko.
a co do drążków to nie wyczułem tam żadnych luzów. jeszcze może podjadę w sobotę do znajomego który ma lampy do zbieżności może on coś wynajdzie.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 25-04-2017, 13:41   

kolin17_71 napisał/a:
będę musiał ustawiać kąty. chodzi mi o to czy w zwrotnicy otwory na śruby są owalne czy nie
Nie.

kolin17_71 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-04-2017, 17:41   

Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników czy w Carismie jest problem z uszkadzającymi się poduszkami silnika lub skrzyni?? jeśli tak to która poduszka jest najbardziej narażona na uszkodzenie. pytam bo wydaje mi się że zaobserwowałem zależność z tym stukanie na "prostej" drodze nie stuka prawie wcale( ale zdarza się) ale w momencie wciskania sprzęgła albo zmiany biegu albo podczas puszczania sprzęgła słychać jedno stuknięcie.

MichciuGT 
Mitsumaniak

Auto: Galant Kombi 6A13
Wysłany: 26-04-2017, 19:43   

Poduszki w belce silnika która jest wzdłuż samochodu, mocowana do skrzyni silnika z tego co pamiętam.
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go.

Odpowiedz do tematu