[3.2 DID] Wyciek płynu hamulcowego z nad baku |
Autor |
Wiadomość |
Myszon10
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-04-2021, 11:35 [3.2 DID] Wyciek płynu hamulcowego z nad baku
|
|
|
Witam. Mam wyciek plynu hamulcowego z okolic baku. Czy trzeba ściągać bak żeby co kolwiek zrobić? |
_________________ Myszon10 |
|
|
|
 |
Eko Driver
Forumowicz
Auto: Pajero 3 ,3,2did
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Cze 2020 Posty: 34 Skąd: Wodzislaw sl
|
Wysłany: 13-04-2021, 08:25
|
|
|
Jeżeli nad bakiem to raczej,ew możesz go opuscić i próbować coś zdziałać.Ale nie wiem czy to ma sens...Zdjąć bak nie tak ciężko kilka śrub i gotowe. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 15-04-2021, 13:38 Re: Wyciek płynu hamulcowego z nad baku
|
|
|
Myszon10 napisał/a: | :wink: Witam. Mam wyciek plynu hamulcowego z okolic baku. Czy trzeba ściągać bak żeby co kolwiek zrobić? |
Najlepiej zdjać |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Myszon10
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
|
Wysłany: 16-04-2021, 19:53
|
|
|
Dzięki Panowie. Jutro wezmę się na spokojnie |
_________________ Myszon10 |
|
|
|
 |
Berius
Nowy Forumowicz Pajero 3
Auto: Pajero MK3 3,2 DiD Loooong
|
Wysłany: 29-10-2021, 18:41
|
|
|
Eko Driver napisał/a: | Jeżeli nad bakiem to raczej,ew możesz go opuscić i próbować coś zdziałać.Ale nie wiem czy to ma sens...Zdjąć bak nie tak ciężko kilka śrub i gotowe. |
Mam dokładnie ten sam problem z wyciekiem płynu hamulcowego.
W najbliższym czasie zamierzam zdjąć bak i wymienić przewód. Czy mógłbyś udzielić jakichś wskazówek jak zdjąć ten bak? Czy oprócz śrub mocujących odłączać coś z systemu paliwowego? Pompę przy baku (jeśli taka istnieje)? Przewody paliwowe też odłączać?
Pozdrawiam, Mateusz |
_________________ Buduję wyprawowe Pajero |
|
|
|
 |
Olson
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3,2 2006
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2020 Posty: 30 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 29-10-2021, 21:07
|
|
|
Niestety przewody idące nad bakiem mają tendencje do korozji, co objawia się wyciekiem. W baku nie ma żadnej pompy, są dwa przewody które idą do ssaka i to na tyle.
Jak będzie już bak zdjęty polecam zajrzeć i przeczyścić filtr siateczkowy który jest przy ssaku. I ogólnie zajrzeć czy syfu jakiegoś nie ma na dnie. |
_________________ Obczaj gruza z fotki.
 |
|
|
|
 |
Berius
Nowy Forumowicz Pajero 3
Auto: Pajero MK3 3,2 DiD Loooong
|
Wysłany: 30-10-2021, 14:56
|
|
|
Olson napisał/a: | Niestety przewody idące nad bakiem mają tendencje do korozji, co objawia się wyciekiem. W baku nie ma żadnej pompy, są dwa przewody które idą do ssaka i to na tyle.
Jak będzie już bak zdjęty polecam zajrzeć i przeczyścić filtr siateczkowy który jest przy ssaku. I ogólnie zajrzeć czy syfu jakiegoś nie ma na dnie. |
Dziękuję bardzo.
Zbiornik był niedawno wymieniany na tworzywo, ale i tak tam zajrzę by sprawdzić. |
_________________ Buduję wyprawowe Pajero |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 12-11-2021, 07:54
|
|
|
Berius napisał/a: | Eko Driver napisał/a: | Jeżeli nad bakiem to raczej,ew możesz go opuscić i próbować coś zdziałać.Ale nie wiem czy to ma sens...Zdjąć bak nie tak ciężko kilka śrub i gotowe. |
Mam dokładnie ten sam problem z wyciekiem płynu hamulcowego.
W najbliższym czasie zamierzam zdjąć bak i wymienić przewód. Czy mógłbyś udzielić jakichś wskazówek jak zdjąć ten bak? Czy oprócz śrub mocujących odłączać coś z systemu paliwowego? Pompę przy baku (jeśli taka istnieje)? Przewody paliwowe też odłączać?
Pozdrawiam, Mateusz |
Jak wjedziesz pod samochód to sam się kapniesz co i jak. Do osłony zbiornika przy,mocowane są takie opaski dwie, takie odkręcisz przy podłodze to zdejmiesz razem z osłona a później to już łatwo. Zanim zdejmiesz zbiornik to odczep gumową rurę wlewu przy zbiorniku. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
|