Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Brudząca dźwignia kolumny kierownicy
Autor Wiadomość
VG 
Forumowicz

Auto: 2x Outek 2.0/2.2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-01-2025, 09:51   [II 2.0 DID] Brudząca dźwignia kolumny kierownicy

wydaje mi sie że gdzieś już widziałem ten temat ale nie mogę go odkopać, chodzi o dźwignię do ustawienia kolumny kierownicy. Tam jest tworzywo które zrobiło się jak plastelina (chyba z czasem) i o ile nie używam go często (jeśli wogóle) to niestety ono brudzi mi kolano kiedy go dotknę przypadkiem podczas wsiadania czy wysiadania. Jest jakis patent na to ? pomalować jakimś utwardzaczem ? okleić ? a może zerwać całkiem?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 12-01-2025, 11:30   

Daleko nie trzeba było szukać, temat jest kilka pozycji niżej na ogólnym :wink: .
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=113854

VG 
Forumowicz

Auto: 2x Outek 2.0/2.2
Wysłany: 12-01-2025, 13:48   

Bizi78 napisał/a:
Daleko nie trzeba było szukać, temat jest kilka pozycji niżej na ogólnym :wink: .
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=113854

Niestety nie ma tam konkretnych rozwiązań (sugerowana woda nie działa , najlepszy pomysł to termokurczliwa koszulka) .
Zrobiłem tak : wziąłem plastikową butelkę po mleku z dużym otworem aby ściągnąć jak najwięcej tego gównolitu ( strasznie się ciągnie , zużyłem dwie butelki :) ) aby zostawić jak najwięcej w butelce tego syfu. następnie resztę musiałem zrobić ręcznie przy użyciu plastikowego worka (uwaga wymagane są rękawiczki bo się klei to do wszystkiego).
Nałożyłem koszulkę termokurczliwą i dmuchnąłem nagrzewnicą. Tam gdzie nie udało mi się ściągnąć (głęboko pod kolumną) ten gównolit zaczął płynąć więc znowu musiałem to zebrać przy użyciu uzbrojonej ręki w rękawiczkę i torebkę foliową.
Ubrudzone spodnie niestety się nie odprały na kolanie gdzie dotykałem do tego gównolitu :/ - więc sprawdźcie u siebie bo będzie problem

Kurczak9 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Pb/LPG CVT 09
Wysłany: 13-02-2025, 02:21   

Widzę że temat napisany w styczniu, więc temperatura raczej nie jest przyczyną. Piszą na innym wątku też o ozonowaniu, ciekawe. Ja kupiłem auto w ostatnie lato i miałem ten sam problem. Kilka par spodni pobrudziłem, ale udało się je uratować za pomocą mydła do zapierania plam! Polecam :biggrin:
A co do tego syfu pod kierownicą, ja to zakleiłem czarną taśmą ala szara taśma i zapomniałem o problemie. Ale może warto było by się temu jeszcze przyjrzeć.

(założyłem w końcu konto na tym bardzo przydatnym forum, żeby napisać pierwszego posta o tym, jak uratować spodnie pobrudzone od Outlandera)

Ciekawe jaka jest prawdziwa przyczyna że ta "guma" pod kierownicą się rozpuszcza. Czy to normalne z wiekiem, czy reaguje jakoś ze środkami do odmładzania wnętrz, stosowanymi przez handlarzy? Dobrze by było wiedzieć.

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 13-02-2025, 11:57   

Kurczak9 napisał/a:
(...)

Ciekawe jaka jest prawdziwa przyczyna że ta "guma" pod kierownicą się rozpuszcza. Czy to normalne z wiekiem, czy reaguje jakoś ze środkami do odmładzania wnętrz, stosowanymi przez handlarzy? Dobrze by było wiedzieć.

Co najmniej kilkukrotnie się spotkałem z takim przypadkiem.
Głównie: nóżki pod routerami albo innymi aktywnymi urządzeniami sieciowymi, gdzie taki sprzęt się stawia i "zapomina" o nim - więc wpływ chemii jest wykluczony. Ta niby guma po prostu rozpuszcza się i tyle.

Tak z ciekawości może zapytam się na specjalizowanej grupie dyskusyjnej i ja się dowiem, to tu napiszę.

Dostałem odpowiedź od Marcina D.:

> 1/ Co to za "guma"? Pytam w aspekcie materiału/tworzywa.

Podejrzewam, że to typowe dienowe gumy, czyli takie, które zawierają
nienasycone wiązania podwójne. Takie wiązania są bardzo wrażliwe na
utlenianie i z czasem guma się rozpada pod wpływem migrującego do środka
tlenu. Dlatego dodaje się do gum antyoksydanty, ale można nie dodać lub
dodać za mało. Taki oksydant swoje kosztuje, a rzecz się przez parę lat
nie wyda.
Ewentualnie coś tam innego siedzi, co rozkłada gumę od środka. Jakiś
mniej trwały środek wulkanizujący np.

> 2/ Czy da się proces zatrzymać - w przypadku okładziny rączki regulacji
> kierownicy, jeśli zobaczy się, że ta "guma" zaczyna się kleić do rąk?

W prosty sposób się nie da, no chyba, że będziesz trzymał beztlenowo.

> 3/ Jak już znacznie zaczyna się degradować - czym to rozpuścić, aby
> całkowicie zdjąć "gumę" abu została sama metalowa konstrukcja?

Zacząłbym od poczciwego izopropanolu. Może wymagać nieco tarcia, ale
przynajmniej obudowa nie ucierpi.

Adam.

Kurczak9 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Pb/LPG CVT 09
Wysłany: 23-04-2025, 14:11   

Dzięki za odpowiedź. Teraz wiem czego można spróbować żeby się tej gumy pozbyć i jak już uda mi sie tym zająć, dam znać czy się udało :)

Cóż, do gum we wenętrzu samochodu chyba trochę za dużo oszczęsdności wjechało. Ta pokrywająca kokpit również sprawia wrażenie że miejscami się zaczyna rozpuszczać i bardzo łatwo ja uszkodzić samym pocieraniem przy czyszczeniu czy paznokciem. Aż się zastanawiam czy nie okleić tego w okolicy radia jakąś folią strukturalną.

Odpowiedz do tematu