Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Wymiana emblematu Mitsubishi na kierownicy w ASX
Autor Wiadomość
mantoCK 
Nowy Forumowicz

Auto: Mistubishi ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-05-2025, 21:59   [1.6] Wymiana emblematu Mitsubishi na kierownicy w ASX

Cześć MitsuManiacy! 👋

Mam pytanie dotyczące wymiany emblematu Mitsubishi na kierownicy w moim ASX-ie. Na oryginalnym znaczku zaczął się łuszczyć chrom, więc zamówiłem nowy na AliExpress. Nowy emblemat wygląda dobrze, ale ma od spodu bolce/nóżki i nie wiem, czy pasuje jako zamiennik.

Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was miał już do czynienia z wymianą takiego emblematu? Czy do jego demontażu i montażu nowego trzeba ściągać poduszkę powietrzną, czy może da się jakoś "podważyć" i wyjąć stary znaczek bez demontażu airbaga?

Z góry dzięki za wszelkie rady i doświadczenia – nie chcę nic uszkodzić, szczególnie jeśli chodzi o elementy związane z bezpieczeństwem 🚗💥🙂

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 12-05-2025, 07:54   

mantoCK napisał/a:
szczególnie jeśli chodzi o elementy związane z bezpieczeństwem

A chcesz zamontować emblemat z Alli. Sprawdź najpierw czy spełnia normy bezpieczeństwa, czy przy wybuchu poduszki będzie nożem.

mantoCK 
Nowy Forumowicz

Auto: Mistubishi ASX
Wysłany: 12-05-2025, 10:32   

apikus napisał/a:
A chcesz zamontować emblemat z Alli. Sprawdź najpierw czy spełnia normy bezpieczeństwa, czy przy wybuchu poduszki będzie nożem.

W takim razie gdzie kupić oryginał i jak wygląda jego montaż?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 12-05-2025, 10:57   

Ogólnie emblemat na jaśka nie występuje jako część wymienna w ASX-ie.
Sprzedawany jest w komplecie razem z poduchą :wink: .
Ten emblemat, który kupiłeś pewnie jest na maskę lub tylną klapę.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 12-05-2025, 14:43   

No, to może tak?
https://allegro.pl/oferta/poduszka-kierowcy-airbag-mitsubishi-asx-15121190134

Wiktorrr 
Nowy Forumowicz

Auto: mi
Wysłany: 21-05-2025, 13:11   

Cześć!
Z mojego doświadczenia z ASX-em i ogólnie Mitsu – emblemat na kierownicy zazwyczaj można wymienić bez demontażu poduszki powietrznej. Wystarczy delikatnie podważyć stary znaczek od spodu np. cienkim płaskim narzędziem (np. plastikową łopatką do elektroniki), żeby nie uszkodzić kierownicy. Nowy emblemat z bolcami powinien się po prostu "wklipsować" w miejsce starego.

Trzeba tylko uważać, żeby nie zrobić zbyt dużego nacisku i nie uszkodzić airbaga ani kierownicy. Jak coś jest mocno przyklejone, to można użyć np. suszarki do delikatnego podgrzania kleju.

Oczywiście, jeśli czujesz się niepewnie, warto zajrzeć do serwisu lub kogoś, kto już to robił, ale ogólnie to raczej prosta i bezpieczna sprawa. Powodzenia!

Odpowiedz do tematu