Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lantra 2 96 r. stukanie silnika
Autor Wiadomość
fulos
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2007, 09:19   Lantra 2 96 r. stukanie silnika

Tak jak w temacie. Słychać jakieś stukanie na wysokości górnego koła rozrządu lewa strona silnika patrząc od przodu. Sam zastanawiam się na tym co to może być. Czy może stukać napinacz czy coś innego

e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-12-2007, 10:37   

Może być napinacz, może również podobne dźwięki wydawać łańcuszek przekazujący napęd z jednego wałka rozrządu na drugi.

fulos
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2007, 12:02   

Wszystko ok. Łańcuszek odpada bo jest on z lewej strony i został on wymieniony. Dźwięk pochodzi znad koła pasowego paska rozrządu.

e-gen 
moderator

Wysłany: 04-12-2007, 15:56   

czy oprócz stukania pojawiają się inne niepokojące objawy? czy stukanie ustaje gdy silnik się rozgrzeje?

ile kilometrów masz najechane?

fulos
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2007, 17:44   

Nie dodatkowych objawów nie ma. Przejechane jest około 118000. Nie, nie ma znaczenia czy się rozgrzeje.

e-gen 
moderator

Wysłany: 04-12-2007, 21:50   

wg mnie teoria o napinaczu jest najbardziej prawdopodobna

fulos
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2007, 21:58   

Zauważyłem, że słychać to tylko przy niskich obrotach. Przy większych obrotach dźwięk zaczyna znikać - tak mi się wydaje. Przy zmianie rozrządu nie zmieniałem napinaczy.

e-gen 
moderator

Wysłany: 05-12-2007, 12:18   

przy wyższych obrotach częstotliwość stuków może być tak duża że wydaje się iż zanika :)

napinacz - u Ciebie chyba nie ma hydraulicznego za cztery stówy :roll: - powinno się wymieniać przy każdej wymianie paska

fulos
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2008, 10:10   

Jeszcze co do mojego "stukania". Zauważyłem, że stukanie słychać w górnej części pokrywy zaworów z prawej strony silnika od strony paska rozrządu. co to może być.

ziemek123
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2008, 17:24   

Ja mam też lantrę 96 1,6 glsi i podobne stukanie słychać pod pokrywą zaworów z lewej od str paska.Na zimno jest głośniej na ciepło ciszej prakrycznie to takie cykanie(oczywiście na wolnych obrotach).Wydaje mi się że to popychacz któregoś zaworu bo są hydrauliczne.Nie przejmuje się tym cykaniem jest tak 2 lata i około 30 tyś.prześmigałem.A rolki to raczej nie stukają.Takie moje zdanie.

[ Dodano: 24-01-2008, 17:38 ]
Dodam jeszcze że moja lantra ma 173 tyś.przebiegu. :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 24-01-2008, 20:17   

ziemek123 napisał/a:
Wydaje mi się że to popychacz któregoś zaworu bo są hydrauliczne
Dobrze Ci się wydaje.

fulos
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2008, 19:10   

Rolki też potrafia wydawać takie stuki.

ziemek123
[Usunięty]

Wysłany: 05-02-2008, 21:48   

fulos napisał/a:
Rolki też potrafia wydawać takie stuki.
Może i tak ale osobiście się nie spotkałem z takim objawem.

fulos
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2008, 22:14   

Zauważyłem, że stukania nie słychać kiedy jest zimny, natomiast gdy się nagrzeje wtedy słychać. Napinaczy nie wymieniłem , a więc podejrzewam, że to one wydają taki dźwięk podobny do stukania.

Odpowiedz do tematu