Przesunięty przez: Hubeeert 05-04-2006, 15:41 |
[CA4A 1.6] problem z coltem |
Autor |
Wiadomość |
irekno [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2006, 10:19 [CA4A 1.6] problem z coltem
|
|
|
Mam problem z coltem 1,6 16v trzęsie silnikiem jak przyspieszam i nierówno pracuje silnik
nakażdym biegu to się dzieje i od 1,5 obr do 3,5 obr później zmniejsza się ale nieznika Wymieniłem przewody i świece ale nie pomogło w serwisie na kompie nic nie wykazuje nie wiem co robić może ktoś miał takie objawy z góry dzięki. |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 16-09-2007, 16:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-02-2006, 10:21
|
|
|
Który rok produkcji? Jaki model?
Ja wstępnie obstawiam cewkę. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
irekno [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2006, 10:30
|
|
|
jest to 93r a gdzie mam sprawdzic jaki to model |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 21-02-2006, 10:37
|
|
|
Tutaj - HISTORIA COLTA OD 1960 ROKU są tu opisane wszystkie modele w tym Twój.
edit: - wstawiłem w twój profil jaki masz samochód - teraz pokazuje się w twoim podpisie - mam nadzieję że się nie gniewasz |
Just think...
. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2006, 11:10
|
|
|
Przyczyn może być wiele. Oprócz tego, co napisał Hubert, do sprawdzenia świece (czy oby pasują do tego modelu), przewody (jakość i kolejność podpięcia), sonda lambda (nie zawsze wyjdzie w teście, że padnięta), filtry, paliwo, przepustnica i obroty. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 21-02-2006, 11:14
|
|
|
No i kondensatory w ECU - o ile pamiętam to w początkowej fazie produkcji CAx tez były z tym problemy tak jak w C5x |
Just think...
. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2006, 11:22
|
|
|
A pasek nie mógł przeskoczyć?
Tak nawiasem mówiąc - dywagacje, dywagacje, dywagacje na podstawie rzuconego hasła, że jest jakiś problem... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 21-02-2006, 11:26
|
|
|
Nie tylko Grzegorz - kolega rozmawia ze mną na gg - juz sciągnął service manuala z serwera wichury i bedzie wszystko sprawdzał. Ja ze swojej strony mogę polecić kontakt z Bartkiem i jego stanowiskiem do wymiany kondziołów w ECU jak również dokładne opisywanie wszystkiego.
Mechanik na przykład stwierdził że jeden z wtryskiwaczy nie podaje paliwa ale napięcie na zasilaniu jest, ten sam wtrysk przełozony gdzies indziej zachowuje się ok. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2006, 11:33
|
|
|
No właśnie - Ty masz bardziej szczegółowe informacje, co się dzieje, a rzucenie hasła, że samochód nie przyspiesza i szarpie, daje tylko podstawy do dywagacji, co jest przyczyną tego stanu rzeczy. Ale o.k. - nie róbmy OT. Czekamy na rozwój sytuacji i bardziej szczegółowe opisy. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 21-02-2006, 12:02
|
|
|
Z rozmowy z Bartkiem - zasilanie na wtrysku jest stale - ECU steruje masą. Bartek twierdzi że może być to walniety tranzystor w ECU. Ustalenia w trakcie. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
irekno [Usunięty]
|
Wysłany: 21-02-2006, 12:07
|
|
|
Ten samochód był myty karcerem i najprawdopodobniej potym się to stało była wymieniana uszczelka pod głowica na kompie w serwisie nic nie pokazało system w 100% sprawny
[ Dodano: 21-02-2006, 13:10 ]
Mechanik stwierdził ze są zmiany a 3 cylindrze jakby nie zawsze dostawał paliwo a napięcie na przewodzie do wtrysku jest zmieniał miejsce wtrysku i tak dalej 3 nie pracowała |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 21-02-2006, 13:20
|
|
|
Wiec tak, nie moge sie dogadac przez gg....
Jezeli byla zmieniana uszczelka pod glowka - proponuje dla sprawdzenia zmierzyc cisnienie sprezania na felernym garnku (na poczatek, zeby wykluczyc problemy mechaniczne)
Jezeli cisnienie bedzie OK, proponuje ocyloskopem zobaczyc jakie sa przebiegi do wtryskiwaczy..... Zasilanie o niczym nie swiadczy - sterowanie jest impulsami masowymi.... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 667 Skąd: Bielsko-Biała, czasem Sosnowiec
|
Wysłany: 21-02-2006, 16:05
|
|
|
irekno napisał/a: | Ten samochód był myty karcerem
[ciach]
Mechanik stwierdził ze są zmiany a 3 cylindrze jakby nie zawsze dostawał paliwo a napięcie na przewodzie do wtrysku jest zmieniał miejsce wtrysku i tak dalej 3 nie pracowała |
Auto czy silnik myles karcherem? Sikales pod maske? Ja wczoraj mylem maske od srodka gabka (karchera nie mam a te sol jakos trzeba zmyc) i widac skapujaca piana niezle namieszala bo jeden garnek przestal palic i wolnych obrotow nie bylo bo gasl za moment. Za godzine bylo OK. Moze wystaczy poczekac?
Swoja droga to mi sie to nie spodobalo. Troche wody na wtyczkach od wtrysku i chyba troche na fajkach od swiec... Chyba zamokla mi tylko fajka bo spaliny jakos bardziej smierdzialy.
Aha no to jak ciagle 3. nie pali a wtrsykiwacz dobry to cos z iskra chyba nie tak... Palec? Kabel? Swieca? |
_________________ Gaz jest... tani
Mój Galant |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 21-02-2006, 16:09
|
|
|
Tyle że ten silnik owszem był myty - 4 miesiące temu.
brodzky napisał/a: | wtrsykiwacz dobry |
Tylko sterowanie wtrsykiwaczem nie bo paliwa nie podaje - ten sam wtrysk przełozony gdzie indziej podaje paliwo. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
brodzky
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2005 Posty: 667 Skąd: Bielsko-Biała, czasem Sosnowiec
|
Wysłany: 21-02-2006, 16:53
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Tyle że ten silnik owszem był myty - 4 miesiące temu.
brodzky napisał/a: | wtrsykiwacz dobry |
Tylko sterowanie wtrsykiwaczem nie bo paliwa nie podaje - ten sam wtrysk przełozony gdzie indziej podaje paliwo. |
To zlosliwosc? :>
W takim razie tylko Bartek pomoc moze Mnie pomogl |
_________________ Gaz jest... tani
Mój Galant |
|
|
|
 |
|