[EA2A 2.0] Awaria silnika-Check engine |
Autor |
Wiadomość |
mandro33
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V EA2A
|
Wysłany: 11-10-2008, 18:11 [EA2A 2.0] Awaria silnika-Check engine
|
|
|
Silnikiem generalnie szarpie nie wchodzi na obroty i po krótce gasnie,trochę jedzie i znowu to samo,kontrolka check engine mruga albo świeci non-stop.Miałem podobny problem przy przebiciu fajko-cewki ale kontrolka się nie świecila,a auto na 3 cylin jednak jechalo.Załozylem zapasową dobrą cewke sprawdzając na każdej z nich jest to samo-cewka raczej odpada.Czy jezeli u mechanika podepne pod kompa silnik wykaze jaka to usterka czy nie koniecznie.Jaki jest ogólnie dostęp oprogramowania do Galanta w warsztatach?Moze ktos zna dobrego mechanika w Częstochowie od "Misków" bo ja sie narazie nie spotkałem. |
_________________ DARIO |
|
|
|
 |
Marti
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 877 Skąd: Brzeg
|
Wysłany: 11-10-2008, 23:21
|
|
|
U "mechanika" o ile ma czym zczytać dowiesz się jaki jest błąd i czego dotyczy. Z tego co wiem są 2 rodzaje błędów. Jednej stały jest zapamiętywany na stałe w ECU 2 jest pamiętany przez pewien czas (po ustaniu awarii) po czym jest samoczynnie wykasowywany. Najlepiej podjechać na diagnostykę w chwili wystąpienia błędu lub niedaleko po tym. Zaznaczam że nie każdy posiada sprzęt do zczytywania błędów więc lepiej wcześniej się o to dopytać. Powodzenia |
|
 |
mandro33
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-10-2008, 14:45
|
|
|
Jestem w szoku-dzisiaj odpaliłem samochód i jakby nigdy nic,silnik pracuje na postoju bez zastrzeżen nie jechałem poniewaz nie chce ryzykowac holu.Jest czujnik w momencie rozgrzania silnika który powoduje moją usterkę?jestem w kropce.Dzieki Marti za podpowiedz(na razie bez pomógł) |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 12-10-2008, 17:20
|
|
|
mandro33 napisał/a: | Jest czujnik w momencie rozgrzania silnika który powoduje moją usterkę? |
Czujnik temperatury silnika? Albo jeszcze inny - wymrygaj sobie kody usterek i zobaczysz jaki błąd wyczaił ECU |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14375 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 12-10-2008, 17:39
|
|
|
saphire napisał/a: | mandro33 napisał/a: | Jest czujnik w momencie rozgrzania silnika który powoduje moją usterkę? |
Czujnik temperatury silnika? Albo jeszcze inny - wymrygaj sobie kody usterek i zobaczysz jaki błąd wyczaił ECU |
Saphire ma rację, wymrygaj kody usterek.
Jak już napisał Marti, warsztaty nie zawsze mają czym zczytać te błędy. Diagnostykę Miśków robią tylko w lepszych warsztatach, a co za tym idzie, mała ilość miejsc gdzie możesz to zrobić to wyższe ceny. Sam ostatnio się z tym bawiłem i jest prostsze niż myślałem.
Jakbyś miał problem z interpretacją migającej lampki przy odczycie to możesz podesłać filmik lub wrzucić na youtube. Jak tylko będę mógł to chętnie pomogę.
Jak zczytasz błędy to otwierasz service manual, rodział fuel. Masz tam wszystkie kody usterek, a także algorytmy jak sprawdzić i naprawić usterkę. Jedyny problem to, że manual jest w języku angielskim
Opis zczytywania błędów na stronie Krzyzaka. |
|
|
|
 |
mandro33
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-10-2008, 18:49
|
|
|
Tu się zaczynaja schody,tzn.miałem service manual ale przy formacie kompa straciłem go,nie wiem jak u was ale jak wpisuje obojętnie jaki temat na "szukaj" mam informacje (z powodu problemów technicznych...........zablokowana funkcja?)cos u mnie nie teges?Prosze o linka w sprawie odczytu będów ECU z krzyżaka strony lub innych postów.Powiem szczerze nigdy nie przywiązywałem wagi do tematu (sprawdz kody błędów)nie wiem czy będe w stanie je sprawdzic.POZDRO! |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 12-10-2008, 19:07
|
|
|
Dasz radę
Tu masz stronkę Krzyzaka: Klik
Service manual możesz zawsze pobrać z działu dwonload. Jeśli łącze Ci nie pozwala to mogę Ci zawsze podesłać tylko strony, które Cię interesują. |
|
|
|
 |
mandro33
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-10-2008, 19:36
|
|
|
Chyba dam sobie spokój z tymi błędami we własnym zakresie poszukam jakiegos magiga u mnie w City.Krzyzak to ładnie opisuje ale w stosunku do silnika 4G37 ja mam 4G63 nie wiem czy te piny tak samo są ułożone co umnie .Dzięki Owczar ewentualnie sie odezwe. |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 12-10-2008, 20:21
|
|
|
No tak, Ty masz obd2. Na stronie Krzyzaka jest o tym napisane w uwaga. Tutaj masz dokładny opis jak to jest w Galancie EA:
Kody błędów EA |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 18-11-2008, 14:32
|
|
|
mandro33 napisał/a: | Jestem w szoku-dzisiaj odpaliłem samochód i jakby nigdy nic,silnik pracuje na postoju bez zastrzeżen nie jechałem poniewaz nie chce ryzykowac holu.Jest czujnik w momencie rozgrzania silnika który powoduje moją usterkę?jestem w kropce.Dzieki Marti za podpowiedz(na razie bez pomógł) |
Ja mam to samo w lancerze CS0 4G63 po odczytaniu wyszły dwa błędy:
Czujnik temp silnika oraz coś ze składem mieszanki nie tak.
Czy to że padł mi ten czujnik może mieć coś wspólnego z tym że padnięty był czujnik temperatury od gazu? (auto zaraz po odpaleniu nie czekało z przełaczeniem na gaz do temp 40stopni tylko od razu się przełączało).
Dodam że problemy zaczęły się mniej więcej w tym czasie. |
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 18-11-2008, 15:00
|
|
|
Artii napisał/a: | Czy to że padł mi ten czujnik może mieć coś wspólnego z tym że padnięty był czujnik temperatury od gazu? |
Nie jestem ekspertem od LPG, bo sam posiadam wyjątkowo prostą (jak cep ) instalację, ale nie widzę związku między tymi awariami. Choć nie wiem gdzie gazownicy wpinają się z czujnikiem, czy może korzystają z tego silnikowego i odpowiedni kalibrują (w zależności od rezystancji). Jeśli są niezależne to nie mają wpływu na wzajemne działanie. Oddziałuje na nie jedynei tem sam czynnik |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

|
Wysłany: 18-11-2008, 15:56
|
|
|
Gdzie mam szukać czujnika temperatury silnika? (chodzi mi o miejsce).
Czy do jego wymiany są potrzebne jakieś specjalistyczne narzędzia? |
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 18-11-2008, 19:24
|
|
|
Artii a masz pewność, że ten błąd oznacza czujnik temeperatury? Robiłeś to sam, czy podjechałeś na komputer? Błędy dla różnych silników mają różne znaczenie. Nawet w obrębie jednego modelu. |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

|
Wysłany: 19-11-2008, 07:46
|
|
|
Odczytywał koleś który się tym zajmuje. W jego skanerze nie było Lancera to powiedziałem mu aby zobaczył czy da się podłączyć do outlandera 2.0. Udało się i wyświetliło dwa błędy numer oraz opis. Pewności jednak nie mam czy to co pokazały jest prawdą. |
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 19-11-2008, 16:11
|
|
|
No właśnie, pewności nie masz. Na Twoim miejscu, zanim zacznę usuwać usterkę, upewniłbym się czy to na pewno to.Łatwo wpakować się w niepotrzebne koszty. Chętnie bym pomógł ale nie znam Twojego auta, a także silnika. Nie wiem nawet jakie masz tam złącze diagnostyczne, a service manual jest tylko po rosyjsku |
|
|
|
 |
|