|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Głuche puknięcie przy puszczeniu sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
ig_or
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 301 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 18-05-2009, 09:22 [Cari 1.6] Głuche puknięcie przy puszczeniu sprzęgła
|
|
|
Witam,
Mój problem pojawił się niedawno....dokładnie kilka dni po wymianie sprzęgła na nowe. Otóż w momencie szybszego puszczena pedału przędła słychać pojedyńcze głuche puknięcie. Jak zwalniam sprzęgło bardzo delikatnie to nie ma tego efektu...na wyższych biegach również. Co może być przyczyną? |
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 19-05-2009, 08:47
|
|
|
Może docisk uszkodzony lub łożysko oporowe. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2009, 10:07
|
|
|
jak masz spory przebieg to jest to mozliwe. Jest to suma luzów na wieloklinie wałka sprzęgłowego, luzów międzyzębnych w skrzynie biegów oraz wieloklinach na przegubach.
Możesz to wspaniale wyczuć, np jadąc na niskim biegu, dodawaj gazu i umuj i poczujesz właśnie ten efekt. Zobacz też jak zachowuje się lewarek zmiany biegów.
Może też być poduszka silnika lub skrzynie biegów, ale to łatwo sprawdzić na kanale lub podnośniku.
POzdr. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19-05-2009, 12:16
|
|
|
Miałem coś takiego w Lancerze, tylko przy ruszaniu i hamowaniu. Okazało się, że trzeba było odkręcić i nasmarować styk śrub, podkładek i tulejek trzymających szynę pod silnikiem. Po przesmarowaniu problem znikł. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
swistak81 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-05-2009, 14:52
|
|
|
O ja mam identycznie to co ig_or, a już miałem temat zakładać z pytaniem. Identyczne objawy.
Tyle że ja nie wymieniałem sprzęgła, a przebiegu mam 190tyś. Jak usuniesz usterkę to podziel się spostrzeżeniami. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 19-05-2009, 22:08
|
|
|
ig_or, pamietaj ze miales naprawiany krzyzak w polosi - moze tam cos puszcza
moze podjedz, to sprawdze, by moze to byc tylko hydraulika - choc u mnie w Colcie tez czasem zdarza sie, ze sprzeglo wezmie z takim stuknieciem - najczesciej rano, po dlugim postoju
podejrzewam problem z hydraulika, lub to, co opisal JackD |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 19-05-2009, 22:14