[E52A 1.8] ABS nie działa, lampka nie pali |
Autor |
Wiadomość |
A
Mitsumaniak
Auto: Yaris d-4d
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-07-2009, 16:54 [E52A 1.8] ABS nie działa, lampka nie pali
|
|
|
Wczoraj przy okazji hamowania usłyszałem nieprzyjemny pisk spod opon, co mi uświadomiło że chyba coś nie tak z ABS-em, i rzeczywiście przy włączaniu zapłonu nie zapala się jego lampka.
Sprawdziłem bezpieczniki pod maską i wydaje mi się, że czegoś brakuje w porównaniu z obrazkiem na klapce od bezpieczników... Czy to być powinno, i jeżeli tak to co to, jakiś bezpiecznik, przekaźnik? O co pytać Japaneeze
 |
_________________ Wcześniej: Galant 95 1.8 GLi. |
|
|
|
 |
stani78
Mitsumaniak
Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Sie 2006 Posty: 132 Skąd: szczecin
|
Wysłany: 12-07-2009, 17:14 ABS
|
|
|
Wygląda na to,że nie masz wcale absu. |
|
|
|
 |
gradio [Usunięty]
|
Wysłany: 12-07-2009, 19:19
|
|
|
sprawdź pod maską lewa strona patrząc od przodu przy grodzi powinna byc pompa ABS oraz ile przewodów hamulcowych wychodzi Ci z pompy hamulcowej 2 czy 4 jak dwa to ABS powinien byc jak cztery to go nie ma ale podstawa to pompa ABS jak jej nie ma to nie ma |
|
|
|
 |
A
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-07-2009, 21:53 Re: ABS
|
|
|
stani78 napisał/a: | Wygląda na to,że nie masz wcale absu. |
Wygląda na to, że się mylisz
Dzisiaj po pracy zajrzałem jeszcze raz do podmascza i nawet zdjąłem jedno tylne koło dla pewności. Jest i pompa od abs, i czujki przy kołach więc musi być może tylko przekaźnika brakuje...
Pytanie co zrobić, żeby go ożywić? |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

Auto: E46 323
|
Wysłany: 14-07-2009, 13:15
|
|
|
u mnie brakowało 2 bezpieczników dlatego też nie działał, może faktycznie tylko przekaźnik kupisz i będzie hulać?
ps. a kontrolka ci się nie świeci?
bo mam to samo abs ogólnie mam ale żadna kontrolka się nie świeci i nie wiem czy spaliła się czy co |
_________________ jednak po 3 galantach kolei znów na RWD |
|
|
|
 |
A
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-07-2009, 21:08
|
|
|
Nie sprawdzałem czy jest przepalona czy nie, ale nie zapala się w ogóle. |
|
|
|
 |
mamba99
Forumowicz

Auto: E57A 2.0 TDi 95r
|
Wysłany: 14-07-2009, 22:24
|
|
|
Ja proponuję zajrzeć w pewne miejsce.
Tym miejscem jest zakamarek tuż obok akumulatora (po lewej stronie patrząc od przodu auta, przy wlocie powietrza do filtra), a dokładnie między nim, a błotnikiem do wiazki kabli.
Tam znajduje sie taka blązowo - czarna kostka łączeniowa z grubymi żółtymi kablami.
Mi ona całkowicie ześniedziała i przez to powylatywały kable.
Wyeliminowałem w zwiazki z tym tą kostkę i połączyłem kable.
Od tamtego momentu śmigam z ABS'ami |
|
 |
A
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-10-2009, 15:00
|
|
|
Cytat: | Nie sprawdzałem czy jest przepalona czy nie, ale nie zapala się w ogóle. |
Trochę czasu minęło bo nie bardzo było za co walczyć z tym ABS a i pogoda ładna to nie było takie pilne...
Dziś wreszcie wyjąłem zegary i posprawdzałem żaróweczki, tej od ABS nie było w ogóle, ktoś ją musiał wyjąć celowo bo reszta żaróweczek albo była, albo w ogóle nie było wycięte miejsce na tej folii z obwodami. Przełożyłem sobie tą od CRUISE bo i tak chyba nie mam czegoś takiego (nawet nie wiem co to ).
Tak więc ABS nie działa, kontrolka pali się non-stop. Przy sprawdzaniu błędów ECU (zwarcie 1 i 4 pin) również świeci się non-stop. |
|
|
|
 |
mamba99
Forumowicz

Auto: E57A 2.0 TDi 95r
|
Wysłany: 21-10-2009, 16:00
|
|
|
Sprawdź czujniki przy piastach, czy nie sa zabrudzone, zardzewiałe itd, albo ich przewodność. Będzie wiadomo. |
|
 |
Wszyc
Mitsumaniak

Auto: ------>
Pomógł: 31 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 4156 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 25-10-2009, 16:42
|
|
|
Ja też sądze że to mogą być czujniki lampka nie ma nic do tego czy działa czy nie najpierw sprawdzaj czy działa ABS a potem przejmuj się lampką lampka że tak bardzo ogólnie mówiąc a zrozumiale jest podłączona równolegle czyli bez względu czy działa czy nie ABS powinien funkcjonować jak czujniki są zabrudzone to nie sprawdzają stanu prędkości kół wiec sterownik dostaje sygnał 0 z jednego i drugiego czujnika wiec sterownik ABS ma wrażenie że auto stoi w miejscu może też być problem ze sterownikiem jest spalony i nie wysyła sygnału na pompę ABS lub nie zlicza sygnałów z czujników, kolejna rzecz to zniszczone przewody czujników ABS jeżeli oba są zmasowane z budą auta też podają sygnał 0 czyli auto stoi <=> brak poślizgu <=> komenda nie włączać ABSu nie wiem gdzie znajduje się sterownik ABS wiem jak działa system w swoim Miśku niestety nie sprawdzałem gdzie to wszystko jest ale przede wszystkim sprawdź czujniki. |
_________________ Mitsubishi Galant E57A '93
Mitsubishi Galant E54A '93 sprzedany
Mitsubishi Galant E88A '93
Mitsubishi Eclipse D22A '92
Honda CB500 PC32 '97
By mjsystem;
papamitsu napisał/a:
Miejsce raczej dowolne ale standard lokalowy niech bedzie na poziomie dobrego Gala
mjsystem: Czyli dookoła rdza. |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 14-03-2010, 13:48
|
|
|
Witam, odświeżę troszkę temacik...mianowicie, wczoraj zrobiłem sobie podświetlenie zegarów i okazało się, że żaróweczki CE w ogóle nie było, a od ABS była spalona... Błędy ECU swoją drogą, i tak jak włączam zapłon, CE zgaśnie, odpalam, ABS gaśnie...i kiedy ruszam znowu zapala się ABS...Czy mogę jakoś sprawdzić błędy ABS? |
_________________ POMOGŁEM? kliknij "pomógł" -> Bóg zapłać
Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku
Carisma '99 4G92 BRAT http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 17-03-2010, 08:49
|
|
|
U mnie jak sie zapalała kontrolka ABS-u w czasie jazdy, okazało się że mam lekko uszkodzony(przetarty) kabel idący do czujnika lewego przedniego koła. Po ponownym połączeniu i zaizolowaniu problem ustąpił. |
EA5W

|
|
|
|
 |
|