|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
trzepie całym samochodem, oraz dziwny odgłos z kół |
Autor |
Wiadomość |
jarekrk
Mitsumaniak

Auto: E46 323
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-11-2009, 19:06 trzepie całym samochodem, oraz dziwny odgłos z kół
|
|
|
od czego można mieć bicie na kierownicy przy hamowaniu? ale tylko jak jadę parę minut ok 100km./h , po dłużej jeździe , jak hamuję to tak całe auto wręcz się rzuca,Telepie jakbym po torach jeździł. raczej nie są to tarczę bo wymieniłem komplet 4 miesiące temu na nacinane, a nie miałem żadnego ostrego hamowania więc nie mogły sie pokrzywić same,
najpierw myślałem ,że to felgi bo miałem krzywe je bardzo, lecz jednak ost zmieniłem na stalówki i dalej jest to samo
może być coś z piastą??
bo jeszcze jak jadę właśnie te minimum parę minut ok 100km/h to Słysze jakby z dołu auto takie jakby łuuuuf łuuuf taki dźwięk jak się snieg odgarnia z podjazdu, tego typu odgłos jakby z koła wychodzi, to chyba tylko piasta co nie?Może być krzywa? lub łożysko się zniszczyło przez krzywe felgi?
Odrazu mówię , że ten odgłos dopiero jest jak jadę ta parę minut , na początku nawet jak się do ponad 120 rozpędzam to nic nie słychać.
ciężko ten odgłoś wytłumaczyć, coś jakby koło nie było przykręcone i tak latało prawo lewo
, a uprzedzam JEST PRZYKRĘCONE
to chyba nie tarcze bo one jednak nic nie mają do wydawania tego dźwięku, i auto się trzepie całe mocno przy hamowaniu a nie tylko kierownica bije,
TO może być jeszcze coś innego?
Chcę wiedzieć na co się przygotować finansowo zanim do mechanika pojadę |
_________________ jednak po 3 galantach kolei znów na RWD |
|
|
|
 |
jac33k
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5V6 Lexus GS300MK2
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Posty: 166 Skąd: Łomża
|
Wysłany: 12-11-2009, 11:38
|
|
|
Wyczyściłeś dobrze piastę przed założeniem nowych tarcz ?
ew. tu jeszcze pisałem o podobnych objawach:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36636 |
_________________ Galant 2.5 V6 24V '98, Lexus GS 300 '98.
100 znaków zapytania, 100 szmerów niechęci.
 |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-11-2009, 13:14
|
|
|
tak z tego co pamiętam mechanik ją czyścił ,
ale nie sądze aby to był problem z tłoczkiem bo bym zauważył ,że auto hamuję a u mnie nic nie czuję takiego
wogule to opisze dokładnie jak do tego doszło:
po wymianie łożyska, i tarcz , założyłem felgi kupione ( które jak się okazało były krzywe na mocowaniu ,ten cały otwór osadzający jak się felgę zakłada) i najpierw nic nie było, wszystko pięknie a po jakimś miesiącu zauważyłem te drgania przy hamowaniu i to buczenie z koła , myślałem , że to przez felgi ale jednak teraz zmieniłem a i tak całym autem trzęsie , a buczenie i tak słychać i tak myślę czy może piasta się nie skrzywiła od tych felg ??
na krzywych ok 3 tys. km zrobiłem niestety
hmm tak sobie myśle ,że nawet to nie tyle na kierownicy jest jak całym autem trzepie przy hamowaniu |
|
|
|
 |
jac33k
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-11-2009, 14:19
|
|
|
Możliwe że drgania były dla Ciebie nie wyczuwalne , dla łożyska niestety już tak.
Podnieś auto na lewarku i zakręć kołem jeżeli to łożysko - będzie szumieć i kręcić się z oporem .
Sam możesz dla pewności odkręcić koło , ściągnąć tarczę i sprawdzić czy jest prosta, oczyścić piastę itp.
nic nie kosztuje , i najlepiej zrób to sam, w warsztacie wszystko będziesz miał zrobione szybko i beznadziejnie.
Mi czyszczenie piast/zacisków/tarcz/klocków na przedniej osi zajęło dwa dni.
Nie uwierzę że można to zrobić w 2-3h za 50 pln. |
 |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-11-2009, 14:25
|
|
|
w nast. tygodniu mechanik będzie miał przyrząd do sprawdzania tarcz wtedy na 100% zobacze czy to nie ona, bo tak to zmieniałem opony i patrzyłem i wydawała się cacy , prawie jak nowa ( w sumie tylkoo 4 tys. km zrobione na niej)
co do innych porad to dzięki
jak się coś więcej dowiem to zobacze
a ps. ktoś mi powiedział , że to może być podpora półosi, jest to możliwe? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 13-11-2009, 10:54
|
|
|
jarekrk napisał/a: | a ps. ktoś mi powiedział , że to może być podpora półosi, jest to możliwe? | Tak, jest możliwe, że rozleciało się łożysko podpory półosi. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 13-11-2009, 10:58
|
|
|
jarekrk napisał/a: | a ps. ktoś mi powiedział , że to może być podpora półosi, jest to możliwe? |
a masz podpore? - niewiele malych Mitsu je ma - z tego co pamietam, to na pewno ma Sigma i 3000GT |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-11-2009, 11:12
|
|
|
w tygodniu bede wiedział, oraz będę miał przyrząd do sprawdzania tarcz dokłądnie( tzn mój mechanik to się je też na 100% sprawdzi)a co do podpory nie jestem pewny czy galant ma , poprostu piszę co mi do głowy przychodzi , albo co się dowiedziałem od innych co to może być.
Ale chyba ma?
Jeżeli jednak się okażę ,że to łożysko to pytanie jakich firm unikać kupując następne? bo może mi w JC jakieś bardzo słabe sprzedali, tak jak i tarcze |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 13-11-2009, 12:53
|
|
|
raczej watpie - skoro motor V6 2.5 litra nie ma podpory, to tym bardziej mniejsze nie beda mialy |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-11-2009, 15:13
|
|
|
off topic
ale mnie to auto nie lubi jeszcze się przestało podświetlenie świecić, nawiewu, i inne w środku
ale to już nie ma szans musi być bezpiecznik:) |
|
|
|
 |
jac33k
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-11-2009, 15:21
|
|
|
Jarekrk ale żeś się uparł na zlecenie tego komuś.
Tarcze sprawdzisz sam w 20 minut.
Jeżeli są krzywe to będzie to widać, minimalne wychylenia nie będą miały takiego wpływu żeby całym autem latało.
Odnośnie samych tarcz to nawet jak kupisz ATE za 600 pln za szt. i wjedziesz rozgrzanymi w wodę to nic ich nie uratuje. I tak się wykrzywią. Sprawdź to sam posprzątaj przy zawieszeniu , będziesz miał to czego nie dostaniesz u mechanika - pewność. |
 |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 13-11-2009, 17:31
|
|
|
Na długiej półośce powinny być podpory. Bynajmniej u mnie w E88A i E38A są. Oczywiście wyprzedzając "bo ty masz 4x4", mówię, że zwykła 2.0 16V w budzie E55A też miała podporę. |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
jarekrk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-11-2009, 19:06
|
|
|
tzn nie chodzi iż, będę zlecał to komuś bo poprostu kolega jest mechanikiem, i po jego pracy wpadnę do niego , wtedy można spokojnie na podnośnik wjechać ,i z nim sprawdzę już więcej niż sam,
a takie proste sprawdzanie tarcz, to przy zmianie opon tydzień temu patrzyłem i właśnie wydawały się prawie jak nowe, nie było żadnych rys większych ani nic, i zmieniając felgi byłem pewny ,że już będzie spokój a tu takie halo,
mitsu_pl dobrze wiedzieć dzięki:)
[ Dodano: 20-11-2009, 10:40 ]
tylnia prawa tarcza jest krzywa bardzo,
więc już zamówione na poniedziałek komplet tarczo bębnów wraz z sprężynkami do mocowania szczęk
przednie tarcze są dobre |
|
|
|
 |
|
|