Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
naprawa aparatu zapłonowego
Autor Wiadomość
rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-08-2009, 23:33   naprawa aparatu zapłonowego

Mam drugi aparat zapłonowy który przerywa. Myslicie ze kolega znajacy sie na elektryce jest w stanie naprawic taki aparat???
Niby sa jakies naprawy na necie ale drogo. W zasadzie na czym ma polegac taka naprawa??
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 14-08-2009, 22:57   

wymiana cewki i/lub modułu

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Wysłany: 09-01-2010, 21:53   

Kolego z Łańcuta, ja osobiście nie oddawałem do naprawy aparatu, także nie kupowałem nowego...znalazłem na forum schemat sprawdzania układu zapłonowego/paliwowego...i okazało się że martwy był u mnie tranzystor/moduł zespolony razem z czujnikiem Halla. Moduł do galanta na Allegro drogi i w sklepach tak samo...postanowiłem spróbować i zlutowałem moduł ze schematu z internetu...koszt około 20zł. Zamontowany na radiatorze od procka odpowiednie kabelki i już za mną ponad 20 tys km...jak złoto:) Zaliczyłem wczoraj postojową stłuczkę w Holandii wina Wiatraka(czyt.Holendra) Biedny Misio ma zagięte oboje lewych drzwi...:( ale postępowanie szkodowe w toku:P

A Kolegę to i w Rzeszowie i Łańcucie widziałem przed wyjazdem za granicę:) Ładny wózek:)
Pozdrawiam

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2010, 23:29   

Cewkę wymienisz sobie sam. Demontujesz aparat, potem kopułkę i palec rozdzielacza. Potem osłona, blaszka czujników wału i wałka rozrządu (poniżej zdjęcie),

potem jeszcze 2 śruby i masz na wierzchu cewkę. Po prostu wyciągasz ją. Może ciasno siedzieć, ale wyjdzie. Montaż w odwrotnej kolejności. Bułka z masłem.

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 10-01-2010, 09:30   

areksz121 napisał/a:
postanowiłem spróbować i zlutowałem moduł ze schematu z internetu...koszt około 20zł

ten schematy mozna znaleść u nas na forum??? W jakim dziale?
gregorbu, dzieks a taka cewke dokupi w ludzkich pieniadzach?. Mój aparat drugi zapasowy przerywa przy ok 2000 obr. ale pozatym działa normalnie. Chetnie bym go naprawił.
areksz121 napisał/a:
A Kolegę to i w Rzeszowie i Łańcucie widziałem przed wyjazdem za granicę:) Ładny wózek:)
Pozdrawiam

:D :D :D Dzieki, rozwnież pozdrawiam. Zapodaj kiedy fotki swojego gala zebym Cie tez rozpoznawał :wink:
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

dager
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2010, 10:45   

rosomak1983 napisał/a:
a taka cewke dokupi w ludzkich pieniadzach?
,miałem podobne problemy w Space Wagonie ,najpierw wymieniłem moduł , a następnie cewkę - kupowałem poprzez ,, alledrogo '' od gościa z Zielonej Góry - cena cewki 190 zł z przesyłką

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2010, 12:23   

rosomak1983 napisał/a:
gregorbu, dzieks a taka cewke dokupi w ludzkich pieniadzach?. Mój aparat drugi zapasowy przerywa przy ok 2000 obr. ale pozatym działa normalnie. Chetnie bym go naprawił.
Coś ok 120 PLN - oczywiście nówka sztuka.

Edit:
Sprawdziłem - płaciłem 125 PLN. Było to dokładnie 10-11-08, kupowałem u Mateusza (All-Parts).

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Wysłany: 10-01-2010, 18:46   

Oto dwa linki:

Opracowanie kolegi burst z forum:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7179

I teraz moja praca:
http://forum.mitsumaniaki...p=536100#536100

Zdjęcia poprawię bo niedawno dorwałem nowych elementów i na kawałku laminatu solidnie zlutowałem swój moduł, który nie odstrasza, ale pozostał na swoim radiatroku:)

Znalazłem foto na dysku i wrzuciłem:
http://www.fotosik.pl/pok...9b8dd55e60.html
http://www.fotosik.pl/pok...5b2f18b817.html

Też jak widać na łańcuckich blachach:P W końcu z Markowej pochodzę,
jakby trzeba było jakieś aluminium pospawać to mój starszy robi takie rzeczy:)

Jeśli coś nie jasne z moim modułem to odpowiem.

Odpowiedz do tematu