Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
problem
Autor Wiadomość
witja
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 21:08   problem

Witam.
Właśnie wracałem z pracy i po przejechaniu 15km auto zaczeło przerywać i zgasło odpaliłem i przejechałem 1km i to samo. Potem zero reakcji raz złapał ale na tym koniec.Co to może być czyżby zamarzało mi paliwo (disel) bo było 14 na minusie i duży wiatr i gdzie mogło zamarznąć. Czy może to coś innego. Prosze o pomoc.

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 21:43   

No przy -14 to ropa nie zamarza chyba ze pol na pol z woda. Zreszta gdyby zamarzlo to juz bys drugi raz nie odpalil.

witja
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 21:48   

Więc co to może być

lipa40 
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-01-2008, 21:55   

witja napisał/a:
gdzie mogło zamarznąć
ON przy takich temperaturach może zrobić się gęściejszy , wytrąca się parafina i zapakowuje filtr paliwa , pomaga dolanie nafty . Miałem przygodę z silnikiem citroena 1.9 , Wyjazd z garażu , po kilku kilometrach stop , powrót na lince do garażu , szukanie przyczyny , wszystko OK. wyjazd . Tak 3 razy . :x Pomogło dolanie nafty 2-3l.na cały zbiornik . :lol:

witja
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 22:08   

Jutro od rana zabieram sie za przegląd a dziś to tylko zdiołem przewód który wychodzi od filtru i sprawdziłem czy podaje paliwo i nawet kropla niekapneła. Dzieki chłopaki za pomoc.

slawek st 
Forumowicz

Auto: carisma DI-D+/2003r
Wysłany: 05-01-2008, 09:55   

Są specjalne dodatki do oleju nap. które zapobiegaja wytrącaniu sie parafiny i gęstnieniu paliwa.Dolewanie nafty czy też etyliny nie jest wskazane bo zmienia właściwości paliwa.Dobrze jest też wymienić jesienią filtr paliwa, warto przepłukać filtr aby usunąć wodę W większoś filtry mają na dole kranik który pozwala wylać wodę zawsze zbierającą się na dnie. To też jest wskazane.Pozdr.

witja
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2008, 15:29   

Jeszcze raz dzięki chłopaki za pomoc.
Rano dolałem do baku 0,5l denatury bo tylko to miałem i zdjołem przewód od filtra i pompką ręczną podpompowałem i poszło paliwo. Założyłem przewód i odpalił przejechałem 60km i jest wszystko ok.
Pozdrowienia dla wszystkich mitsumaniaków.

lipa40 
Forumowicz

Wysłany: 05-01-2008, 16:02   

slawek st napisał/a:
Dobrze jest też wymienić jesienią filtr paliwa
Święta prawda :!: . Co do nafty - dolewałem ją także do "merola" i żadnych problemów w zimie , a dodatkowo miałem kilka litrów paliwa więcej . :wink: . Denaturat również stosowałem i stosuję aby pozbyć się wody .Natomiast benzyny nie dolewałem ,niewiem co to daje :?:

czesterek
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2008, 16:33   

nie zaszkodzi mu jeszcze wymienić filtr paliwa - a na pewno pomoze

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 05-01-2008, 16:41   

lipa40 napisał/a:
Natomiast benzyny nie dolewałem ,niewiem co to daje :?:

Pewnie rozpuszcza parafinę.

lipa40 
Forumowicz

Wysłany: 05-01-2008, 16:50   

saphire napisał/a:
Pewnie rozpuszcza parafinę
Od starych "rzemiechów" słyszałem że ten temat załatwia nafta :?

heros2
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2010, 09:47   

Witam
Chciałbym odswieżyć temat mam carisme 1.9TD,a problem mam następujący;
Problem zaczyna się powyżej -10 stopni.Ranu uruchamiam samochód i jest Ok przejadę około 2km i auto gaśnie muszę podnieś maskę podpompować pompą ręczną i dopiero auto się uruchamia, silnik popracuje kilka sekund i znów gaśnie. Takie zjawisko muszę powtózyć nawet z 10 razy aż silnik się nie nagrzeje później normalnie mogę jeżdzić. Filtr paliwa wymieniłem, jak temperatura jest wyższa tego problemu nie ma. Samochód nie dymi.
Proszę o sugestie.

fus8 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 td
Wysłany: 22-01-2010, 10:31   

może autko ma już słabe ciśnienie na pompie.. próbuj przed uruchomieniem rannym najpierw dopompować ręką potem kręcić .. możesz nawet spróbować dwa razy świece. Kręcąc dodawaj lekko gazu..
A stosujesz jakieś dodatki do ON-u typu depresator czy podobne.. może spróbuj dodać trochę paliwa 95 do zbiornika co by ułatwić rozruch
pozdro :)

[ Dodano: 22-01-2010, 10:34 ]
fus8, acha i napisz czy sprawdzałeś czy świec grzeją..

heros2
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2010, 14:00   

Auto rano pali bez problemów, dopiero po przejechaniu paru kilometrów zaczyna się problem. Nawet jak zgasnie i podpompuję ręcznie to też dobrze odpala.Wczoraj dolałem do paliwa preparat teraz nazwy nie pamiętam, tylko że krótko jechałem a dzisiaj do pracy po przejechaniu 2 km był koszmar. Swiece są po wymianie. Może w zbiorniku są zanieczyszczenia? Co otym myślisz.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-01-2010, 14:10   

heros2, wyglada na to ze pompa nie jest w stanie pociagnac paliwa ze zbiornika, bo albo masz tam niezły budyń, albo pompa już się traci, ale jak piszesz ze jak wszystko jest nagrzane to chodzi prawidłowo, to stawiam na Kisiel w zbiorniku paliwa ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu