Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem po wymianie skrzyni automatycznej
Autor Wiadomość
Montana 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsu Galant 2.5, Fiat CC 1.2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-04-2010, 21:58   Problem po wymianie skrzyni automatycznej

Siemka.
W moim Galu rozsypała sie skrzynia biegów automatyczna( wałek atakujacy (chyba) wyleciał przez obudowę). Wczoraj kupiłem skrzynie do niego i dzisiaj ją poskładałem z silnikiem, i teraz zaczeły się problemy:
- nie można obkręcić wałem od silnika - auto stało przez zimę, może to jest przyczyną
- podczas rozruchu silnika czuć tak jak by rozrusznik nie umiał zakręcić wałem ( wszystkie kontrolnki i światła przygasają)
- skrzynia podczas zmiany położenia dzwigni z D na R i z powrotem wydaje dzwięk podobny do buczenia
- na każdym położeniu dzwigni oprócz P, można przepchać auto

Każda cenna uwaga się przyda, bo już mam dość tego auta ;P

bieniak 
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6
Wysłany: 07-04-2010, 22:03   

no na P nie da rady przepchnąć samochodu bo to postuj jest :)spróbuj odpalić na D z wciśniętym hamulcem

Montana 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-04-2010, 22:06   

bieniak napisał/a:
no na P nie da rady przepchnąć samochodu bo to postuj jest :)spróbuj odpalić na D z wciśniętym hamulcem

To to ja wiem że nie można przepchnąć :) , zastanawiam mnie tylko czy można go przepchnąć przy innych położeniach oprócz N.
Próbowałem odpalać go w każdym położeniu dzwigni i zawsze kończyło się takim samym efektem.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-04-2010, 22:38   

Jak to nie idzie obrócić wałem korbowym silnika :?: Sprawdzałeś wogóle czy masz olej w silniku :?: Sprawdzales/porownywałeś ta skrzynie co zalozyles ze stara :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Psikus 
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Wysłany: 07-04-2010, 22:51   

W trakcie montażu skrzyni nie trzeba było obrócić wałem podczas przykręcania konwertera? nie wkręciliście gdzieś w "koło zamachowe" za długie śruby??

Montana 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-04-2010, 23:07   

robertdg napisał/a:
Jak to nie idzie obrócić wałem korbowym silnika :?: Sprawdzałeś wogóle czy masz olej w silniku :?: Sprawdzales/porownywałeś ta skrzynie co zalozyles ze stara :?:

Olej w silniku był, i jest nadal Skrzynia jest taka sam jaka była przed awaria. Więc napewno nie jest to przyczyną.

Cytat:
W trakcie montażu skrzyni nie trzeba było obrócić wałem podczas przykręcania konwertera? nie wkręciliście gdzieś w "koło zamachowe" za długie śruby??

Konwerter nie był wymieniany, został taki jaki był przed awarią. Przy montażu skrzyni nie ma możliwości zablokowania koła zamachoowego śrubami :)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 07-04-2010, 23:18   

Montana, obracałeś ręcznie wałem korbowym, czy tylko przez rozrusznik próbowałeś :?: Możliwe ze po długim okresie stanai rozrusznik dostał zwarcia i dlatego masz efekt przygasania kontrolek.

Psikus 
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Wysłany: 07-04-2010, 23:22   

Montana napisał/a:
Przy montażu skrzyni nie ma możliwości zablokowania koła zamachoowego śrubami :)
Czyli jest tak, że skrzynie wsuwasz tylko w konwerter i na tym koniec? Te przy których miałem przyjemność robić miały konwerter przykręcony do wałka skrzyni i wychodził razem ze skrzynią. Tutaj wszystko wskazuje na to że jest problem ze skrzynią. Może warto ją wysunąć i spróbować obrócić silnikiem?jest na tyle miejsca?

Montana 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-04-2010, 00:03   

robertdg napisał/a:
Montana, obracałeś ręcznie wałem korbowym, czy tylko przez rozrusznik próbowałeś :?: Możliwe ze po długim okresie stanai rozrusznik dostał zwarcia i dlatego masz efekt przygasania kontrolek.

Njapierw ręcznie obracałem, ale ani drgnoł. Potem probowałem go odpalić ale też nie dało rady. Sciagałem w końcu paski z alternatora i klimy + wspomaganie i też nie ruszył się wał z miejsca. Nie chce go narazie na siłe ruszyć, żeby nic nie urwać :) . Alei tak dla mnie jest trochę dziwne że nie można wałem zakręcić nawet po takim okresie skoro można było wszytskimi rolkami obrócić bez problemu.

Cytat:
Czyli jest tak, że skrzynie wsuwasz tylko w konwerter i na tym koniec? Te przy których miałem przyjemność robić miały konwerter przykręcony do wałka skrzyni i wychodził razem ze skrzynią. Tutaj wszystko wskazuje na to że jest problem ze skrzynią. Może warto ją wysunąć i spróbować obrócić silnikiem?jest na tyle miejsca?

Przy demontażu skrzyni, konwerter zotrał mi przy silniku, więc sądziłem że tak ma być. Do "nowej skrzyni nie miałem możliwości dokupienia konwertera, więc zostawiłem "stary".
Żeby obrócić silnikiem musiałbym całkowicie zdemontaować skrzynię i od tego chyba zacznę jutro, bo już dzisiaj nie miałem na to siły ;)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 08-04-2010, 00:08   

No to jak jutro wezmiesz sie za skrzynie to przy okazji raczej znajdziesz powod takiego zachowania ;-)

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 08-04-2010, 06:42   

Montana napisał/a:
Próbowałem odpalać go w każdym położeniu dzwigni i zawsze kończyło się takim samym efektem.

Automata odpalisz tylko gdy dzwignia zmiany biegow jest w pozycji P iN w innych położeniach nie ma takiej możliwości, po prostu rozrusznik nie będzie kręcił

Montana napisał/a:
Przy demontażu skrzyni, konwerter zotrał mi przy silniku, więc sądziłem że tak ma być.
.

Nigdy nie demontuje się skrzyni bez wczesniejszego odkręcenia konwertera,ponieważ można go uszkodzic,po to jest okienko kontrolne pod skrzynia zeby odkrecic konwerter z krzyżaka do ktorego jest zespolony z walem korbowym.

Montana napisał/a:
Żeby obrócić silnikiem musiałbym całkowicie zdemontaować skrzynię i od tego chyba zacznę jutro

Zdemontuj skrzynie i sprawdź konwerter jak wygląda, możliwe ze tu tkwi przyczyna.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 08-04-2010, 07:39   

Prawdopodobnie nie trafiłeś konwerterem na miejsce. Po włożeniu konwerter chowa się całkowicie w dzwonie na ok. 2 cm. Ostatni etap "trafiania" to nie wieloklin, tylko zacięcie na obudowie, stąd tylko w 2 pozycjach wchodzi na właściwą głębokość. Na początek poluzuj śruby między skrzynią a silnikiem - powinien zacząć się kręcić. Jak zacznie - odsuń skrzynię, odkręć konwerter od wału i celuj - jak trafisz, poskręcaj i powinno być OK.

[ Dodano: 08-04-2010, 07:40 ]
PS. Bzyczenie zaworów jest normą przy zapowietrzonej skrzyni - jak się odpowietrzy, to minie ten objaw

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Odpowiedz do tematu