|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E54A 2.0 V6] Kilka pytań odnośnie nowego nabytku :) |
Autor |
Wiadomość |
DarknesS
Mitsumaniak Speed Demon \m/
Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2010 Posty: 95 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 30-04-2010, 04:40 [E54A 2.0 V6] Kilka pytań odnośnie nowego nabytku :)
|
|
|
Witam,
wczoraj dołączyłem do elitarnego klubu Mitsu
i już mam kilka pytań Auto ma 14 lat więc jest trochę przy nim do roboty. Powiedzcie mi co to może być jak wywala bezpiecznik wycieraczek? Przy oględzinach wycieraczki jeszcze działały, w trasie jak wracałem do domu przestały. I do teraz wywala bezpiecznik. Według tabeli powinien być tam 15A, wsadziliśmy 25A i też go wywaliło :/ Dopiero przy 30A działa. Ale to tylko prowizorka. Po odłączeniu wiązki elektrycznej od silnika wycieraczek, wszystko wraca do normy tj. słychać jak pompka spryskiwaczy działa oraz el. lusterka także działają. Widać, że w w silniku są mocno zaśniedziałe styki. Czy to może być przyczyną? Dzisiaj to wyczyszczę i zobaczymy.
Nie działa również silnik od anteny. Ponoć to standard w galantach. Wiadomo jak to naprawić? Coś mi sprzedawca tłumaczył, że wystarczy jakieś elementy zgrzać opaską termokurczliwą i powinno działać. Pytanie jakie elementy należy zgrzać?
Powiedzcie mi także, jakie świecę będą najlepsze do tego silnika? Jest to 2.0 V6 z 96'. Pytam gdyż poprzednik nie wymieniał świec, ale silnik kręci żwawo i pracuję bardzo równo. Ale wiadomo trzeba wymienić Jaki jest zalecany przebieg dla świec?
Jaki amperaż powinien mieć akumulator do galanta?
Jaki wlać olej i ile się go mieści?
To chyba koniec na teraz pytań, jeżeli coś mi się nasunie to na pewno napiszę
P.S istnieje książka serwisowa w wersji PL dla tego samochodu? Żeby można było pogrzebać samemu przy samochodzie |
Ostatnio zmieniony przez DarknesS 01-05-2010, 19:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zbychu80
Nowy Forumowicz

Auto: Złom
Kraj/Country: Estonia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 27 Gru 2009 Posty: 30 Skąd: aaafddzbgdzbgfzd
|
Wysłany: 30-04-2010, 08:23
|
|
|
Świece masz podane w instrukcji obsługi/ bądź serwisowej (oczywiście po angielsku http://jdmfsm.info/Auto/J...Galant/Manuals/ są tu również schematy elektryczne).
Zalecany akumulator j.w.
Co do silnika wycieraczek to może mechanizmy dźwigniowe się zacierają i ma ciężko, nie zaszkodzi rozebrać i wszystko wyczyścić, nasmarować.
Szykuj się na konkretne wydatki, jak w zawieszeniu zacznie coś stukać... Nie kupuj badziewnych części na aukcjach bo to żadna oszczędność, za niecały rok będziesz kupował kolejne już uznanej firmy |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 29-11-2010, 16:57, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
DarknesS
|
Wysłany: 30-04-2010, 17:33
|
|
|
Dzisiaj poczyściłem styki i przy 20A bezpieczniku wszystko działa Tylko, że dosyć powoli chodzą ramiona wycieraczek. Jak to jest w waszych galantach? Czy to oznacza, że trzeba będzie wymienić silnik wycieraczek? |
_________________ Tylko Mitsu |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 30-04-2010, 19:09
|
|
|
zbychu80 napisał/a: |
Co do silnika wycieraczek to może mechanizmy dźwigniowe się zacierają i ma ciężko, nie zaszkodzi rozebrać i wszystko wyczyścić, nasmarować.
|
Spróbuj jeszcze tego.
A jaki stan blachy? Kielichy z przodu, tyły progów, podłoga? Automat w jakim stanie i co z olejem
BTW: Wczoraj wieczorem przeglądałem z ciekawości oferty i właśnie ten egzemplarz wpadł mi w oko |
_________________ POMOGŁEM? kliknij "pomógł" -> Bóg zapłać
Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku
Carisma '99 4G92 BRAT http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
PiterK
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.0 TD 1993
|
Wysłany: 30-04-2010, 20:01
|
|
|
Radziłbym ci przeczytac mój watek troche niżej. Oczywiscie nie można uogólniać ale przebieg 190 kkm wydaje mi się śmieszny . Sam fakt podawania takiego przebiegu przy tym roczniku powinien zmuszać do zastanowienia się ) Chcesz wiedzieć co kupiłeś podjedź do specjalizowanego zakładu niech sprawdą silnik , cisnienie , kompresje itp. Nie skupiaj się na wycieraczkach i innych bo to sa szczegóły warte co najwyżej paru groszy. Zrób to teraz bo gale mają to do siebie ze wydaje się wszystko super a tak nie jest.
Sam fakt niesprawnych wycieraczek troche dziwny bo to podstawa jak można jeździć z niesprawnymi wycieraczkami ? Co do oleju to podstawa co wlewał poprzedni własciciel .
To co zostało wymienione to najmniej kosztowne i w zasadzie eksploatacyjne rzeczy, mówienie o wymianie filtrów i oleju jest śmieszne bo to oczywiste rzeczy są.
Samemu to można sobie grzebać przy maluchu, najwyżej stracisz czas na duperele zamiast mieć pewność co kupiłeś . Pozdro. |
|
|
|
 |
mc
Forumowicz

Auto: Galant E88A 2.5 V6 4x4
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Lip 2009 Posty: 208 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 30-04-2010, 23:11
|
|
|
PiterK, wydaje mi się że trochę dramatyzujesz. Ty miałeś pecha ale to nie znaczy że wszystkie E5xA które jeżdżą obecnie to szroty.
DarknesS, oleju wchodzi chyba 4-4,2 litra. A co do anteny, to jak silnik nie działa to chyba będzie prościej kupić sobie używkę na allegro. |
|
|
|
 |
DarknesS
|
Wysłany: 01-05-2010, 08:34
|
|
|
areksz121 napisał/a: | zbychu80 napisał/a: |
|
Spróbuj jeszcze tego.
A jaki stan blachy? Kielichy z przodu, tyły progów, podłoga? Automat w jakim stanie i co z olejem
BTW: Wczoraj wieczorem przeglądałem z ciekawości oferty i właśnie ten egzemplarz wpadł mi w oko |
Stan blachy jak i kielichów oceniam na bdb. Jest delikatny rudy przy progu od strony kierowcy ale wszystko w normie Podłoga cała i zdrowa. A automat... czysta poezja Zmienia biegi płynnie, nie szarpie, bardzo dobrze przyspiesza Olej w silniku to chyba mobil, ale napewno 10W40 już półsyntetyk. Co do przebiegu to mam 100% pewności, że jest prawdziwy. Potwierdzają to wszystkie dokumenty jakie posiadam. Jestem bardzo zadowolony Były banany w przednich wahaczach ale poprzedni właściciel wszystko naprawił. Teraz mam spokój na jakiś czas. W środę podjadę wymienić olej w silniku jak i w skrzyni (tak na zapas), wszystkie filtry włącznie z filtrem benzyny. Rozrząd był robiony przy 178kk więc też mam spokój Udany zakup.
Wycieraczki już działają ale nie można nazwać ich demonem prędkości. Podejrzewam, że może coś się zastało jak długo nie był jeżdżony, wszystkie w przyszłym tygodniu rozkręcę i przeczyszczę. Taka mała konserwacja. Nie za szkodzi a może coś poprawi
@MC co do anteny to sprzedawca zapewniał mnie, że wystarczy gdzieś na jakieś 2 elementy założyć opaskę termokurczliwą i to powinno pomóc. Jest już nawet zdjęty boczek w bagażniku gdyż próbował to naprawić. Z osobistych powodów nie zdążył. Więc może jest nadzieja? |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11196 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 01-05-2010, 09:01
|
|
|
DarknesS napisał/a: | Rozrząd był robiony przy 178kk więc też mam spokój |
Tutaj bym się zastanowił,bo to bardzo ważna rzecz |
|
 |
PiterK
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.0 TD 1993
|
Wysłany: 01-05-2010, 15:08
|
|
|
Ja po zakupie przejechałem około 5 tys km w 5 miesięcy i wszystko wydawało sie oki. Dobre przyspieszenie, na autostradzie 160 km o tak sobie, odpalanie od kopa, komfortowa jazda ....
Jak przebieg jest faktycznie 190 kkm to powinien przejechac jeszcze raz tyle , ale zwykle liczniki są krencone już po przekroczeniu granicy . Podrabiają papiery , pieczątki, książki serwisowe wszystko. Zauważ że każdy samochód z tego okresu sprzedawany ma licznik około 200 kkm . Czyli na chłopski rozum prawie każdy jest krencony. W przypadków nowszych roczników to przechodzi ale w starszych to już jest coraz bliżej do naprawy głównej.
A już takie teksty że samochód kupiony w salonie to rozbawiają, bo gdzie może być kupiony nowy samochód w stodole u chłopa ? ) Ja już kilka razy się naciołem , kupowane u włascicieli były niby w porzo wszystko a jednak nie.
Oczywiście nie trzeba uogólniać ale z mojego doświadczenie nie uwierzyłbym już nikomu na słowo. Nastepny mój zakup (za pare lat pewnie) to już będzie na zasadzie sprawdzania i dokładnej diagnostyki w serwisie. Ja tam nie mówie że tak jest w tym przypadku ale lepiej zachować ostrozność niż potem płacić za czyjąś jazde ). Pozdro. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 01-05-2010, 17:49
|
|
|
PiterK napisał/a: | A już takie teksty że samochód kupiony w salonie to rozbawiają, bo gdzie może być kupiony nowy samochód w stodole u chłopa ? | , bo padnę. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 01-05-2010, 18:03
|
|
|
DarknesS napisał/a: | Według tabeli powinien być tam 15A, wsadziliśmy 25A i też go wywaliło :/ Dopiero przy 30A działa. | Takie rozwiazanie nawet na chwile jest bledne, spaliszauto i tyle bedzie zadowolenia z nowego nabytku, znajdz zwarcie, albo jedz do elektryka.
Choc osobiscie ja bym sprawdzil czy jak sie wypnie kosc elektryczna z silniczka wycieraczek i na zamontowanym bezpieczniku 15A, przelaczalbym manetka od wycieraczek, jezeli wywali bezpiecznik to zwarcie jest w instalacji, jezeli nie to w silniczku, albo zatarty mechanizm ramion wycieraczek (silniczek potrzebuje wiecej energii - czyli pradu aby ruszyc mechanizmem i pali bezpiecznik)
Dlatego zacznij metoda eliminacji, a nie wkladaj wiekszych czy tez drutowanych bezpiecznikow jezeli chcesz miec auto. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
DarknesS
|
Wysłany: 01-05-2010, 19:16
|
|
|
PiterK napisał/a: | ak przebieg jest faktycznie 190 kkm to powinien przejechac jeszcze raz tyle , ale zwykle liczniki są krencone już po przekroczeniu granicy . Podrabiają papiery , pieczątki, książki serwisowe wszystko. Zauważ że każdy samochód z tego okresu sprzedawany ma licznik około 200 kkm . Czyli na chłopski rozum prawie każdy jest krencony. |
Nie przesadzaj... mam uwierzyć w przesąd, że każdy polak za granicą kradnie? Tak samo można rozumieć Twoje uwagi... To trochę nad wyraz ryzykowne stwierdzenie... Mam faktury, dokumenty i widzę stan faktyczny samochodu. To że Twój samochód okazał się trefny nie oznacza, że każdy taki jest.
robertdg napisał/a: | Choc osobiscie ja bym sprawdzil czy jak sie wypnie kosc elektryczna z silniczka wycieraczek i na zamontowanym bezpieczniku 15A, przelaczalbym manetka od wycieraczek, jezeli wywali bezpiecznik to zwarcie jest w instalacji, jezeli nie to w silniczku, albo zatarty mechanizm ramion wycieraczek (silniczek potrzebuje wiecej energii - czyli pradu aby ruszyc mechanizmem i pali bezpiecznik) |
Już wcześniej pisałem, że odpiąłem wiązkę el. z silnika i wszystko działało. Więc to albo silnik, albo coś jest zatarte i potrzeba więcej energii żeby ruszyć ramionami. Teraz działa na 20A bo nie miałem mniejszego bezpiecznika. Myślę, że jak wszystko z podszybia wykręcę i dokładnie oczyszczę, wycieraczki będą działać jak ta lala. Teraz działają ale trochę wolno się poruszają. Samochód długo stał nieużywany więc pewnie to jest przyczyna. |
_________________ Tylko Mitsu |
|
|
|
 |
kuba18
Forumowicz
Auto: Galant 2,0 V6 1996 EXCEED
|
Wysłany: 01-05-2010, 21:42
|
|
|
witam...W galancie mozna zwrocic uwage na kilka rzeczy krote mowia o przebiegu.... mianowicie... Najlepiej zeby auto stalo z 3 dni , i wtedy odpalamy jesli zaworki nie klepia to znaczy ze sa nie powycierane jak stare galoty... Druga sprawa to jak kreci rozrusznik, to sie slyszy np ja mam jednego Gala co ma 317 tysiecy kilometrow i jest roznica jesli chodzi o rozrusznik w stosunku co do mojego drugiego Gala co ma mniej kilometrow za soba... Stan usycyelek stan kierownicz, stan foteli cyz sa twarde cyz miekkie, takie ryecyz swiadcya o pryebiegu... a Teray opowiem wam o moim nowzm autku... Galant 1996 rok 2.0 V6 automat i uwaga pryebieg 93 tzsioace kilometrow.... Moyecie sie smiac ye kreconka, ale uwierycie mi nie jest kreconz.... wsyzstkich panow ktorzy dramatzyuja naprawde prosze o nieodpowiadanie na moj post.... auto jest jak nowe, kolo zapasowe nigdy na zakladane na auto, kierownica ma wszedzie strukture 'baranka'... autem jezdzil jakis pilot z dortmundu... Jesli ktos nie wierzy mozemy sie spotkac... mieszkam w okolicach warszawy |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 01-05-2010, 22:55
|
|
|
gratuluję zakupu
ja ci tylko napiszę tak :
Do wymiany :
- świece
- kable
- olej + ceramizer ( jeżeli cyka)
- rozrząd ( jeżeli jest potrzeba )
- olej w skrzyni ( jeżeli jest potrzeba )
Do sprawdzenia :
- zawiecha ( uwagę zwróć na "banany" )
- stan blachy ( NIE z zewnątrz tylko pod plastikami , głównie podwozie )
- wydech ( lubi sobie zgnić ... zwłaszcza z tyłu )
Lej wachę i śmigaj ..... do tego przebiegu dodaj jeszcze 100tyś.km ..... ale tym galom to nie przeszkadza ...... silniki są do nie zajechania ( zwłaszcza w automacie ) |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 01-05-2010, 23:03
|
|
|
szpala85, na moim liczniku było koło 194tys jak ponad rok temu Gala kupiłem...był jeżdżony w PL na pewno z 10 lat bo stary dowód się kończył...a że był w automacie to mam nie obawiać się o silniczek? |
_________________ POMOGŁEM? kliknij "pomógł" -> Bóg zapłać
Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku
Carisma '99 4G92 BRAT http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
|
|