Problem ze światłami, same sie włączają. Jak temu zaradzić ? |
Czy wystepuje w twoim Misku problem samowlaczajacych sie swiatel ? |
tak |
|
42% |
[ 22 ] |
nie |
|
57% |
[ 30 ] |
|
Głosowań: 52 |
Wszystkich Głosów: 52 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
tomko
Forumowicz
Auto: Outlander II ,09 2,0 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-05-2010, 21:57 Problem ze światłami, same sie włączają. Jak temu zaradzić ?
|
|
|
OII wersja Glonojad , mam wlaczony automat swiatel czyli: przekrecam kluczyk swiatla sie zapalaja, gasna jak wylacze kluczyk i otworze drzwi. Zdarzylo sie juz kilkukrotnie (chyba 5 razy) ze rano Outek stal w pelnym oswietleniu, na szczescie ledy i zenony nie biora az tyle pradu i aku dalo rade z malym przysiadem uruchomic silnik. Kto ma podobny problem ? Moze ktos juz rozgryzl co jest przyczyna ?
Serwis byl zdziwiony takim zjawiskiem, chociaz padlo stwierdzenie ze kiedys szefowi sie tak tez zrobilo, generalnie bez pozostawienia u nich auta nie sa w stanie pomoc ale z drugiej strony nie za bardzo wiedza czego maja szukac bo zjawisko to wystepuje rzadko i chaotycznie. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 07-05-2010, 22:16 Re: Problem ze światłami, same sie włączają. Jak temu zaradz
|
|
|
tomko napisał/a: | OII wersja Glonojad , mam wlaczony automat swiatel czyli: przekrecam kluczyk swiatla sie zapalaja, gasna jak wylacze kluczyk i otworze drzwi. Zdarzylo sie juz kilkukrotnie (chyba 5 razy) ze rano Outek stal w pelnym oswietleniu, na szczescie ledy i zenony nie biora az tyle pradu i aku dalo rade z malym przysiadem uruchomic silnik. Kto ma podobny problem ? Moze ktos juz rozgryzl co jest przyczyna ?
Serwis byl zdziwiony takim zjawiskiem, chociaz padlo stwierdzenie ze kiedys szefowi sie tak tez zrobilo, generalnie bez pozostawienia u nich auta nie sa w stanie pomoc ale z drugiej strony nie za bardzo wiedza czego maja szukac bo zjawisko to wystepuje rzadko i chaotycznie. |
Poproś żeby ci skasowali automata. Sam tak zrobiłem i jest GIT. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
tomko
Forumowicz
|
Wysłany: 08-05-2010, 09:00 Re: Problem ze światłami, same sie włączają. Jak temu zaradz
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Poproś żeby ci skasowali automata. Sam tak zrobiłem i jest GIT. |
Wiesz, rada troche typu : Mam problem z 3 biegiem, to go nie uzywaj wrzucaj odrazu na 4 i bedzie GIT.
Jesli jest automat do swiatel to chce z niego korzystac, oczekuje pomocy od osob ktore tez mialy ten problem i znalazly przyczyne a nie polsrodek. |
|
|
|
 |
sylb
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
|
Wysłany: 08-05-2010, 10:23
|
|
|
Kilka razy miałem podobny przypadek (światła samie nie zgasły), z tym, że ja nie mam trybu skandynawskiego (po prostu cały czas mam światła włączone), odnoszę wrażenie, że przyczyną jest stacyjka lub mój błąd, że np. nie przekręciłem jej do końca.
Te kilka razy miałem na samym początku po zakupie samochodu, wiec wielce prawdopodobne jest, że nieświadomie popełniałem jakiś błąd. |
Ostatnio zmieniony przez sylb 08-05-2010, 10:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-05-2010, 10:28
|
|
|
tomko, Z takich niespodzianek to miałem tylko jedną (w Lancerze) po wyjęciu kluczyka ze stacyjki samochód kazał mi go wyjąć jeszcze raz.
I jeszcze pytanie. Czy nie masz odruchu wyłączania świateł? Bo jeśli na wyłączonym silniku wyłączysz światła na off a potem z powrotem je włączysz na ON (lub Auto) to już tak zostaną do rana. |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 08-05-2010, 10:29
|
|
|
tomko, trochę nie rozumiem pytania o rozwiązanie problemu - przecież w Twoim przypadku jest prosta odpowiedź: reklamacja. Nie jest normalne, aby w samochodzie były samowłączające się światła. Mam włączony tryb skandynawski, ale to nie uprawnia samochodu do włączania świateł przy wyłączonym zapłonie. Jeżeli masz jakiś problem softu albo komputera i potrafi sam aktywować światła to go reklamuj w ASO. I to tomko napisał/a: | ze kiedys szefowi sie tak tez zrobilo, generalnie bez pozostawienia u nich auta nie sa w stanie pomoc ale z drugiej strony nie za bardzo wiedza czego maja szukac bo zjawisko to wystepuje rzadko i chaotycznie. | nie powinno być Twoim zmartwieniem tylko Mitsubishi. Jeżeli jest awaria, to należy ją zdiagnozować - po to przecież jest serwis. Dziwne, że nie pozostawia śladów w komputerze, co wskazuje na prawdopodobny problem softu - takie zachowanie jest traktowane przez system jako normalne. Niestety na samochód zastępczy masz małe szanse, bo jakoś rzadko na forum pisze ktoś o takiej "hojności" ASO Mitsubishi. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
tomko
Forumowicz
|
Wysłany: 08-05-2010, 11:04
|
|
|
Zeby bylo jasne : Swiatla jak parkuje samochod gasna tak jak ma byc, zamykam auto i jest wszystko ok, sprawdzalem nawet po kilku godzinach czy jest wszystko ok i rano okazywalo sie ze outek ma wlaczone swiatla ktore wlaczyly sie SAME w ciagu nocy. Odruchu tez nie mam bo od lat jezdze z automatycznymi wylacznikami swiatel.
rezon nie mam ochoty kombinowac jak mam funkcjonowac bez auta bo jak sam zauwazyles na rozwiazanie problemu od reki raczej nie mam co liczyc i nie usmiecha mi sie rozpruwanie nowego auta w poszukiwaniu usterki, dlatego licze na doswiadczenia innych abym mogl "fachowcow' nakierowac i uniknac korowodow. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-05-2010, 11:08
|
|
|
tomko napisał/a: | Zeby bylo jasne : Swiatla jak parkuje samochod gasna tak jak ma byc, zamykam auto i jest wszystko ok, sprawdzalem nawet po kilku godzinach czy jest wszystko ok i rano okazywalo sie ze outek ma wlaczone swiatla ktore wlaczyly sie SAME w ciagu nocy. Odruchu tez nie mam bo od lat jezdze z automatycznymi wylacznikami swiatel. |
ja wyłączyłem tryb skandynawski z 2 powodów: 1. Mam zainstalowane LED-y do jazdy dziennej; 2. Juz raz padła mi przetwornica po tym jak w dzień elektronika szybko zapala, gasi i zapala xenony w momencie rozruchu. |
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 08-05-2010, 11:51
|
|
|
tomko napisał/a: | dlatego licze na doswiadczenia innych abym mogl "fachowcow' nakierowac i uniknac korowodow. | o to będzie trudno - problem jak widac dotyka wyłącznie posiadaczy glonojadów - czyli młode egzemplarze. Brak bazy wiedzy. Tak jak pisałem, mnie to wygląda na problem softu - zapewne "udoskonalonego" w porównaniu do poprzednika. chyba że komputer sterujący też zmieniono - to wtedy może być i błąd konstrukcyjny/produkcyjny komputera - ale to takie gdybanie na poziomie"co by tu jeszcze Panu wymienić?". I wątpię w to, że dopóki w jakimś ASO nie złapią "krasnoludków" co włączają światła, aby udało się naprawić skutecznie cokolwiek - bo jak rozumiem w komputerze nie pozostaje żaden ślad o usterce? |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Tomski
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 did Instyle
|
Wysłany: 08-05-2010, 19:04
|
|
|
Mialem podobne zdarzenie wspomnialem o tym w jednym z wątków,pare dni po odbiorze Outka z salonu mialem zonka,od poczatku zostawialem jego na noc ze swiatlami w pozycji ON i ktoregos ranka zchodze do garazu a tu dyskoteka swiatla na przemian mrugaja pewnie tak cala noc,z poczatku nie moglem otworzyc drzwi ale sie udalo chce odpalic a tu nic siadl sobie akumulator,nie myslac duzo zadzwonilem do serwisu gostek zjawil sie po pol godzine z busterem i go odpalilismy przy okazji tego ze sie rozladowal akumulator pojawil sie blad w komputerze ale po ponownym uruchomieniu samochodu sam sie wykasowal,gostek z serwisu powiedzial mi ze mieli taka sama sytuacje w salonie z innym Outkiem i ze ten alarm ktory jet montowany w naszych Outlanderach gryzie sie z automatem swiatel.Od tej chwili jak stawiam moja strzałe w garazu na noc to swiatla zostawiam w pozycji OFF,ale nie powinno tak byc jak automat to automat prawda. |
TOMSKI
 |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-05-2010, 21:31
|
|
|
Tomski napisał/a: | Mialem podobne zdarzenie wspomnialem o tym w jednym z wątków,pare dni po odbiorze Outka z salonu mialem zonka,od poczatku zostawialem jego na noc ze swiatlami w pozycji ON i ktoregos ranka zchodze do garazu a tu dyskoteka swiatla na przemian mrugaja pewnie tak cala noc,z poczatku nie moglem otworzyc drzwi ale sie udalo chce odpalic a tu nic siadl sobie akumulator,nie myslac duzo zadzwonilem do serwisu gostek zjawil sie po pol godzine z busterem i go odpalilismy przy okazji tego ze sie rozladowal akumulator pojawil sie blad w komputerze ale po ponownym uruchomieniu samochodu sam sie wykasowal,gostek z serwisu powiedzial mi ze mieli taka sama sytuacje w salonie z innym Outkiem i ze ten alarm ktory jet montowany w naszych Outlanderach gryzie sie z automatem swiatel.Od tej chwili jak stawiam moja strzałe w garazu na noc to swiatla zostawiam w pozycji OFF,ale nie powinno tak byc jak automat to automat prawda. |
Montują wam w ASO chiński szajs jako autoalarm i takie są efekty..... |
Dominik |
|
|
|
 |
Wazzi
Forumowicz
Auto: Outlander intense +
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 95 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 08-05-2010, 22:19
|
|
|
Tez bardzo rzadko, ale mam powiedzmy przez 9 miesiecy z 5 razy zdarzylo sie , ze w momencie dotkniecia klamki( otwarcia auta) zapalily mi sie swiatla, raz bylo tak ze pozgaszeniu auta nie chcialy zgasnac, zglosilem w aso niby sprawdzili - nic nei znalezli, ale pare osob z podobnym problemem bylo jzu u nich. |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 09-05-2010, 10:37
|
|
|
Cytat: | OII wersja Glonojad , mam wlaczony automat swiatel czyli: przekrecam kluczyk swiatla sie zapalaja, gasna jak wylacze kluczyk i otworze drzwi. Zdarzylo sie juz kilkukrotnie (chyba 5 razy) ze rano Outek stal w pelnym oswietleniu, na szczescie ledy i zenony nie biora az tyle pradu i aku dalo rade z malym przysiadem uruchomic silnik. Kto ma podobny problem ? Moze ktos juz rozgryzl co jest przyczyna ?
z tego co zrozumiałem to masz LEDy , jak tak jest to zrób jak pisze mitsu.
Ustaw sobie auto dzień /noc , dzień świecą się same LEDy a jak zrobi się ciemno z automatu zapalają się Xeony |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 09-05-2010, 11:52
|
|
|
13zbyszek13 napisał/a: | z tego co zrozumiałem to masz LEDy , jak tak jest to zrób jak pisze mitsu. |
Pewnie chodziło mu raczej o ledy z tyłu.... |
|
|
|
 |
tomko
Forumowicz
|
Wysłany: 09-05-2010, 12:00
|