Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] klapa bagażnika się nie otwiera
Autor Wiadomość
Heniek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1999 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 29-05-2011, 20:24   [Cari 1.8 GDI] klapa bagażnika się nie otwiera

Proszę o pomoc. Nie mogę otworzyć bagażnika ani kluczykiem, ani pilotem.Ani drgnie. Bardzo proszę o podpowiedź co mogę zrobić?? Próbowałem od środka odejrzeć zamek, ale niestety nie można zdjąć tapicerki żeby się do niego dostać

[ Dodano: 31-05-2011, 22:00 ]
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc, cos podpowiedzieć?? Wszystkie znajdujące sie na forum porady zawiodły niestety. Bedę wdzięczny. :(

sniegu 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 90 KM
Wysłany: 01-06-2011, 01:02   

klucz się przekręca czy też nie ma ochoty?
Jeżeli masz fabryczny centralny to powinieneś mieć taki przycisk którym mozesz od wewnątrz otworzyć bądź zablokować wszystkie drzwi spróbuj tym. jeżeli nie słyszysz pracy siłownika podczas wciskania przycisku na pilocie to poszedł siłownik a zamek mógł normalnie zardzewieć jeżeli nie był używany kluczyk (ładuj tam do środka WD 40 i módl się żeby puścił od kiedy jest taki problem????

Heniek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-06-2011, 22:12   

Kluczyk się przekręca. Jednak nie otwiera. Przełącznik, którym od środka mozna otworzyć bądź zamknąć wszystkie drzwi też nie zadzialał, tzn. na drzwi owszem tak, ale klapa bagażnika ani drgnie. Siłownik chyba dobry bo słychać jego odgłos przy wciśnięciu pilota. Awaria trwa ok. tygodnia. Po prostu pewnego dnia wróciłem z zakupów i nie oworzyłem bagażnika i od tamtej pory nie mogę nic poradzić . Próbowałem dostać sie do zamka od środka,ale niestety nie można zdjąć plastikowej obudowy aby dokladnie obejrzeć zamek. Parę razy zastosowałem WD40... i dalej nic. Co robić???

[ Dodano: 01-06-2011, 22:14 ]
Oby rzeczywiście nie okazało się, że tylko modlitwa pozostanie...

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 01-06-2011, 22:24   

Spróbuj dociskać klapę i w tym momencie otwierać lub podczas otwierania pukać ręką w okolice zamka, w sam dół klapy. Znajomy kiedyś w podobny sposób otworzył bagażnik w Carismie.

Heniek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-06-2011, 08:03   

Będę próbował. dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-06-2011, 13:02   

plecho1 ale jak będzie naciskał to nie da rady (dałby gdyby zamiast zamka uszkodzony byłby mechanizm otwierania bagażnika bo on się może zacinać) ale jeżeli zamek się nie otwiera nawet z klucza to zostaje tylko rozcinanie tapicerki wewnętrznej bagażnika żeby dostać się do zamka.

A tak względem wyjaśnienia to po przekręceniu kluczyka jak próbujesz wcisnąć zamek żeby się otworzył to czujesz jakiś opór czy tak samo jakby się nie otworzył i naciska się bez oporu?

Bo jak czujesz jakiś opór to tak jak plecho1 pisał naciskaj klapę nad zamkiem ewentualnie przekręć kluczyk w pozycję otwartą i wtedy uderzaj

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-06-2011, 18:34   

Heniek, nie opisał dokładnie ale wydaje mi się że zaciął się mechanizm otwierający jak wciskamy guzik w klapie a nie blokada z kluczyka czy centralny zamek, bo jeśli klucz się obraca to z blokadą zamka raczej wszystko jest ok.

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-06-2011, 23:28   

Dokładnie plecho1 też mi się tak wydaje że to właśnie ten mechanizm ale może poszło jakieś cięgno albo coś w tym stylu i dlatego nawet z kluczyka się nie chce otworzyć.

dewu123 
Mitsumaniak
02523/KMM Maniak

Auto: Carisma DID+ 1,9 130KM
Wysłany: 03-06-2011, 01:44   

Tak BTW czy centralny w cri działa też na bagażnik? Bo ja mam centralny i mi drzwi otwiera/zamyka ale bagażnik już muszę ręcznie:/

MichuGdy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Wysłany: 03-06-2011, 03:41   

Działa, jednakże czasami może uszkodzić się mechanizm - silniczek i wtedy nie działa.

dewu123 
Mitsumaniak
02523/KMM Maniak

Wysłany: 03-06-2011, 09:20   

Jest jakiś patent jak to naprawić :) ?

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-06-2011, 09:34   

dewu123 otwórz bagażnik rozbierz tapicerkę a potem szukaj cięgna które dochodzi do siłownika chyba że nie masz go albo się spsuł jak sie spsuł kup siłownik i zamontuj (bierz najmocniejszy jaki się da bo później będziesz żałował) chyba ze nie masz poprowadzonej wiązki z centralnym (raczej nie możliwe) to wtedy może być problem

dewu123 
Mitsumaniak
02523/KMM Maniak

Wysłany: 03-06-2011, 09:43   

Dziękuje, najpierw sprawdzę wiązkę i cięgno, dobrze że mi wycieraczka padła to mam juz rozebrałem tapicerkę;).

Heniek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-06-2011, 14:42   

zamek nie stawia żadnego oporu. Wciska sie lekko. Chyba zostanie mi tylko rozprucie wszystkiego. Pytałem dookoła i nikt sie z takim przypadkiem nie spotkał.

sniegu 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-06-2011, 14:48   

uuu... to coś z mechanizmem zamka strzeliło, a nie z mechanizmem otwierania w takim wypadku patent plecho1 Ci się nie przyda bo to jest coś z zamkiem gdzieś coś musiało strzelić i tak jak mówiłem trzeba będzie rozpruwać. choroba aż jak Mi sie uda to sprawdzę czy od środka nie da się tego wszystkiego odkręcić nie pamiętam jak to szło jak zdejmowałem ta tapicerkę od tak dla picu jak się możesz wstrzymać do jutra to postaram się potwierdzić albo zaprzeczyć twoim obawą.

Odpowiedz do tematu