Mechanizm opuszczania szyby |
Autor |
Wiadomość |
Brzucho [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2011, 17:20 Mechanizm opuszczania szyby
|
|
|
Moze komu sie przyda
Jakis czas temu przestała działać mi prawa tylna szyba. Stwierdzilem ze warto zobaczyc co sie dzieje i liczylem ze moze wtyczka sie wypiela albo jakis kabelek sie przetarl.
No niestety nic takiego nie mialo miejsca. Wiec zaczalem szukac dalej. Po sprawdzeniu czy dochodzi do kostek napiecie okazalo sie ze wszystko jest ok. Wiec nagle czarne mysli - pewnie spalil sie silnik... Wyjalem wiec caly mechanizm podoszenia szyby, ogolnie mega prosta sprawa. Silnik mocowany na 3 sruby na klucz 10, prowadnica od dolu i gory po 2 takie same sruby. Warto przymocowac szyby tasma zeby nie opadla. Szyba przykrecona jest na 2 srubki krzyzakowe w drzwiach sa otwory specjalnie zeby wlozyc wkretak do odkrecenia, takze dojscie super i zadnych problemow. Wyjalem caly silnik z prowadnica.

Po podlaczeniu zasilania w zaznaczonym miejscu w silniku okazalo sie ze silnik dziala. w zaleznosci podlaczania biegunow prowadnica przesuwala sie do gory lub w dol.
Takze wychodzilo z tego ze cos musi byc z ukladem sterujacym.
Po rozkreceniu elektroniki i i odlutowaniu trzech pinow na zdj.[A] Mozna bylo zabrac sie za przegladanie plytki.
Okazalo sie ze pod przekaznikiem przepalily sie 2 sciezki na zdj. [B]. Po polutowaniu na nowo sciezek ,przylutowaniu ponownie 3 pinow, zlozeniu wszystkiego razem w odwrotnej kolejnosci i podlaczeniu stala sie magia Wszystko dziala jak nalezy!!! |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 29-09-2011, 17:35
|
|
|
Możesz zaznaczyć na foto otwory przez które odkręca się szybę od ramki? |
|
|
|
 |
Brzucho [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2011, 18:05
|
|
|
Czerwone kropki to sruby do prowadnicy i silniczka. Zolte to otwory przez ktore wklada sie srubokret do odkrecenia szyby. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 29-09-2011, 18:09
|
|
|
Dzięki, napewno kiedyś się przyda. A którędy to całe ustrojstwo wychodzi? Tym otworem na dole drzwi? |
|
|
|
 |
Brzucho [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2011, 18:11
|
|
|
Tak ,tym na dole bez wiekszego problemu. |
|
|
|
 |
jAZZMAN
Mitsumaniak

Auto: Samochód mam czterokołowy.
|
Wysłany: 30-09-2011, 15:13
|
|
|
Fajna sprawa tai opis
A ja mam pytanko.... Przednia prawa szyba czasem zamyka mi się normalnie a czasem odbija do połowy. To jeśli zamykam "automatem". Natomiast jeśli przymykam po trochu to nie ma tego problemu.
W uszczelce nic nie siedzi i leży ona ładnie, co może być powodem? |
_________________ uɐɯzzɐɾ - ɯɐıʍɐɹpzod
 |
|
|
|
 |
SPIDER-ek
Mitsumaniak

Auto: Infiniti Q50 2.2d Premium 2015
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Kwi 2011 Posty: 1556 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-09-2011, 15:30
|
|
|
Profi opisik. Pewnie kiedyś się przyda. Chodź wolałbym nie:) |
_________________ Jest: Infiniti Q50 2,2d 170KM 400Nm Premium 2015 Graphite Shadow 7G-tronic Opis obecnego w nie-miśkach
Był: Mitsubishi Galant 2,5i V6-24
EA5A A/T (6A13) 2,5l V6-24 163KM 223Nm Tiptronic: F4A42
Opis mojego byłego rekina na forum
|
|
|
|
 |
emilok
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W GLS '97 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 145 Skąd: Andrychów
|
Wysłany: 30-09-2011, 15:58
|
|
|
jAZZMAN napisał/a: | Fajna sprawa tai opis
A ja mam pytanko.... Przednia prawa szyba czasem zamyka mi się normalnie a czasem odbija do połowy. To jeśli zamykam "automatem". Natomiast jeśli przymykam po trochu to nie ma tego problemu.
W uszczelce nic nie siedzi i leży ona ładnie, co może być powodem? |
Mam identyczny problem, dołączam się do pytania. |
|
|
|
 |
jAZZMAN
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-09-2011, 16:11
|
|
|
W moim Miśku coś kiedyś, z którąś szybą się działo. Jak się o tym dowiedziałem? Historia jest dziwna.... Ale jak każdy wie po kupieniu używanego samochodu jest sporo drobiazgów, których nie chciało się robić poprzedniemu użytkownikowi (bądź nie umiał).
Jednym z takich "drobiazgów" był niezapinający się pas pasażera (przedni fotel). Bezpieczeństwo to dla mnie podstawa więc dobrałem się do zatrzasku. Po rozebraniu zatrzasku okazało się, że w jego wnętrzu siedzi kwadratowy kawałek zbitej szyby samochodowej.
Możliwe, że moje niedomykanie to powód jakiejś lipnej wymiany szyby. |
 |
|
|
|
 |
Brzucho [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2011, 19:10
|
|
|
Problem lezy zapewnie w mechanizmie odpowiedzialnym za otwarcie szyby w przypadku gdy napotka na opor. Rozebralbym wszystko i tak szukal przyczyny. |
|
|
|
 |
jAZZMAN
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-10-2011, 12:22
|
|
|
W drugiej połowie tygodnia będę miał troszkę czasu więc poszukam tak jak mówisz. |
 |
|
|
|
 |
zyziowaty
Forumowicz

Auto: EA3A '99, EA3W '02 Avance
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Cze 2006 Posty: 62 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 11-10-2011, 21:12
|
|
|
U mnie działo i czasem dzieje się to samo, więc kiedyś dobrałem się do drzwi - po prostu stalowa linka jest już po tych kilku latach używania rozciągnięta (a tej szyby używa się najczęściej), co powoduje lekkie ukosowanie się szyby na prowadnicach i opór... Póki co nie wpadłem na lepszy pomysł jak wymiana mechanizmu na "świeższy" - ale to niestety musi poczekać.
pzdr
Zyziowaty |
|
|
|
 |
martinez_g
Forumowicz
Auto: galant 2,5 V6
|
Wysłany: 17-02-2015, 19:10
|
|
|
Panowie i Panie, pytanko czy cały mechanizm szyby lewy przód i lewy tył pasują zamiennie, mam cały mechanizm tylko nie wiem czy to tył czy przód,może ktoś miał podgląd na oba jednocześnie |
_________________ martinez_g
 |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 17-02-2015, 21:53
|
|
|
martinez_g napisał/a: | Panowie i Panie, pytanko czy cały mechanizm szyby lewy przód i lewy tył pasują zamiennie | Nie pasują. Lewy przedni ma numer MR215401, a tylny lewy MR215437. Mają nieco inną budowę, choć zasadę działania identyczną. |
|
|
|
 |
martinez_g
Forumowicz
Auto: galant 2,5 V6
|
Wysłany: 18-02-2015, 08:03
|
|