[Cari 1.6] Wentylator chłodnicy pracuje bez przerwy. Pomocy! |
Autor |
Wiadomość |
mario_pil
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 2000 r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-01-2012, 20:16 [Cari 1.6] Wentylator chłodnicy pracuje bez przerwy. Pomocy!
|
|
|
Witam serdecznie,
Mam problem z moją Carismą, rocznik 2000, silnik 1,6. Dzisiaj podczas jazdy włączył się wentylator chłodnicy i... już się nie wyłączył. Chodzi bez przerwy, nawet po dłuższym odczekaniu gdy silnik jest dawno wyłączony i wystudzony. Na początku nie zauważyłem tego i wiem, że wentylator chodził bez przerwy około 2 godzin! Dodam także że nie ma żadnych problemów typu przegrzewanie się silnika, wskazanie wskaźnika temperatury na desce jest całkowicie normalne. Stale chodzi wiatrak, który jest po prawej stronie auta patrząc z perspektywy kierowcy, a z lewej zaglądając pod maskę. Ten drugi nie chodzi.
Sprawdziłem bezpiecznik od wentylatora i jest ok, jak go wyjmę to się oczywiście zatrzymuje, włożę z powrotem i znów lata. To samo było jak odłączyłem aku na 15 minut, po podłączeniu znów wentylator ruszył od razu. Sprawdzałem też wtyczkę przy samym wentylatorze, jest czysta, sucha, praktycznie wygląda jak nowa, nic nie wskazuje na jakieś zwarcie. Na schemacie bezpieczników znalazłem też przekaźnik z ikoną wentylatora po jego wyjęciu wentylator dalej kręcił, a więc na to nie reaguje, tylko nie wiem czy tak nie powinno być.
Kompletnie nie mam pomysłu co to może być. Myślałem jeszcze o czujniku temperatury, który mógł się przyciąć i stale podaje sygnał o wysokiej temperaturze na ecu i ten trzyma wentylator ciągle włączony. To tylko moja teoria, nie mam pojęcia czy to tak działa i nie wiem gdzie szukać czujnika.
Pomóżcie! Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 11-01-2012, 20:33
|
|
|
W Carismie są 2 czujniki temperatury, jeden od wskazówki a drugi od kompa i możliwe, że padł ten od kompa. Wtedy komp awaryjnie załacza wentylator aby nide przegrzać silnika. |
|
|
|
 |
mario_pil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2012, 20:39
|
|
|
plecho1 napisał/a: | W Carismie są 2 czujniki temperatury, jeden od wskazówki a drugi od kompa i możliwe, że padł ten od kompa. Wtedy komp awaryjnie załacza wentylator aby nide przegrzać silnika. |
Dzięki plecho1, a gdzie mam szukać tego czujnika, będzie gdzieś czy chłodnicy czy raczej przy głowicy?
Nie daje mi też spokoju ten przekaźnik, czy mógł się zawiesić i on podtrzymuje stale wentylator? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 11-01-2012, 22:02
|
|
|
mario_pil napisał/a: | będzie gdzieś czy chłodnicy czy raczej przy głowicy? | Przy głowicy raczej. mario_pil napisał/a: | Nie daje mi też spokoju ten przekaźnik, czy mógł się zawiesić i on podtrzymuje stale wentylator? | Z tym sobie daj spokój na razie, najpierw sprawdź/wymień w/w czujnik temperatury. |
|
|
|
 |
mitcari
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI, galant 2.5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Gru 2011 Posty: 106 Skąd: Lubuskie
|
Wysłany: 11-01-2012, 22:58
|
|
|
Sprawdz, moze masz odpiety czujnik
Nr 2 na zdjeciach z tego linku sprawdz w moim temacie
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=69706
Zdjecie nr 1 , ten czujnik to 2 zaznaczony czerwonym kolem
Pozdrawiam
[ Dodano: 11-01-2012, 22:59 ]
mario_pil, |
_________________ Jak coś się sypie, to po całości...
 |
|
|
|
 |
mario_pil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2012, 23:27
|
|
|
Dzięki Panowie, skupię się na tym czujniku, spróbuję przeczyścić styki, a jeśli to nie pomoże to wymienię. Dam znać czy pomogło, jeszcze raz dzięki za pomoc! |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-01-2012, 07:25
|
|
|
A czy zapala ci się pomarańczowa kontrolka od diagnostyki silnika?
W tym temacie masz opisane jak taki czujnik sprawdzić:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Można też podłączyć pod Evoscan i sprawdzić jakie są wskazania tego czujnika. |
|
|
|
 |
mario_pil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2012, 18:52
|
|
|
plecho1 napisał/a: | A czy zapala ci się pomarańczowa kontrolka od diagnostyki silnika?
W tym temacie masz opisane jak taki czujnik sprawdzić:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Można też podłączyć pod Evoscan i sprawdzić jakie są wskazania tego czujnika. |
Nie, check się nie pali. Chcę też sprawdzić drugi czujnik, który podobno jest gdzieś przy chłodnicy, ale nie mogę go namierzyć. Ten przy głowicy już sprawdziłem, przeczyściłem styki ale nie pomogło. Mam zamówiony ten czujnik już w sklepie, nie jest drogi kosztuje 20 PLN, gorzej trochę z tym drugim przy chłodnicy bo to jest około 100 PLN. |
|
|
|
 |
maniak30
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,8 GDI GLX '99
Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Sty 2009 Posty: 177 Skąd: czestochowa
|
Wysłany: 12-01-2012, 19:18
|
|
|
Nie masz przypadkiem włączonej klimy |
_________________ Najważniejsze jest obudzić się następnego dnia.......
 |
|
|
|
 |
mario_pil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2012, 19:29
|
|
|
maniak30 napisał/a: | Nie masz przypadkiem włączonej klimy?? jeżeli padł ci czujnik przy chłodnicy to odpięcie wtyczki powinno wyłączyć wentylator: |
Klima wyłączona. Natomiast wentylator wyłączyłem poprzez odłączenie wtyczki przy lewym wiatraku (stojąc przodem do auta i zaglądając pod maskę). Czy to oznacza walnięty czujnik przy chłodnicy? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 12-01-2012, 19:52
|
|
|
Ale ty nie masz nic w chłodnicy. Masz tylko 2 czujniki przy głowicy, jeden jednopinowy wkręcony w obudowę termostatu jest od zegara w liczniku a ten dwupinowy, jest wkręcony w głowicę gdzieś niedaleko pierwszego, podaje on temperaturę do kompa silnika a ten dopiero wszystkim steruje włącznie z włączaniem wentylatora w razie potrzeby. Jeśli ten czujnik padnie lub coś w jego obwodzie, to komp auta profilaktycznie załącza wentylator chłodnicy. Oczywiście nie bezpośrednio a poprzez przekaźnik wentylatora. Więc może być też wina tego przekaźnika lub czegoś pomiędzy kompem a tym przekaźnikiem. |
|
|
|
 |
mario_pil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2012, 20:03
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Ale ty nie masz nic w chłodnicy. Masz tylko 2 czujniki przy głowicy, jeden jednopinowy wkręcony w obudowę termostatu jest od zegara w liczniku a ten dwupinowy, jest wkręcony w głowicę gdzieś niedaleko pierwszego, |
W takim razie namierzyłem tylko ten jednopinowy, czyli pudło, muszę szukać dwupinowego. Kolega mitcari wskazał na "dwójkę" na tym zdjęciu to właśnie ten jednopinowy. Czy ktoś mógłby mnie jakoś naprowadzić na ten drugi?
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 13-01-2012, 19:10
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Jeśli ten czujnik padnie lub coś w jego obwodzie, to komp auta profilaktycznie załącza wentylator chłodnicy | Dokładnie. w Galancie przy sprawnym czujniku odpiąłem wtyczkę i od razu załączyły się oba wentylatory. Do tego zapalił się Check Engine, ale nie zawsze musi się palić mimo uszkodzonego czujnika, więc się tym nie sugeruj. |
|
|
|
 |
mario_pil
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2012, 15:30
|
|
|
Panowie problem rozwiązany
Wczoraj miałem trochę więcej czasu i wreszcie na spokojnie i w dzień, a nie po nocy z latarką w ręku posprawdzałem wszystko jeszcze raz. Wcześniej nie zauważyłem że w tej małej skrzyneczce z bezpiecznikami i przekaźnikami, która jest po lewej stronie (mała czarna prostokątna) jest też przekaźnik od wentylatora. Okazało się, że przekaźnik, był luźny chyba wyskoczył na jakiejś dziurze, wcisnąłem go i wszystko działa jak należy.
Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady. Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|