|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Klekot zaworów 2.2 DiD |
Autor |
Wiadomość |
benicjusz
Forumowicz
Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-02-2021, 10:13 Klekot zaworów 2.2 DiD
|
|
|
Hej,
na tym zimnie/mrozach podczas przyśpieszania też Wam klekoczą zawory, zanim się prawie nagrzeje? Potem cisza i spokój i silnika praktycznie nie słychać podczas przyśpieszania czy na postoju - "wałki wywalone",
Zeszłej zimy, też niby klekotał ale jakby szybciej ustawał, więcej stałem w korku niż jechałem.
Obecnie jadę i nie przyśpieszam za mocno, bo uszy bolą.
Teraz pytanie czy zawory, jakieś 25 kkm były niby regulowane, pewnie bardziej sprawdzane, a może superduper Olej Mitsu 5W30 C4 (ten od Totala) jest jaki jest, zeszłej zimy jeździłem na Motulu C3 5W30. |
|
|
|
 |
przemo321
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Oultander III 2.2
|
Wysłany: 12-02-2021, 20:52
|
|
|
Witam, u mnie jest podobnie przy obecnych temperaturach. Ja miałem regulację z tego co pamiętam przy przebiegu 80 tyś. km (aktualnie mam przejechane niecałe 120 tyś. km).
W następną sobotę wymieniam olej i przeprowadzam regulację, więc mogę Tobie potwierdzić na ile będzie to skuteczne w te mrozy. |
|
|
|
 |
benicjusz
Forumowicz
|
Wysłany: 15-02-2021, 13:08
|
|
|
przemo321 napisał/a: | W następną sobotę wymieniam olej i przeprowadzam regulację, więc mogę Tobie potwierdzić na ile będzie to skuteczne w te mrozy. |
Przemo, dzięki!
za pamięci daj znać ciekaw jestem czy to mróz, czy to sprawa olej/zawory. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-02-2021, 14:27
|
|
|
Ja też niedługo wybieram się na wymianę oleju i regulację zaworów z tym, że u mnie nic nie klekocze... Niemalże zawsze odpalany jest w ciepłym garażu, ale akurat ostatnie kilka dni miałem wyjazdowych i nie zauważyłem takich przypadłości (a mróz był -15). |
|
|
|
 |
benicjusz
Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2021, 11:47
|
|
|
Mój garaż (hala) nie jest ogrzewany, ale jakieś +3. +7 jest...
Zapala super, cisza zero klekotu, wystarczy jednak, że wyjadę na zewnątrz,
silnik zacznie oddychać zimnym powietrzem i zaczyna podczas przyśpieszania klekotać.
Nagrzeje się i cisza. |
|
|
|
 |
przemo321
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Oultander III 2.2
|
Wysłany: 20-02-2021, 18:27
|
|
|
benicjusz napisał/a: | za pamięci daj znać ciekaw jestem czy to mróz, czy to sprawa olej/zawory |
Ja już po i generalnie cisza. Problem w tym, że zrobiło się "ciepło" i będzie aktualnie trudno jednoznacznie stwierdzić czy duży wpływ miała niska temperatura czy tylko zawory.
Chciałem tylko zaznaczyć, że u mnie przed nie było to tak słyszalne by mi to jakoś bardzo przeszkadzało. |
|
|
|
 |
benicjusz
Forumowicz
|
Wysłany: 22-02-2021, 09:56
|
|
|
przemo321, Dzięki, dziś również zauważyłem, iż cisza taka jakaś.
Odkąd wywaliłem łącznik balansu to słyszę wszystko ponad normalny klekot diesla,
a że w zasadzie użytkuje tylko diesle to mam praktykę i jestem uczulony.
Szkoda, że nie ma hydraulicznej regulacji zaworów, nie wiem czym kierowali się projektanci ale mogliby to zrobić.
Ale tak czy siak lepszy Mitsu, niż VAG. |
|
|
|
 |
|
|