Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Napięcie sterujące zaworem ssania
Autor Wiadomość
Werwolf 
Mitsumaniak

Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-05-2009, 10:52   [Cari 1.9TD] Napięcie sterujące zaworem ssania

Witam!

Może ktoś zmierzyć napięcie na wtyczce zasilające zawór sterujący ssaniem (ten zawór obok zaworu do EGR). U mnie jest tak, że jak przekręce kluczyk bez zapłonu to mam około 6.5V DC, a jak silnik pracuje to wzrasta do około 8.5V DC. Podejrzewam, że padło coś co nim steruje (i tu druga sprawa, wie ktoś czy ta cewka jest sterowana bezpośrednio z komputera - który swoją drogą nie zawiera nic oprócz procesora paru scalaków - peryferia i kupę elementów SMD, czy jakoś inaczej?).

Pozdrawiam
Werwolf

siwyV40 
Nowy Forumowicz

Auto: Volvo V40
Wysłany: 19-05-2009, 12:52   

w dieslu nie ma czegoś takiego jak ssanie :roll: albo jest zwiększana dawka tak jak tu albo jak w VW przestawiany jest kąt na wcześniejszy.
W TD jest podciśnienie odpowiedzialne za wzrost obrotów i jak możesz to zacznij od sprawdzenia czy membrana w tym czarnym mieszku jest cała to najczęstsza przyczyna braku wyższych obrotów biegu jałowego - podłącz bezpośrednio i zobacz czy obroty wzrastają. Ten elektromagnes który puszcza lub nie podciśnienie psuje się sporadycznie - ale czasem jednak :wink:

Werwolf 
Mitsumaniak

Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Wysłany: 19-05-2009, 13:04   

Zawór jest OK, właśnie musiałem go wymienić bo stary miał 0 omów rezystancji, no i to "ssanie" nie działało. Teraz jest nowy - sprawny na 100% - zawór i jak już linka się napręży to tak zostaje, dlatego podejrzewam złe sterowanie zawóru, a konkretnie napięcie.

Pozdrawiam
Werwolf

[ Dodano: 25-05-2009, 06:28 ]
To nikt nie może zmierzyć tego napięcia??
Jeżeli znajdzie się chętny ale nie będzie wiedział jak to mogę opisać sposób pomiaru, jakby ktoś z Krosna albo okolic chciał pomóc ale nie miał miernika to mogę podjechać ze swoim.
Może jakiś uczynny kolega albo koleżanka się znajdzie.

Werwolf

Odpowiedz do tematu