Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CSx Ogólne] Podwójne światła przeciewmigielne tylne Lancer
Autor Wiadomość
Wojciech1982 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 1.6 invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-06-2010, 00:09   [CSx Ogólne] Podwójne światła przeciewmigielne tylne Lancer

Witam mialem chwilke wolnego czasu i zmodyfikowalem w swoim lancerku za grosze tylna atrape lampy przeciwmgielnej.

Kupilem oprawka żarówki jednowłóknowej 21W (koszt okolo 12zł)

Zarówka 21W-P21W (koszt okolo 3zł)

kolo 1m przewodu dwużyłowego 2x0,5mm

Gniazdo płaskie KFB-4.8x0.8 2 szt. (koszt okolo 1zl)

Polożylem sie pod auto odkrecilem śrubokkrętrm krzyżakowym dwie śrubki atrapy lampy przeciwmgielnej z prawej strony . Wyciaglem atrape nastepnie wywiercilem otwor o średnicy oprawki , wycialem trzy rowki zeby oprawka weszła i szło ja przekrecic wszystko musi byc zrobione pasownie zeby oprawka nie wypadla podczas jazdy .Nastepnie wydmuchac kompresorem zeby opilki plastiku wypadły z lampy , mozna tez nalac wody i wylac gdy wszystko wyschnie zabieramy sie do kwesti elektrycznej .

Jedna zyłe przewodu zaciskamy do gniazda (warto zalutowac i dodatkowo nalozyc koszulke termokurczliwa. druga zyłe zacikamy dokladnie taka sama operacja) teraz podpinamy zacisniete koncowki do oprawki tu uwage nalezy zwrocic na prawidlowe podlaczenie masa to jest bok oprawki a plus doł . teraz odpinamy wtyczke z dzialajacego lewego swiatla i podpinamy sie druga strona przewodu pod wtyczke (ja nie przecinalem oryginalnego przewodu) wpiolem sie pod oryginalna wtyczke nastepnie wsadzilem ja na swoje miejsce az zaskoczyla razem z dopietymi przewodami teraz przkerecilem kluczyk w stacyjce na dwa razy zalaczylem swiatła wlaczylem przelacznik tylnego swiatla przeciwmigielnego .

Atrapa zaczela swiecić jakby bylo to oryginalne swiatlo przeciwgielne teraz wylaczylamy swiatla odpinamy dwa gniazda plaskie z oprawki wkladamy w otwór zderzaka zakrecamy dwoma śrubkami i wpinamy dwa gniazda plaskie przewód latwo idzie zaczepic plastikowymi zapinkami o zderzak ja zatrzepilem o przewody z czujników parkowania .

W razie jakichkolwiek pytan prosze pytac .
Pozdrawiam

.TM 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 4G18
Wysłany: 05-06-2010, 20:22   

to legalne jest?

Bojar 
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Wysłany: 05-06-2010, 20:26   

chyba nie ?
Jakby było to by japońce zrobili 2 oryginalnie

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-06-2010, 20:50   

.TM napisał/a:
to legalne jest?
tak
Bojar napisał/a:
chyba nie ?
Jakby było to by japońce zrobili 2 oryginalnie
nie ma takiej koniecznoisci, ale nie jest to zabronione, przepisy wyraznie okreslaja polozenie tylnego swiatla przeciwmgłowego w samochodzie przystosowanym do ruchu LHD lub RHD, nie jest konieczne stosowanie swiatla przeciwmgielnego z obu stron, ale i tez nie jest zabronione, jednymi słowymi może być ale nie musi.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Wojciech1982 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 1.6 invite
  Wysłany: 06-06-2010, 10:42   

Tak w 100% Legalne Przepisy okreslaja polozenie swiatel przeciwgielnych z tylu pojazdu moga znajdowac sie w lampach tylnych lub w zderzaku ewentualnie pod zderzakiem w odleglosci nie mniejszej niz 10 cm od swiatla stop z lewej strony pojazdu lub z prawej oraz jak w moim przypadku podwójne. :lol:
Pozdrawiam.

puntspusy 
Forumowicz

Auto: CBO SuperCharger i CSO
Wysłany: 07-06-2010, 07:06   

nice

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Wysłany: 07-06-2010, 07:20   

Nie wiem czy tak do końca jest to legalne. Każda lampa w samochodzie musi mieć homologacje.

Najbezpieczniej byłoby chyba kupić taką lampę z auta pochodzenia np UK :) .

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 10-06-2010, 20:18   

Sama lampa jako taka - znaczy 2x lampa p/mnielna jest legalna - niektóre modele samochodów mają tak w standardzie - np fiat siena - p/pgielne i prawe i lewe - ale jak jest 1 lampa to musi być po lewej strony auto (bo mamy prawostronny ruch - i chodzi o wyprzedzanie). A z tego co wiem 1swiatlo w lancerze to oszczednosc - ale najciekawesze jest to że najtańsze rozwiązanie to p/mgielne w lampie głównej - 1 kabel i zmiana żarówki 1żarowej na 2 żarową. Co do homologacji - jakbysmy sie tego czepiali to polowe samochodów trzeba by bylo wycofać.

Czas może na Space Stara dla żony?

Balon 
Forumowicz
Balon

Auto: Mitsubishi Lancer CS3W
Wysłany: 17-02-2015, 08:22   

:D jak kupiłem lancera to myślałem że ta lampa z prawej przeciwmgielna się spaliła ... w Hyundai Elantra 2001 miałem oryginalnie z obu stron przeciwmgielne ... :o

Tygr 
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Wysłany: 09-02-2017, 20:57   

Odkopię temat, bo mam podobne pytanie.
Czy naprawdę od strony pasażera nie ma światła przeciwmgielnego?
Od strony kierowcy jest.
Sam klosz od strony pasażera jest.

W instrukcji jest dopisek "tylko po stronie kierowcy"

Niemożliwe, że zrobili sam klosz bez lampy.

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 09-02-2017, 21:29   

Możliwe, bo tak właśnie zrobili. Ja kupiłem swojego z pękniętym lewym kloszem, i pamiętam jak dziś jak wyzywałem na poprzednich właścicieli jak zobaczyłem, że do prawej nawet kable nie dochodzą, a w zderzaku siedzi wydmuszka! Krótkie poszukiwanie w necie i trzeba było przepraszać :P
Myślałem nad dołożeniem drugiej żarówki, ale jak uzmysłowiłem sobie, że tego światła używam może 2 razy w roku to sobie darowałem.

Tygr 
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Wysłany: 09-02-2017, 21:54   

Hornet, dzięki.

Carloss 
Forumowicz
insane

Auto: Lancer Sport, Kadett E, Astra
Wysłany: 10-02-2017, 10:57   

Ja miałem podobną reakcję u siebie.
Jak go kupiłem, to miał spalone obie tylne postojówki - po wymianie, lampy zaczęły pięknie świecić, więc zacząłem sprawdzać dalej i zauważyłem że nie pali się prawe przeciwmgielne, chcąc wymienić żarówę i tam - byłem w szoku - pusto !! Zero kabli, oprawki, żarówki - szok !!
Nie wiem czy to nie jest sytuacja tego typu że jak są zintegrowane w lampach to są w oby dwóch, a jak osobno w zderzaku, to tylko po jednej.. Choć też nie do końca, bo np. w starym Kadett'cie HB był w jednej lampie, a w drugiej po przeciwnej wsteczne, z kolei w wersji GSI, miał dwa wsteczne w lampach i jedno przeciwmgielne w zderzaku. Zaraz po nim w Astrze F sedan są po dwóch stronach w lampach. Widać robią co chcą, chyba jednak nie ma na to ścisłego przepisu - w naszym przypadku - na szczęście :D
Chętnie też bym je podpiął, bo jak się zapali jedno, to tak kulawo wygląda :roll:
Jeśli nie jest nielegalne, to muszę się kiedyś za to zabrać koniecznie..

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 14-02-2017, 11:43   

Fajnie...ale po co to?

Balon 
Forumowicz
Balon

Auto: Mitsubishi Lancer CS3W
Wysłany: 14-02-2017, 20:08   

jak kupiłem mojego też się wkurzałem że z jednej strony świeci a z drugiej nie - olałem to, myślałem co za debil to wymyślił, można by było zrezygnować całkowicie przy projektowaniu auta z tych śmiesznych starodawnych lampek i umieścić jedną zintegrowaną w jednym kloszu, przyciemniłem wszystkie z tyłu i teraz tak się nie rzucają w oczy ;)

Odpowiedz do tematu