Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Problem z kontrolka otwartych drzwi. Pomocy!!
Autor Wiadomość
Radovanovic1 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-01-2015, 20:10   [Cari 1.9TD] Problem z kontrolka otwartych drzwi. Pomocy!!

Witam. To mój pierwszy post na tym forum, wiec prosze o wyrozumiałość. Mój problem zaczął sie wczoraj, gdy rozkrecilem czujnik otwarcia drzwi bo nie zapalało sie swiatełko. Czujnik jest do wymiany bo raz lapie, raz nie. Chciałem zamienic czujnik z czujnikiem pasażera bo autem śmiga tylko 1 osoba. Okazało się, że czujnik pasazera jest inny. Wrecilem spowrotem czujniki w karoserie i teraz swieci mi kontrolka, ze mam otwarte przednie drzwi (kiero i pasazera).
Dodatkowwo caly czas żarzy sie lampka w srodku (swieci jakby połową mocy) w pozycji srodkowej. Zamykam auto centralnym i kontrolka sie pali wraz we swiatlem w srodku.

Po wyciagnieciu czujnika zaczela działac piszczalka nie zgaszonych swiatel mijania (wczsniej nie dzialala)

Dzis rano okazallo sie, z padl aku. lampka w bagazniku swieciła ;/

Co moge zrobic aby pozbyc sie tego bledu?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 18-01-2015, 20:16   

Jeśli rozbierałeś tę krańcówkę od strony kierowcy, to pewnie coś źle poskładałeś i krańcówka łączy te dwa przewody z masą auta nawet kiedy masz zamknięte drzwi. W ASO taka krańcówka kosztuje około 20zł.
Tu masz trochę o tych problemach http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36742
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60873 http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=86226

Radovanovic1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-01-2015, 22:09   

Dobra Panowie byłem pogrzebac jeszcze przy tych czujnikach. Zmyliła mnie ta kontrolka. Pokazane na niej sa otwarte drzwi przednie kiero i pasazera. Przeciez co by nie bylo otwarte to caly czas by tak byllo, bo to przeciez kontrolka ](*,) . Zmylilo mnie bo w bmw mam tak, ze pokazuje ktore konkretnie drzwi sa niedomkniete...

Zaczalem szukac po innych drzwiach. Okazało sie, ze cos nie laczy w zamku tylnej klapy. Probowalem sciagnac plastikowa tapiecerke, ale cos nie chce zejsc i boje sie ze peknie. 2 klipsy puscily i na tym skonczylo sie.

Znajde gdzies tu DIY jak to rozebrac?

aa i dzieki za odpowiedz :occasion5:

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 18-01-2015, 22:14   

Może jest problem z krańcówką wbudowaną w zamek tylnej klapy, skoro pali się też lampka w bagażniku.
Kontrolka na desce informuje o otwartych którychkolwiek drzwiach i także klapie tylnej :wink: .

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 18-01-2015, 23:02   

Śruby trzymające tapicerkę tylnej klapy są jedynie pod okrągłymi dekielkami i jak dobrze pamiętam, jest ich 4. Po ich odkręceniu trzeba wyszarpnąć zatrzaski i po robocie.

Radovanovic1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-01-2015, 15:26   

Aha. Ja tam widzialem tylko 2 srubki w tych okraglych rekojessciach. Odkrecilem ale balem sie ze polamie jak bede szarpał. Ale spróbuje mocniej :D

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 24-01-2015, 22:34   

Nie wiem jak u Ciebie z zamykaniem (opuszczaniem) klapy, ale ja mam u siebie taki głupkowaty paseczek na środku klapy, który robi jako rączka i tam też jest śrubka. Jak odkręcisz wszystkie śrubki, to zwyczajnie wyszarpujesz z zatrzasków. Znajomy też ma liftbaka i on do zamykania klapy ma wycięcie w plastiku. U mnie też się to kiedyś skopało i naprawiłem to montując jakąś krańcówkę ...chyba od forda KA, zwyczajnie na dole klapy w plastikową osłonę. Nie przeszkadza, wygląda tak jakby było to od nowości, jedynie zmieniło się to, że na dole klapy wystaje bolec jak przy drzwiach.

Odpowiedz do tematu