Rysa kluczem |
Autor |
Wiadomość |
pekaes
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-05-2010, 15:54
|
|
|
Ja może mniej dramatycznie niż np. kolega Jaca71, ale dziś po naprawdę wnikliwym przeglądzie stwierdziłem kilka rys i odprysków.
Co prawda zauważyłem tylko dwa odpryski (na drzwiach i na progu), ale rys i rysek jest znacznie więcej. Najwięcej przy klamkach (zapewne od paznokci, albo biżuterii). Ale to są mikroryski. Na drzwiach zauwżyłem jednak ewidentne ślady po drzwiach innego kierowcy... No i teraz moje pytanie - jak najlepiej pokryć takie drobne ryski i zadrapania? |
|
|
|
 |
marmach
Forumowicz
Auto: Lancer 1.5
|
Wysłany: 02-05-2010, 21:14
|
|
|
Na drobne rysy dobre jest to:
http://www.autokosmetyki....eb4c31d09aa129b
Jeśli większe odpryski to albo zaprawka, albo dać sobie spokój. Zależy, czy podkład jest OK (żeby ruda nie właziła).
MM. |
|
|
|
 |
majcher
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.5 Invite 09
|
Wysłany: 02-05-2010, 21:40
|
|
|
I się stało!! Dziś zauważyłem że na drzwiach tylnych po stronie pasażera "pojawiła" się(niech temu kto to zrobił ręka uschnie) "ryska" tak na ok 18 cm!! No i teraz mam zagwozdkę co z tym dalej... Na 100% będę to robił z AC, bo przy okazji zrobię maske gdzie po 1 roku użytkowania i przejechaniu 17000 km pijawiło się mnogo odprysków. Dlatego mam pytanie: w przypadku likwidacji szkody z AC czy muszę zgłaszać (rysę) na policję? Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-05-2010, 23:11
|
|
|
majcher napisał/a: | w przypadku likwidacji szkody z AC czy muszę zgłaszać (rysę) na policję? |
Ja nie zgłaszałem, nie było problemów (Hestia)
majcher napisał/a: | przy okazji zrobię maske |
Nie wiem czy przejdzie, bo to inna szkoda (czy aby na pewno szkoda? Może zużycie?).
Chyba, że się dogadasz z warsztatem, że zrobią maskę i drzwi, a fakturę wystawią tylko za drzwi. Dla ubezpieczyciela kwota jest zawsze wyższa, niż "prywatnie" |
|
|
|
 |
Ajk
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 1.8 invite
|
Wysłany: 09-09-2010, 14:14
|
|
|
dotarłem do tego tematu szukając info odnośnie obtarć/rys. Mianowicie dzisiaj ktoś, chyba skęcając za mną, obtarł mi prawy tylni bok. Zostało kilka śladów obtarcia gdzieś 2x3 cm, w tym jedno z nich dość głębokie, bo pokazał się czarny kolor (podkład z tego co czytałem jest biały, więc co to może być?). Kolor auta to srebrny metalik.
Nie myślałem w sumie w ogóle żeby korzystać z AC do tego, ale poczytawszy tutaj zaczynam o tym myśleć - czy to ma sens? jak sądzicie?
Drugie pytanie - niezależnie od AC, warto z tym iść do lakiernika, czy próbować sił z zaprawkami itp?
Dzięki z góry za wszelkie uwagi. |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-09-2010, 14:18
|
|
|
Ajk, zrob zdjecie to sie wypowiemy... kwestia ile bedziesz placil skladke AC i o ile Ci wzrosnie... w wielu przypadkach taniej wychodzi robic poza... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-09-2010, 14:25
|
|
|
Ajk napisał/a: | Mianowicie dzisiaj ktoś, chyba skęcając za mną, obtarł mi prawy tylni bok. Zostało kilka śladów obtarcia gdzieś 2x3 cm, w tym jedno z nich dość głębokie, bo pokazał się czarny kolor (podkład z tego co czytałem jest biały, więc co to może być?). Kolor auta to srebrny metalik. |
Czy na pewno jest to błotnika nie zderzak? |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
Ajk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-09-2010, 14:47
|
|
|
tutaj macie zdjęcie, w dużej rozdzielczości co by było dobrze w miarę widać. Zaznaczyłem na czerwono główne obtarcia:
 |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-09-2010, 14:52
|
|
|
Tak jak pisałem to jest zderzak nie błotnik - jeśli nie ma sprawcy olać temat.
Jeśli drażni bo to pierwsza blizna to pojechać do blacharza/lakiernika i niech za stówkę to zniknie.
W AC się nie bawić - więcej strat niż zysków. |
 |
|
|
|
 |
Ajk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-09-2010, 14:57
|
|
|
jeśli da radę za 100-200 zł to zrobię to własnym kosztem, a sądzisz że da radę to za taką cenę zrobić?
druga sprawa - gdzieś w tym temacie padła sprawa wpisywania takich rzeczy do książki serwisowej czy jakoś tak. czy od strony formalnej powinienem coś zrobić? |
|
|
|
 |
MichalRej
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8
|
Wysłany: 09-09-2010, 14:58
|
|
|
Ja miałem bardzo podobną sytuację, na parkingu w galerii handlowej ktoś bardzo umiejętnie parkował,
i zahaczył o tył mojego samochodu, oczywiście jak to w mitsu lakier poddał się bez walki,
i odszedł w raz z właścicielem pojazdu próbującego zaparkować...
Mam ślady na tylnym zderzaku z prawej strony tuż przy nadkolu,
oraz maleńką ryskę na nadkolu...
a czarny ślad został właśnie na zderzaku, gdzie jest już plastik, a na blaszce zostają białe,
do podkładu...
Ja poszedłem do ubezpieczyciela i gościu robiący "ekspertyzę" zapisał że zderzak jak i nadkole jest do malowania...
Dostałem 1500 zł brutto, z czego wypłacają wartość netto (nie wiem dlaczego tak jest)
No ale jak dawali to wziąłem, a ten ubytek na zderzaku delikatnie sobie maźnę jakimś
specyfikiem, a resztę zatrę pastą polerską i będzie git...
Ubezpieczyciel mówił że będę miał podwyższone o 10%, ale jakoś tego nie zauważyłem,
bo ubezpieczyłem w tym samym biurze gdzie mamy w sumie z rodzinką jeszcze dom i
trzy inne samochody ubezpieczone, i dostałem jakąś jeszcze zniżkę od prezesa... |
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-09-2010, 15:01
|
|
|
Ajk napisał/a: | druga sprawa - gdzieś w tym temacie padła sprawa wpisywania takich rzeczy do książki serwisowej czy jakoś tak. czy od strony formalnej powinienem coś zrobić? |
To jest zderzak - część plastikowa - nigdy nie zgnije, a przy takim obtarciu na 99,99% nie masz połamanych żadnych zaczepów ani otarć błotnika na łączeniu zderzaka z nim. |
 |
|
|
|
 |
Ajk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-09-2010, 15:15
|
|
|
ok, dzięki za info.
Stwierdziłem, że w sumie zgłoszę szkodę, najwyżej wycofam roszczenie jeśli mi się to nie będzie opłacać.
w sumie już się trochę uspokoiłem ;] |
|
|
|
 |
MichalRej
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8
|
Wysłany: 09-09-2010, 15:21
|
|
|
Hehe...
Ja jak w tedy wróciłem z zakupów, i zobaczyłem ten zderzak, to myślałem że zabiję kogoś..
Ale na następny dzień mi przeszło, i w sumie jeżdżę z tym już ze 3 miesiące,
i nie mam czasu kiedy się za to zabrać... |
|
 |
Ajk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-09-2010, 15:24
|
|
|
ile w ogóle trzeba czekać na odzew z ubezpieczalni, wycenę itp?
wybaczcie może laickie pytania, ale wiecie, pierwsze auto, pierwsza duża rysa, pierwsze roszczenie ;] |
|
|
|
 |
|