Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rysa kluczem
Autor Wiadomość
pekaes 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-05-2010, 15:54   

Ja może mniej dramatycznie niż np. kolega Jaca71, ale dziś po naprawdę wnikliwym przeglądzie stwierdziłem kilka rys i odprysków.

Co prawda zauważyłem tylko dwa odpryski (na drzwiach i na progu), ale rys i rysek jest znacznie więcej. Najwięcej przy klamkach (zapewne od paznokci, albo biżuterii). Ale to są mikroryski. Na drzwiach zauwżyłem jednak ewidentne ślady po drzwiach innego kierowcy... :? No i teraz moje pytanie - jak najlepiej pokryć takie drobne ryski i zadrapania?

marmach 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.5
Wysłany: 02-05-2010, 21:14   

Na drobne rysy dobre jest to:
http://www.autokosmetyki....eb4c31d09aa129b
Jeśli większe odpryski to albo zaprawka, albo dać sobie spokój. Zależy, czy podkład jest OK (żeby ruda nie właziła).
MM.

majcher 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.5 Invite 09
Wysłany: 02-05-2010, 21:40   

I się stało!! Dziś zauważyłem że na drzwiach tylnych po stronie pasażera "pojawiła" się(niech temu kto to zrobił ręka uschnie) "ryska" tak na ok 18 cm!! No i teraz mam zagwozdkę co z tym dalej... Na 100% będę to robił z AC, bo przy okazji zrobię maske gdzie po 1 roku użytkowania i przejechaniu 17000 km pijawiło się mnogo odprysków. Dlatego mam pytanie: w przypadku likwidacji szkody z AC czy muszę zgłaszać (rysę) na policję? Pozdrawiam serdecznie

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 02-05-2010, 23:11   

majcher napisał/a:
w przypadku likwidacji szkody z AC czy muszę zgłaszać (rysę) na policję?

Ja nie zgłaszałem, nie było problemów (Hestia)
majcher napisał/a:
przy okazji zrobię maske

Nie wiem czy przejdzie, bo to inna szkoda (czy aby na pewno szkoda? Może zużycie?).
Chyba, że się dogadasz z warsztatem, że zrobią maskę i drzwi, a fakturę wystawią tylko za drzwi. Dla ubezpieczyciela kwota jest zawsze wyższa, niż "prywatnie" :)

Ajk 
Nowy Forumowicz

Auto: lancer 1.8 invite
Wysłany: 09-09-2010, 14:14   

dotarłem do tego tematu szukając info odnośnie obtarć/rys. Mianowicie dzisiaj ktoś, chyba skęcając za mną, obtarł mi prawy tylni bok. Zostało kilka śladów obtarcia gdzieś 2x3 cm, w tym jedno z nich dość głębokie, bo pokazał się czarny kolor (podkład z tego co czytałem jest biały, więc co to może być?). Kolor auta to srebrny metalik.

Nie myślałem w sumie w ogóle żeby korzystać z AC do tego, ale poczytawszy tutaj zaczynam o tym myśleć - czy to ma sens? jak sądzicie?

Drugie pytanie - niezależnie od AC, warto z tym iść do lakiernika, czy próbować sił z zaprawkami itp?

Dzięki z góry za wszelkie uwagi.

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 09-09-2010, 14:18   

Ajk, zrob zdjecie to sie wypowiemy... kwestia ile bedziesz placil skladke AC i o ile Ci wzrosnie... w wielu przypadkach taniej wychodzi robic poza...

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 09-09-2010, 14:25   

Ajk napisał/a:
Mianowicie dzisiaj ktoś, chyba skęcając za mną, obtarł mi prawy tylni bok. Zostało kilka śladów obtarcia gdzieś 2x3 cm, w tym jedno z nich dość głębokie, bo pokazał się czarny kolor (podkład z tego co czytałem jest biały, więc co to może być?). Kolor auta to srebrny metalik.

Czy na pewno jest to błotnika nie zderzak?

Ajk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-09-2010, 14:47   

tutaj macie zdjęcie, w dużej rozdzielczości co by było dobrze w miarę widać. Zaznaczyłem na czerwono główne obtarcia:

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-09-2010, 14:52   

Tak jak pisałem to jest zderzak nie błotnik - jeśli nie ma sprawcy olać temat.
Jeśli drażni bo to pierwsza blizna to pojechać do blacharza/lakiernika i niech za stówkę to zniknie.
W AC się nie bawić - więcej strat niż zysków.

Ajk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-09-2010, 14:57   

jeśli da radę za 100-200 zł to zrobię to własnym kosztem, a sądzisz że da radę to za taką cenę zrobić?

druga sprawa - gdzieś w tym temacie padła sprawa wpisywania takich rzeczy do książki serwisowej czy jakoś tak. czy od strony formalnej powinienem coś zrobić?

MichalRej 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8
Wysłany: 09-09-2010, 14:58   

Ja miałem bardzo podobną sytuację, na parkingu w galerii handlowej ktoś bardzo umiejętnie parkował,
i zahaczył o tył mojego samochodu, oczywiście jak to w mitsu lakier poddał się bez walki,
i odszedł w raz z właścicielem pojazdu próbującego zaparkować...

Mam ślady na tylnym zderzaku z prawej strony tuż przy nadkolu,
oraz maleńką ryskę na nadkolu...
a czarny ślad został właśnie na zderzaku, gdzie jest już plastik, a na blaszce zostają białe,
do podkładu...

Ja poszedłem do ubezpieczyciela i gościu robiący "ekspertyzę" zapisał że zderzak jak i nadkole jest do malowania... :D

Dostałem 1500 zł brutto, z czego wypłacają wartość netto (nie wiem dlaczego tak jest)
No ale jak dawali to wziąłem, a ten ubytek na zderzaku delikatnie sobie maźnę jakimś
specyfikiem, a resztę zatrę pastą polerską i będzie git... :)

Ubezpieczyciel mówił że będę miał podwyższone o 10%, ale jakoś tego nie zauważyłem,
bo ubezpieczyłem w tym samym biurze gdzie mamy w sumie z rodzinką jeszcze dom i
trzy inne samochody ubezpieczone, i dostałem jakąś jeszcze zniżkę od prezesa... :D

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-09-2010, 15:01   

Ajk napisał/a:
druga sprawa - gdzieś w tym temacie padła sprawa wpisywania takich rzeczy do książki serwisowej czy jakoś tak. czy od strony formalnej powinienem coś zrobić?

To jest zderzak - część plastikowa - nigdy nie zgnije, a przy takim obtarciu na 99,99% nie masz połamanych żadnych zaczepów ani otarć błotnika na łączeniu zderzaka z nim.

Ajk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-09-2010, 15:15   

ok, dzięki za info.

Stwierdziłem, że w sumie zgłoszę szkodę, najwyżej wycofam roszczenie jeśli mi się to nie będzie opłacać. :)

w sumie już się trochę uspokoiłem ;]

MichalRej 
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8
Wysłany: 09-09-2010, 15:21   

Hehe...
Ja jak w tedy wróciłem z zakupów, i zobaczyłem ten zderzak, to myślałem że zabiję kogoś.. :mrgreen:
Ale na następny dzień mi przeszło, i w sumie jeżdżę z tym już ze 3 miesiące,
i nie mam czasu kiedy się za to zabrać... :biggrin:

Ajk 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-09-2010, 15:24   

ile w ogóle trzeba czekać na odzew z ubezpieczalni, wycenę itp?

wybaczcie może laickie pytania, ale wiecie, pierwsze auto, pierwsza duża rysa, pierwsze roszczenie ;]

Odpowiedz do tematu