Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyrwało mi zderzak na automyjni Orlen.
Autor Wiadomość
PatricoWroc 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-05-2010, 15:15   Wyrwało mi zderzak na automyjni Orlen.

Witam. Przed chwilą pojechałem na myjnię żeby umyć mojego Colta. Myjnia odpaliła, myje i nagle wszystko mruga i stoi. Podchodzę, patrzę, a tu urwany zderzak. Wyjechałem autem z myjni na bok, urwane wszystkie zaczepy. Idę na stację, mówię, że urwało mi zderzak. Koleś przyszedł, popieprzył, że niektóre zaczepy musiały być wcześniej połamane. Nawet z tym go nie słuchałem, bo widać świeże połamania. No okej, ja mówię, że się nie ruszę stąd bo to musiała zrobić myjnia, zderzak był cały, jeździłem non stop i nic się nie działo. Przyszedł koleś który w kolejce stał za mną i powiedział, że miałem dobry i widział jak wyrwało.
No to on zadzwonił do kierownika stacji, kierownik powiedział żeby podjechać w poniedziałek.
Okej, porobiłem zdjęcia połamanych elementów, założyłem zderzak tak jakoś żeby do domu dojechać.

Dobra, tu moje pytanie. Co mówić w poniedziałek temu kierownikowi itp. Czy porobić jeszcze jakieś zdjęcia póki widać świeże uszkodzenia?

No i tu moje najważniejsze pytanie. Mam pod gnite nadkole co widać w temacie o moim kolcie. Czy przez to mogą mi nie wypłacić odszkodowania? Wcześniej byłem na innych myjniach i wszystko było okej.
Jeśli powie mi, że to wina nadkola i przez to wyrwało to co robić? Zderzak był cały!!

Z góry dzięki, jestem tak wnerwiony, że nie wiem. :-x
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 30-05-2010, 00:32, w całości zmieniany 1 raz  

rcicho01 
Nowy Forumowicz
The DarkSide

Auto: Galant SE 2.4GDI
Wysłany: 29-05-2010, 15:30   

Miałem podobną sytuację, również na stacji Orlen...

Uważam, że najważniejsze co powinieneś zrobic to spisać od razu powstałą szkodę, wraz z podpisem i nazwiskiem pracownika, który w danej chwili obsługiwał kasę/stację.

Jednak tak się nie stało więc:

Mam nadzieję, że kierownik w poniedziałek nie będzie robił problemów i wypierał się, że zdarzenie miało miejsce u nich na stacji.. W innym wypadku zawsze możesz zagrozić, że zgłaszasz od razu fakt na policję i będziesz się domagał nagrania z kamer.

Jeśli nie będzie problemów - w poniedziałek z kierownikiem spisujesz szkodę, bierzesz dane do ubezpieczyciela stacji i z dokumentami udajesz się do nich.

Co do nadkola to niech Cię nawet nie obchodzi kierownik stacji, jedyny problem może być z ubezpieczycielem przy ekspertyzie - ale myślę, że tutaj może się wypowiedzieć ktoś bardziej zaznajomiony z tematem.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-05-2010, 15:33   

PatricoWroc napisał/a:
Dobra, tu moje pytanie. Co mówić w poniedziałek temu kierownikowi itp. Czy porobić jeszcze jakieś zdjęcia póki widać świeże uszkodzenia?
Najlepiej isc ze swiadkami tego zdarzenia

PatricoWroc napisał/a:
Jeśli powie mi, że to wina nadkola i przez to wyrwało to co robić? Zderzak był cały!!
a zderzak jest mocowany w miejscu gdzie jest pokorodowane nadkole :?: Jezeli nie, to nie ma nic wspolnego ze soba.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

PatricoWroc 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-05-2010, 15:36   

No właśnie jedno mocowanie jest tam gdzie jest zgnite nadkole.
Dokładnie to wygląda to tak: http://iv.pl/images/76668906852058019595.jpg

Przed całym zdarzeniem zderzak trzymał się pięknie, nic nie było pęknięte czy coś.
Byłem z młodszym bracie w tym czasie, wezmę go. Poza tym ten pracownik stacji mówił mi już na miejscu, że oglądał nagranie z kamery więc nagranie jest.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Wysłany: 29-05-2010, 15:49   

PatricoWroc napisał/a:
Byłem z młodszym bracie w tym czasie, wezmę go.
Trzeba bylo wziasc kontakt od tego goscia co stal za Toba w kolejce i mowil ze to widzial, jezeli zderzak zaczal odchodzic nie od tej strony co ugnite nadkole to nie masz sie co martwic, moze nagranie ukaze to czego nie bylo widac.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

PatricoWroc 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-05-2010, 16:03   

Wyrwało z tej strony co zgnite nadkole, to co na zdjęciu.

kirbi 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma, 1.9 TD,99r
Wysłany: 29-05-2010, 21:23   

Lipa, ja bym od razu Policję wzywał, żeby napisali raport, cokolwiek żeby mieć (wtedy kierownik nie robiłby problemu i pewnie wyciągnąłby kasę ze swojej kieszeni).

Jedź z bratem, jak będą problemy, nie wahaj się użyć telefonu na policję z żądaniem nagrania z kamer.

Pamiętam, kiedyś w Wawie była taka lipa z myjnią samoobsługową, że ciśnienie ktoś źle ustawił czy coś się popsuło i kilka samochodów miało wgnioty :O
Wtedy myjnia nie robiła problemu, trochę to trwało, ale kasę wszyscy odzyskali.

PatricoWroc 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-05-2010, 21:43   

Nie wiem co będzie z tym, że mam nadkole zgnite. :roll:
W poniedziałek wszystko będzie jasne.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 30-05-2010, 08:44   

A Wy czytacie te wszystkie te regulaminy przed myjniami? Bo z tego co ja pamiętam (myłem ze 2 razy stare auto na takiej myjni i nie omieszkałem sobie przeczytać regulamin) to odniosłem wrażenie że jak by auto przewalcowało w myjni to nie biorą za to odpowiedzialności.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 30-05-2010, 09:18   

krzychu napisał/a:
to odniosłem wrażenie że jak by auto przewalcowało w myjni to nie biorą za to odpowiedzialności.

Ja czytałem i nie biorą odpowiedzialności jak:
- samochód jest ponad gabarytowy
- nie odkręcisz bagażnika dachowego
- nie odkręcisz anten
- nie złożysz lusterek
- ...
- i tu nie jestem pewien czy było coś o stanie technicznym czy nie.

Był przypadek że gościowi od Vectry B urwało lusterko i myjnia się czepiała że nie było złożone (nie da się złożyć, jest tylko zabezpieczenie pieszych że w kontakcie lusterko odpada) - gość wygrał i dostał odszkodowanie.

Tutaj może być problem bo jeden z punktów mocujących nie istniał. Na dodatek był to punkt skrajny i szczotki miały miejsce, w którym mogły zacząć odrywać zderzak. Jeśli myjnia jest ok to się dogadają, jeśli nie to będzie ciężko coś ugrać. Ale życzę powodzenia.

PatricoWroc 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-05-2010, 10:32   

jaca71 napisał/a:
Tutaj może być problem bo jeden z punktów mocujących nie istniał. Na dodatek był to punkt skrajny i szczotki miały miejsce, w którym mogły zacząć odrywać zderzak. Jeśli myjnia jest ok to się dogadają, jeśli nie to będzie ciężko coś ugrać. Ale życzę powodzenia.

No i właśnie to mnie martwi. Pojadę i tak, przynajmniej spróbuje powalczyć. :)

xor 
Mitsumaniak
handlarz żywopłotem

Auto: Galant 2.5 '98 SE
Wysłany: 30-05-2010, 12:31   

Mi kiedyś w myjni BP 'zmyło' sporo lakieru na zderzaku i jednym progu.
Wtedy nie miałem ochoty się wykłócać, dzisiaj bym nie odpuścił...

PatrcioWroc - możesz mieć kłopot, bo wychodzi na to, że jednak przegnicie spowodowało wyrwanie. Ale jeśli wyrwało Ci tylko plastikowe zaczepy zderzaka - można dospawać. Jeśli ich nie masz, to i tak fachman ze spawania plastików powinien dać radę dorobić.

PatricoWroc 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-05-2010, 12:56   

To jak stawiacie. Iść w bój i próbować wywalczyć jakieś odszkodowanie czy odpuścić?
Bo nie wiem czy jechać jutro tam i robić przysłowiowy dym, czy nie.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 30-05-2010, 12:57   

Jechać! Spróbować zawsze można.

Olek 
Mitsumaniak
Piotrek

Auto: lancer 2.0
Wysłany: 30-05-2010, 13:01   

jaca71 napisał/a:

Ja czytałem i nie biorą odpowiedzialności jak:
- samochód jest ponad gabarytowy
- nie odkręcisz bagażnika dachowego
- nie odkręcisz anten
- nie złożysz lusterek
- ...
- i tu nie jestem pewien czy było coś o stanie technicznym czy nie.

nie biorą też w większości myjni odpowiedzialności za uszkodzenia jeśli samochód ma zamontowane inne części zewnętrzne niż seryjne, np. inny zderzak, dodatkowe progi, lotki itp.
nam kiedyś myjnia nieco obluzowała antenę na dachu (jeszcze w Clio) i co nieco nam kapało do środka, dopóki dach nie wysechł :lol: tyle, że tej się schować nie dało, a jakoś w końcu nie odkręciliśmy sami ;)

co do przegniłego nadkola, to najlepiej zadzwoń do jakiegoś rzeczoznawcy i się zapytaj jego o zdanie
ale pomijając już wszystkie fakty jedź na Orlen i ciśnij kierownika, jak będą problemy robić zgłaszaj sprawę, kierownik stacji rzeczoznawcą nie jest i nie może stwierdzić sam, że to Twoja wina była

Odpowiedz do tematu