Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E54A 2.0 V6] CHEK AWARIA RATUNKU
Autor Wiadomość
Jacenty76 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubischi galant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-07-2010, 23:17   [E54A 2.0 V6] CHEK AWARIA RATUNKU

Panowie ratujcie. spieszyło mi się troche i przy wyprzedzaniu na 3 pociągnołem 160km/h nagle troche zaczeły wariować obroty i spadła moc na 3 lub 4 gary . zatrzymałem się bo spanikowałem te auto przez 3 lata mnie nie zawiodło.Zgasiłem motor a tu nic ledwo chodzi obrotów 0 . Aaa o od razu zapalił się CHEK . po chwili zapaliłem znowu ruszyłem i nagle zaczął znowu normalnie chodzić zgasł CHEK ale tylko na 5 minut po pierwszym przyspieszeniu znowu stało się to samo i tak już na tych 3 garach dojechałem do chaty 10 km . Co robić . MAM 2 LETNIĄ SEKWENCJE NA KTÓRĄ PO AWARI NIE PRZEŁAŃCZA TYLKO CHODZI NA BENZYNIE ALE OBROTY PRAWIE 0. to coś z prądem ale co RATUJCIE POJUTRZE WYJAZD.

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Wysłany: 29-07-2010, 23:37   

Raczej dziwna sprawa, pasowałoby najpierw błędy sprawdzić, skoro CE świeci. Będzie ciężko zobaczyć, czy na wszystkich świecach jest iskra po pierwsze. Jeśli nie pracuje na wszystkie cylindry...a jak zachowuje się obrotomierz? Tak jakby "czkawki" dostawał? Ja w swoim nowym nabytku mam na 99% moduł zapłonowy do roboty. Sam moduł składa się z 3 PT i bramki cyfrowej, która podaje sygnał do obrotomierza i ECU. Jeżeli padł tylko jeden z 3 PT to będzie działał na 4 cylindry (1 PT = 2cyl.), w ten sposób, że po jednym cyl na głowicę będzie bez iskry. Jeżeli na jednym z przedniej głowicy nie będzie iskrzyć, to prawdopodobnie w tylnej drugi nie będzie pracował. Tak samo jest z cewkami (1 na 2 cyl.) Nie zmienia to faktu, że cały moduł może być do wymiany, bo wszystko jest zespolone.

Drugi problem, to być może czujnik położenia wałka rozrządu?

Sprawdź błędy to może dowiemy się czegoś więcej.

PS. Przepraszam za długie teksty :wink:

Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! :) '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku :)
Carisma '99 4G92 BRAT :) http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT

adrianjanek19 
Nowy Forumowicz

Auto: galant 1.8 glsi
Wysłany: 13-11-2010, 19:51   

w jaki sposób samemu można sprawdzić błędy??

liczner18 
Forumowicz

Auto: Sigma/Diamante 6G72 DOHC
Wysłany: 13-11-2010, 20:08   

moduł zapołonowy, na bank.... ja miałem to samo identyko sytuacja.... szybka jazda nagle cos pierdutło i zacząl pracować na 4 cylindry oraz błędne wskazania obrotomierza... najłatwiej spradzic na ktorych cewkach nie ma iskry.... zapewne nie masz na jednej z trzech.... i nawet jak je zamienisz miejscami to i tak nic nie da.... moduł to jest taka kosteczka pod przepustnicą wchodza w nia dwie wtyczki... wymiana szybka.... ile on kosztuje nie wiem...

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 13-11-2010, 20:47   

adrianjanek19, zrobisz to tak: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18435

Pozdro. :)

Tomek15 
Forumowicz

Auto: Galant 96r e54 2.0 V6
Wysłany: 13-11-2010, 22:33   

W zielonej górze gość regeneruje moduły zapłonowe koszt 200 zł
miałem to samo u siebie raz chodził raz nie , poszukaj na allegro tam się ogłaszał jesli nie to wpisz w szukajce , po regeneracji chodzi jak ta lala.

Pozdrawiam Tomek

adrianjanek19 
Nowy Forumowicz

Auto: galant 1.8 glsi
Wysłany: 15-11-2010, 22:44   

jak juz mi przedstawiliście sytuacje jak to wygląda to znajdę gdzieś na forum liste kodów usterek??

mc 
Forumowicz

Auto: Galant E88A 2.5 V6 4x4
Wysłany: 15-11-2010, 23:32   

Znajdziesz tutaj kody

djjarosz 
Mitsumaniak
dorek

Auto: mitsubihsi galant 2,0
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 17-11-2010, 18:14   

Polecam tego gościa z Zielonej Góry. Zregenerował mi aparat zapłonowy, który śmigał bez najmniejszych problemów aż do śmierci Galusia. Koszt regeneracji to 220 pln.

Odpowiedz do tematu