Zamknięty przez: Owczar 18-03-2014, 13:09 |
Skrzynia |
Autor |
Wiadomość |
bbandi
Forumowicz

Auto: Galant SE 2.5V6 98
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Paź 2011 Posty: 603 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 20-12-2011, 19:22
|
|
|
komarsnk napisał/a: | A jaki masz przebieg, że jest aż taka masakra? |
Niby 200tys, ale biegi nie wchodziły mi za dobrze zgrzytały do 3jki.
Tu macie ich stronke oni tylko skrzyniami się zajmują to chyba wiedza co robią..mam nadzieję
http://www.leja-serwis.pl/oferta.html
Krzyzak napisał/a: | otóż to
polecam wysłać skrzynię do Tomka Michalaka
albo nawet pojechać do niego - wyjdzie taniej a będzie pewniej |
Już rozebrali i mają auto na warsztacie to nie ma sensu kombinowac, mówił że wałek sprzęgłowy jest do wymiany i że mają skrzynię w bardzo dobrym stanie i z niej poprzekładają.
w sumie sprzęgło jeszcze wymienią - dał mi wybór mimo wszystko, albo tysiąc i łożysko wymienią bez gwarancji albo 2.5 i to co napisałem.
Jak odbiorę auto to dam Wam znać co i jak.
[ Dodano: 22-12-2011, 11:12 ]
Witam.
Dzisiaj odebrałem auto, po pierwsze jest już cisza, łożyska powymieniane - biegi wchodzą o niebo lepiej niż przedtem (zapewne sprawa synchronizatorów), redukcja z 2 na 1 bez problemu (na ogół staram się tak nie redukować póki pojazd się toczy ale był z tym problem imo), sprzęgło wymienione na EXEDY ładnie bierze i nie trzeba deptać tak mocno jak to było na wcześniejszym.
Pracownik pokazywał mi stare sprzęgło było wymienione ale częściowo i nie brało na całości.
Co do 5tego biegu o którym pisałem to pokazywał mi także wałek sprzęgłowy, koło zębate miało luzy na wałku są tam takie nacięcia trapezowe które w moim przypadku były już pozaokrąglane i mocno wyrobione.
6 miesięcy gwarancji, plomba na skrzyni.
Ogólnie goście widać znają się na rzeczy i dobrze że wszystko fajnie działa ale trochę ból w kieszeni:). |
|
|
|
 |
bprzemo13
Mitsumaniak
Auto: gal 2.5 V6, lancer 1.6
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Wrz 2008 Posty: 40 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 30-12-2011, 21:23
|
|
|
Witam. Czy może mi ktoś podesłać jakieś foto gdzie się znajduje wlew oleju do manualnej skrzyni biegów 2.5V6 ? I gdzie się znajduje jakaś podziałka |
|
|
|
 |
carbon11
Mitsumaniak

Auto: Avance 02 / IS250 /Acc Type S
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 234 Skąd: Zduńska Wola
|
Wysłany: 30-12-2011, 23:08
|
|
|
wlewasz aż będzie się wylewało nie ma miarki |
|
|
|
 |
Kamil_Ziomek
Mitsumaniak
Auto: EA2A 1998
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 648 Skąd: Żyraków
|
Wysłany: 31-12-2011, 10:59
|
|
|
Chłopaki nie wiem czy nie przegiąłem ale zacznę od początku.
Jak zmieniałem łożyska w skrzyni zalałem olej total 75W80 gl4. Wlałem tyle żeby się wylewało z przez śrubkę od wlewu. kiedy poziom się wyrównał zakręciłem. Niestety 2 bieg wchodził tylko delikatnie lepiej i czasem zgrzytał.
Niestety z mojego niedopatrzenia musiałem nierówno nałożyć uszczelniacz pod dekielkiem od koła wstecznego biegu i sączył się olej. Zauważyłem to niedawno więc spuściłem olej uszczelniłem nieszczelność i wlewałem olej strzykawką. Kiedy to robiłem wpadł mi do głowy pomysł żeby wlać jakieś 150ml więcej oleju i szybko zakręcić śrubkę.
Stwierdziłem że trzeba się przejechać więc do dzieła. pierwsza zmiana biegów i dalej to samo. 2 bieg nie wchodzi ładnie. ale że jechałem do sklepu po doładowanie do koma musiałem 2 biegu użyć parę razy. Z każdą zmianą było lepiej. Teraz nie ma problemu z szybką zmianą z 1biegu na drugi.
Może ktoś też spróbuje i da znać czy pomogło? Za dużą ilość łatwo zlać. |
_________________ Nie sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika.
 |
|
|
|
 |
bprzemo13
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-12-2011, 18:17
|
|
|
Po odkręceniu filtra powietrza jest jakiś wlew zatkany gumowym korkiem co to może być? |
|
|
|
 |
carbon11
Mitsumaniak

Auto: Avance 02 / IS250 /Acc Type S
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 234 Skąd: Zduńska Wola
|
Wysłany: 31-12-2011, 18:33
|
|
|
bprzemo13 napisał/a: | Po odkręceniu filtra powietrza jest jakiś wlew zatkany gumowym korkiem co to może być? |
to nie wlew tylko odpowietrzenie skrzyni biegów |
|
|
|
 |
bprzemo13
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-12-2011, 20:09
|
|
|
Ale olej tam też można wlać? |
|
|
|
 |
Kamil_Ziomek
Mitsumaniak
Auto: EA2A 1998
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 648 Skąd: Żyraków
|
Wysłany: 02-01-2012, 17:29
|
|
|
Teoretycznie tak. Olej i tak ścieknie w prawidłowe miejsce. Ale nie będziesz wiedział ile go wlać. |
_________________ Nie sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika.
 |
|
|
|
 |
ukasz
Nowy Forumowicz ukasz
Auto: galant 97r.
|
Wysłany: 05-01-2012, 16:08
|
|
|
Witam
Panowie mam pytanie:
wysłałem ostatnio skrzynie do Malika na regeneracje niby mówił że wszystko już z nią w porządku, zakpiłem również kompletne sprzęgło ale po zmotnowaniu do kupy dalej coś trzeszczy, ale tylko na biegu jałowym na puszczonym sprzęgle jak wcisnę sprzęgło nie słychać nic, jak przyśpieszam również cisza. Czy ktoś orientuję się co to może być? |
|
|
|
 |
brzozowski886
Forumowicz
Auto: GALANT EA6A 2,0 TD 90 KM 1999r
|
Wysłany: 06-01-2012, 20:55
|
|
|
Koledzy może ktoś podesłać mi linka do manuala jak wymienić synchronizatory bo przejżałem tamat i nie mogę znaleźć. Chcialem tylko zobaczyć czy samemu dałbym rade
[ Dodano: 06-01-2012, 22:44 ]
Dzięki kolego |
_________________ \.:Pozdrawiam Mateusz:./ |
|
|
|
 |
eggforever
Forumowicz EFE

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 GLS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 197 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 07-01-2012, 00:15
|
|
|
Koledzy czy oprócz Japaneze można gdzieś indziej w dobrej cenie dostać komplet łożysk i uszczelniaczy do skrzyni biegów? |
|
|
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-01-2012, 00:18
|
|
|
eggforever napisał/a: | Koledzy czy oprócz Japaneze można gdzieś indziej w dobrej cenie dostać komplet łożysk i uszczelniaczy do skrzyni biegów? |
Tak , w kazdym dobrym sklepie z łożyskami podając wymiary łożysk . |
|
|
|
 |
diabelll
Forumowicz
Auto: Galant ;>
|
Wysłany: 07-01-2012, 00:23
|
|
|
eggforever, jak bys mial katalogowy numer np z IC to moge ci pomoc mam tam najwieksze znizki jakie sie da |
|
|
|
 |
eggforever
Forumowicz EFE

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 GLS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2010 Posty: 197 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 07-01-2012, 00:52
|
|
|
Chodzi mi o koyo, które są polecane w tym temacie. Oznaczeń łożysk nie mam gdyż nie wiem dokładnie jakie oznaczenie ma moja skrzynia (98 rok 2.0 benzyna, manualna). Jestem po przeczytaniu niemal całego tego tematu i jedni polecają wymianę kompletu 6 łożysk a inni aby wymieniać parami. Objawy mam tragiczne. Jak wciskam sprzęgło to wyje skrzynia, to samo mam je puszczając, dodatkowo na biegu jałowym słychać jakieś zgrzyty. |
|
|
|
 |
komarsnk
Mitsumaniak mocno uzależniony
Auto: Galant '02 Avance A/T
Pomógł: 13 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 1908 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 07-01-2012, 01:22
|
|
|
eggforever napisał/a: | Jak wciskam sprzęgło to wyje skrzynia, to samo mam je puszczając, |
Łożysko oporowe sprzęgła
eggforever napisał/a: | dodatkowo na biegu jałowym słychać jakieś zgrzyty. |
Masz to samo co ja czyli do wymiany oba łożyska na wałku sprzęgłowym - w ciągu najbliższych dwóch tygodni będę to robił (tzn. ktoś będzie robił ) i zdam relację.
Części już mam - od japazeza...
Czy trzeba wszystkie? Nie wiem... Podczas jasny wyje? |
|
|
|
 |
|