Przekaźnik wentylatora klimy |
Autor |
Wiadomość |
reaktorek
Nowy Forumowicz reaktorkatalityczny
Auto: Galant 2,5 v6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-06-2015, 16:06 Przekaźnik wentylatora klimy
|
|
|
Nie działa mi wentylator klimy, przysłuchałem się czy załącza w ogóle przekaźnik i cisza. Podczas załączania podgrzewania tylnej szyby przekaźnik reaguje, więc je podmieniłem i dalej nic.
Zacząłem sprawdzać czy dochodzi napięcie do przekaźnika i miałem napięcie na pinie 85 i masę na 86 (przepływa między nimi prąd)
[img] [/img]
przekaźnik ze zdjęcia może inny, ale schemat ma ten sam
Za to przy przekaźniku od podgrzewania szyby było napięcie na 85 a masa na 87 a po załączeniu ogrzewania przepływa prąd pomiędzy 85 i 86
Czy tak powinno być?
jeśli tak to gdzie szukać przyczyny niedziałania wentylatora?
dokąd prowadzą piny 30, 87 i 87a? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-06-2015, 18:40
|
|
|
Oba wentylatory sterowane sa z kontrolera zwanego "jeżykiem", który obsługiwany jest przekaźnikiem znajdującym się w puszce koło akumulatora, wentylator od klimy nie załaczy się jezeli układ klimy nie będzie spełniał warunków sprawności, ewentualnei jeżeli sam wentylator jest uszkodzony/bądź jego sterowanie |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
reaktorek
|
Wysłany: 11-06-2015, 21:43
|
|
|
robertdg napisał/a: | wentylator od klimy nie załaczy się jezeli układ klimy nie będzie spełniał warunków sprawności |
jakie to warunki? nienabita klimatyzacja jest jednym z nich?
robertdg napisał/a: | ewentualnei jeżeli sam wentylator jest uszkodzony/bądź jego sterowanie |
to raczej odpada bo raz na tysiąc odpaleń załącza się i działa regulacja obrotów
[ Dodano: 11-06-2015, 21:48 ]
Ze trzy razy miałem taką sytuację że na zimnym silniku załączał się wentylator chłodnicy po przekręceniu na zapłon. Może to mieć związek z "jeżykiem" a co za tym idzie wentylatorem klimy? |
Ostatnio zmieniony przez reaktorek 11-06-2015, 22:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
|
|
|
 |
reaktorek
|
Wysłany: 11-06-2015, 22:45
|
|
|
robertdg napisał/a: | bo te przekaźniki służa do obsługi nadmuchu wewnętrznego oraz podgrzewanai szyby tylnej. |
chyba się wcześniej źle wyraziłem bo dokładnie o nadmuch wewnętrzny mi chodzi, dmuchawa którą steruje Climatronic mi nie chodzi |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
|
|
|
 |
reaktorek
|
Wysłany: 12-06-2015, 12:15
|
|
|
Problem rozwiązany, sprawcą zamieszania był brak napięcia na wtyczce C-142 bezpiecznik pod maską 60A niby był cały ale coś nie stykał. |
|
|
|
 |
drOwca
Nowy Forumowicz
Auto: Galant VI 2.0 1999
|
Wysłany: 16-09-2015, 02:03
|
|
|
Koledzy potrzebuję pomocy.
Galant 99 klima manualna
Klima wyłączona, wentylatory pracują na II stopniu (tryb awaryjny?) na zimnym silniku i na ciepłym, brak różnicy. Nie da się włączyć klimatyzacji (sprężarka nie rusza). Po wyjęciu przekaźnika od klimatyzacji wentylatory pracują normalnie (na zimnym nie pracują, na ciepłym pracują na I stopniu), klima oczywiście nie rusza. Wymieniony jeżyk, czujnik ciśnienia klimatyzacji na skraplaczu, czujnik temperatury silnika.
Spece od klimatyzacji rozkładają ręce. Ściągnąłem schematy ale nie mam bladego pojęcia jak to ugryźć.
Dodam, że na początku wszystko było ok.
Pytanie: Czy niesprawna sprężarka może dawać takie objawy ewentualnie jak zdiagnozować problem?
Problem rozwiązany.
Winna okazała się instalacja elektryczna klimatyzacji. Gdzieś było zwarcie i dlatego wentylatory wariowały. Po wymianie wiązki u elektryka problem zniknął.
Piszę tak dla potomnych. |
|
|
|
 |
|